Afbeelding
Kuun Jenniskens

Zorgen over miljoenen die nodig zijn voor twee Brede Scholen

26 februari 2022 om 08:08 Politiek

WIJK BIJ DUURSTEDE Het Integraal Huisvestingsplan (IHP) is tijdens de raadsvergadering van 22 februari met algemene stemmen aangenomen. Dit betekent dat er twee nieuwe Brede Scholen worden gebouwd, wat naar schatting 15 miljoen euro gaat kosten. Hoe de gemeente dat gaat betalen, is punt van zorg.

door Kuun Jenniskens 

Wat is er besloten? De Wegwijzer, de grootste school met 530 leerlingen, krijgt op de huidige locatie aan de Karolingersweg een nieuwe school. De twee kleinere scholen de Windroos en de Werkschuit - samen ongeveer 285 leerlingen - gaan samen op de Noorderwaard. 

De gemeenteraad is akkoord gegaan met een onderzoek (kosten 255.000 euro) waarbij ook de financiering in beeld wordt gebracht. Als deze 15 miljoen moet worden geleend dan kost dit de gemeente een kleine 5 ton per jaar aan rente. In het onderzoek wordt ook gekeken of er met bepaalde vrijkomende locaties geld te verdienen is met woningbouw. Dat geeft de gemeente inkomsten. Bijvoorbeeld op het Walplantsoen, waar de gymzaal vertrekt - ook onderdeel van het IHP. 

De VVD had een amendement over deze miljoenen die 40 jaar op de Wijkse begroting gaan drukken. De partij wil in beeld laten brengen wat dit met de begrotingen van komende jaren doet. Dit amendement is met steun van GL, BB, CDA en DW aanvaard. SP, D66 en PCG waren tegen, zij willen vooral gas op de plank - en vonden deze overbodig omdat het een wettelijke verplichting is om scholen te bouwen. Geld moet er hoe dan ook komen.

Wethouder Kosterman had geen moeite met dit amendement: ,,Het is een vertaling van hoe wij het ook zien.” Zij legde uit dat de raad nog niet gebonden is aan deze 15 miljoen euro: ,,Dit is een inschatting, er komt nog een uitgebreid financieel verhaal ter beoordeling naar de raad. Dat wordt een grote kluif en vanwege de grote bedragen is dat spannend.” Meeste fracties uiten zorgen over waar die 5 ton vandaan moet komen.

De gemeente sluit deze lening af bij de Bank Nederlandse Gemeenten. College en meerdere raadsfracties vroegen de scholen “om niet om gouden kranen te vragen”.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie