Afbeelding
Kuun Jenniskens

7 fracties gaan zonder voorbehoud de raadsagenda Wijk bij Duurstede tekenen

17 mei 2022 om 14:02 Politiek

WIJK BIJ DUURSTEDE Gisteravond is het tweede concept van de raadsagenda door 7 politieke partijen onderschreven. Alleen Duurstede voor Democratie plaatst een voorbehoud en onderschrijft waarschijnlijk niet alle hoofdstukken. Formateur Jongejan zei dat overeen is gekomen om de afspraken voor de komende raadsperiode niet langer ‘raadsakkoord’ te noemen, maar ‘raadsagenda’.

door Kuun Jenniskens

Wil Kosterman (SamenWerkt) zei gisteravond er trots op te zijn op wat ze als gemeenteraad de afgelopen weken samen hebben neergezet. Ook CDA gaf aan zonder pardon alle hoofdstukken te ondertekenen. Voor SP geldt hetzelfde, zij onderschrijft de raadsagenda ‘met vol hart en vol verstand’. D66 tekent ook de hele agenda en zei de stijl te waarderen waarbij geldt: hoe kan ik jouw belang laten doorklinken in beleid? Ook de PCG tekent voor het geheel en noemde het een mooi proces. De VVD was goed te spreken over het proces, na de moeilijke vier jaar die de gemeenteraad achter de rug heeft, de VVD onderschrijft de hele agenda. BB noemde het een zeldzaamheid dat zoveel mensen dit dragen, ook zij tekenen met veel plezier de hele raadsagenda.

DVD HOUDT VOORBEHOUD Nieuwkomer Duurstede voor Democratie tekent wel voor de nieuwe bestuursstijl en het Slotakkoord over wat voor gemeenteraad men wil zijn. DVD tekent ook voor de hoofdstukken Sociale Domein, Cultuur, Economisch Domein, Veiligheid en Dienstverlening. Maar heeft twijfels over de paragraaf Financiën. Op het Ruimtelijk Domein en Duurzaamheid zien zij zaken echt anders dus die hoofdstukken onderschrijft DVD hoogstwaarschijnlijk niet. DVD gaat de achterban hier nog nader over consulteren en komt op 31 mei met een definitief standpunt.

COLLEGE EN WETHOUDERS Guus de Lange en Karin Boelhouwer spreken maandag en dinsdag met de acht politieke partijen over de vraag of zij een kandidaat wethouder willen voordragen. Ook ligt de vraag voor of ze aan het college willen deelnemen. Met de nieuwe werkwijze komen er geen ‘coalitiepartijen’ meer, maar de term wordt waarschijnlijk ‘collegeleverende’ partijen. De gesprekken over het vormen van een college vinden achter gesloten deuren plaats, omdat het over personen gaat. Op 31 mei wordt duidelijk welke wethouders Wijk bij Duurstede gaat kiezen. Dat Wil Kosterman (SamenWerkt) nog een periode doorgaat als wethouder ligt in de lijn der verwachting.

PUUR OP DE INHOUD Formateur Jaap Jongejan zegt erg tevreden te zijn over het proces en trots te zijn op de gemeenteraad. Hij heeft er alle vertrouwen in dat de gemeenteraad deze nieuwe werkwijze echt gaat omarmen en implementeren en daarbij op de eigen rol blijft reflecteren. ,,De raad gaat puur op de in houd en in het belang van de burger werken. Er ligt nu een goed stuk om als basis te dienen.”

Ook burgemeester Iris Meerts - die gisteravond op de publieke tribune te vinden was - is heel blij met de nieuwe weg die de gemeenteraad inslaat.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie