Afbeelding
Foto door Polina Tankilevitch via Pexels

Minder tijd voor het huishouden en toch effectief schoonmaken: 3 tips

3 augustus 2022 om 14:16 Partnercontent

Door de jaren heen zijn we steeds minder tijd gaan besteden aan het huishouden. In 2017 werd er grootschalig onderzoek gedaan door het Sociaal en Cultureel Planbureau. Zij voeren elke tien jaar een onderzoek uit naar het gedrag op het gebied van huishoudelijke taken in Nederland. Hieruit bleek dat Nederlanders veel minder tijd kwijt zijn aan het huishouden dan tien jaar geleden. Met name vrouwen zijn hier minder aan gaan doen. Dit terwijl mannen niet meer zijn gaan doen.

Anno 2022 kunnen we waarschijnlijk stellen dat dit aantal nog meer achteruit gegaan is. Dit betekent overigens niet dat onze woningen ook minder schoon zijn. Velen hebben effectievere methodes gevonden om hun huis schoon te houden. Dat is ook nodig, want doordat zowel man als vrouw steeds meer is gaan werken, blijft er ook minder tijd over voor het huishouden.

Behoor jij tot de groep die hier nog wel eens moeite mee heeft? Geen idee heeft hoe alle ballen in de lucht gehouden kunnen worden? Het huishouden er dusdanig bij in schiet dat het huis er niet altijd even netjes bijstaat? Maak dan gebruik van de volgende tips.

1. Een goede voorbereiding is het halve werk

Je kunt niet werken zonder de juiste materialen en instructies. Dat geldt ook voor het huishouden. Zorg er daarom voor dat je de juiste schoonmaakproducten in huis haalt. Met een goede toilet spray wordt het reinigen het toilet bijvoorbeeld veel makkelijker dan wanneer je een simpele allesreiniger moet gebruiken. Dat geldt ook voor het ontkalken van de koffiemachine of simpelweg het schoonmaken van een fornuis. Als je geen goede producten gebruikt, duurt dit alles veel langer en ook niet altijd met het gewenste resultaat. Investeer daarom direct in de juiste kwaliteit en bespaar jezelf heel wat extra werk.

2. Verdeel de taken

Het is een feit dat de meeste gezinnen veel drukker zijn geworden. Vroeger was er een duidelijke taakverdeling. De vrouw zorgde voor de kinderen en het huishouden en de man bracht geld in het laatje. Inmiddels is dat (gelukkig) niet meer het geval en werken mannen en vrouwen steeds meer gelijke uren. Opvallend genoeg betekent dit echter niet dat de man ook meer in het huishouden is gaan doen. Het is belangrijk dat ook die taken gelijkmatig worden verdeeld. Door taken te verdelen tussen jullie als partners zijnde en eventueel de kinderen, zorg je ervoor dat het huishouden niet alleen makkelijker wordt, maar ook dat de verantwoordelijkheid niet meer op één paar schouders ligt.

3. Plan in

Het huishouden moet een automatisme worden. Je moet iedere week weten wat er gedaan moet worden. Denk hierbij niet alleen aan de dagelijkse taken zoals het reinigen van het toilet en het opruimen van de woning, maar ook aan de wekelijkse activiteiten zoals dweilen en stofzuigen. Het is goed om te weten waar je aan toe bent. Kies er eventueel voor om een planning op een whiteboard te schrijven. Zo ziet iedereen wat er nog gedaan moet worden en is het ook makkelijker als gezin om de taken te verdelen. Door te plannen weet je waar je aan toe bent en doe je elke dag een beetje, waardoor je uiteindelijk meer tijd per dag overhoudt. 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie