Het Utrechtse provinciehuis
Het Utrechtse provinciehuis Provincie Utrecht

Indieners intrekkingsverzoek biovergister noemen besluit GS provincie Utrecht voorbarig

20 november 2021 om 11:11 Politiek

WIJK BIJ DUURSTEDE Gedeputeerde Arne Schaddelee liet woensdag via zijn woordvoerder weten dat het Intrekkingsverzoek niet gehonoreerd zal worden. Volgens indieners van het Intrekkingsverzoek spreekt de gedeputeerde hiermee voor zijn beurt omdat er nog een bezwaarprocedure loopt.

door Kuun Jenniskens

Namens de indieners van het Intrekkingsverzoek laat Maarten van der Hoeven weten: ,,Donderdag 18 november was er een hoorzitting bij de provincie waar we ons bezwaar konden toelichten - dat ging over de Natuurvergunning. Advocaten van de initiatiefnemers van de biovergister in Cothen en van ons als indieners van het Intrekkingsverzoek, waren aanwezig. Tegenover deze onafhankelijke commissie konden wij ons bezwaar toelichten.”

TWEE VERGUNNINGEN LOPEN DOOR ELKAAR Wat verwarring geeft is dat het om twee vergunningen gaat: een Omgevingsvergunning en een natuurvergunning. Deze worden door elkaar gehaald.
Schaddelee verklaarde eerder deze week tegenover Wijks Nieuws over een GS besluit van dinsdag 16 november: ,,We hebben in mei van dit jaar als GS het verzoek om intrekking van de omgevingsvergunning van de covergistingsinstallatie in Cothen ontvangen. Het verzoek is gedaan namens 37 partijen. Dit alleen geeft al aan dat er veel aandacht is voor dit bedrijf in aanbouw. Ook in de gemeenteraad en in PS zijn er vragen over gesteld. We hebben als provincie in 2017 een vergunning verleend voor dit bedrijf. Op dit moment is het bedrijf in aanbouw. Om het verzoek goed te beoordelen, hebben we gekeken of er nog steeds aan de wet wordt voldaan. Dit is het geval. Ook is nogmaals gekeken naar de technieken die worden toegepast door het bedrijf. Deze technieken voldoen ook aan de wet. Er is voor GS geen juridische basis om de onherroepelijke omgevingsvergunning in te trekken.”

TE VROEG Maarten van der Hoeven noemt deze uitspraak te vroeg. Eerst moet het advies van deze commissie voor bezwaarschriften worden afgewacht, vervolgens moet Gedeputeerde Staten wegen wat zij met dit advies gaat doen. Het is ook niet uitgesloten dat Provinciale Staten er nog iets van wil vinden.

Tijdens deze hoorzitting is een aan de orde geweest hoeveel geld de initiatiefnemers van de biovergister reeds hebben geïnvesteerd, aldus Van der Hoeven. Naar zijn zeggen is de initiatiefnemers gevraagd hier een berekening van te overleggen. ,,Dit alles maakt het tot een voorgenomen besluit”, aldus Van der Hoeven. ,,Niks is nog definitief. Wij beraden ons stap voor stap, want we zijn ook nog vrij om beroep aan te tekenen.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie