De Markt met rechts het vanwege de bouwwerkzaamheden afgetimmerde stadhuis
De Markt met rechts het vanwege de bouwwerkzaamheden afgetimmerde stadhuis Kuun Jenniskens

Wijkse gemeenteraad moet op korte termijn beslissen over gevaren oude Stadhuis

17 november 2022 om 17:43 Politiek

WIJK BIJ DUURSTEDE Het was zeer slecht nieuws dat wethouder Wil Kosterman dinsdag moest overbrengen aan de gemeenteraad. De wethouder noemde het pand Markt 24 levensgevaarlijk en een veiligheidsrisico. Het instortingsgevaar van dit beeldbepalende pand is inmiddels met tijdelijke ingrepen veilig gesteld. Een snelle extra raadsvergadering is noodzakelijk, zodat de raad een besluit kan nemen over scenario’s met oplossingen. Dan zal blijken hoeveel geld de raad hiervoor wil vrijmaken. Makkelijk zal dat niet worden.

door Kuun Jenniskens

Wethouder Wil Kosterman zei dat de aannemer en de directievoerder bij deze raadsvergadering zullen aanschuiven, zodat de situatie goed kan worden uitgelegd. Op dit moment zijn geen cijfers bekend, daar wordt hard aan gerekend. De situatie is uiterst zorgelijk.

ACHTERAF ONVEILIG VOOR VVV Het is dat de VVV al uit het pand is vertrokken, want juist in die hoek lag instortingsgevaar op de loer. Dat heeft te maken met een schoorsteen op de bovenverdieping die niet op draagbalken blijkt te zijn aangebracht. Dit kwam bij sloop aan het licht. 

Ook is er op meer plekken houtschade gevonden, en is zwam op balken aangetroffen.

SPELING IN HET PAND In het pand blijkt een stang te zitten die het gebouw van zijgevel tot zijgevel bij elkaar houdt. Deze is gaan roesten en dat heeft speling van 10 centimeter gegeven, waardoor de gewelven en gevels zijn gaan bewegen - met scheuren tot gevolg. Ook een fundering onder een tussenmuur is uiterst zwak en voldoet niet. 

Het moment nadert dat de aannemer niet verder kan, omdat de pot ‘onvoorzien’ van 130.000 euro dan leeg is. Daarom moet er snel een besluit worden genomen over hoe het nu verder moet met de restauratie en renovatie van Markt 24. 

Op 22 februari, toen de oude gemeenteraad moest beslissen over een aanvullende subsidie voor de verbouwing van het oude stadhuis, is dat voorstel aangenomen met een verdeelde SP fractie. Voor waren VVD, GL, SP (Brouwer), D66 en PCG. Tegen waren BB, CDA, Duurzaam Wijk en SP (van der Tol, en de Groot). Sindsdien zijn er verkiezingen geweest en zijn de stemverhoudingen in de raad flink veranderd. Het zal erom gaan spannen. 

advertentie
advertentie