Afbeelding
Photo by JESHOOTS.COM on Unsplash

Schoonmaaktips voor een fris winterhuis

12 januari 2022 om 07:30 Partnercontent

Dat een schoon en opgeruimd huis fijn is, dat weten we. Inmiddels weten we ook dat met corona de oppervlakken extra schoonboenen meehelpt tegen de verspreiding van het virus Dat geldt overigens ook voor stofzuigen en ventileren. Natuurlijk hoeven we geen neurotische poetsers te worden, want het moet wel leuk blijven. Met deze tips houd je gemakkelijk je woning schoon en fris.

 Ventileren

Heel belangrijk is ventileren. Door te ventileren kan ‘oude’ lucht het huis verlaten en frisse, nieuwe lucht er weer in. Je hoeft hiervoor echt niet alle deuren en ramen tegen elkaar open te zetten in de winter. Heb je een balkon- of tuindeur? Zet deze dan een uurtje per dag open. Ramen van de keuken en slaapkamers zet je wat langer open. Tijdens het ventileren is het aan te raden om meteen te stoffen en te zuigen; dan heeft stof minder kans om weer neer te dalen op je laminaat of pvc vloer.

Zet de verwarming lager

Het is natuurlijk zonde om te stoken als je aan het ventileren bent. Je kan er dan voor kiezen om de verwarming helemaal uit te zetten. Heb je een thermostaat in huis? Zet deze dan lager, naar een graad of zeventien. Het voordeel van de verwarming lager zetten is dat deze niet meteen helemaal opgestart hoeft te worden. Hierdoor is het sneller warm als je de ramen weer sluit.

Stofzuigen

Over stofzuigen gesproken; wist je dat een steelstofzuiger een ideale stofzuiger kan zijn als je snel last hebt van rugklachten? Omdat je deze voor je uit duwt in plaats van achter je aantrekt kan dit je rug aanzienlijk minder belasten. Bovendien zijn steelstofzuigers een stuk lichter, omdat het apparaat zelf kleiner is. Bekijk op Mercat eens de mogelijkheden in steelstofzuigers. Wist je trouwens dat je lang niet iedere dag of week hoeft te stofzuigen? Soms kan een bezem of stofdoek over de vloer halen net zo effectief zijn. Vooral bij gladde vloeren. Heb je vloerbedekking dan pak je de stofzuiger wellicht wat vaker uit de kast.

Onder de bank en achter de kast

Stofzuigen is overigens de snelste manier om stof en vuil van je vloeren te verwijderen. Vergeet daarbij niet om onder en achter meubels te zuigen. Dit kun je bijvoorbeeld een keer per twee weken echt grondig doen door de meubels te verschuiven. Ook achter de verwarming, onder het bed en in moeilijke hoekjes. En heb je al aan het plafond gedacht? Keer de steelstofzuiger even om en zuig zo al die stofdraden en spinnenwebben weg. Deze ontstaan vaker tijdens de koude maanden, omdat de verwarming in de winter hoger staat. Het zuigen onder en achter meubels gaat overigens zonder snoer en met een steelstofzuiger heel gemakkelijk.

Ramen zemen

Het is niet echt een klusje waar je op koude dagen op zit te wachten: ramen zemen. Het werken met water kan dan namelijk extra koud aanvoelen aan je handen. Als het vriest, lap je sowieso geen ramen, hoe mooi het buiten ook is. De ramen kunnen namelijk barsten door de lage temperatuur. Schijnt de zon heel fel? Laat het zemen dan ook lekker zitten. De zon kan namelijk voor strepen op het raam zorgen. Zeem de ramen bij voorkeur op een gewone dag of in de schaduw. En aangezien het buiten nu toch wat donkerder is, kun je ook gewoon lekker op het voorjaar wachten.

Oppervlakken schoonhouden

Afgelopen jaren is duidelijk geworden hoe belangrijk het is om je huis hygiënisch schoon te maken. Vooral oppervlakken die veel worden aangeraakt kunnen wel een extra poetsbeurt gebruiken. Denk hierbij aan deurknoppen, kranen en trapleuningen. Haal er dagelijks even een reinigingsdoekje overheen en maak ze wekelijks goed schoon met een sopje van allesreiniger of groene zeep. Zo kun je elkaar geen virussen doorgeven.

Badkamer & toilet

Wil je de badkamer en het toilet een grondige schoonmaakbeurt geven? Vergeet dan niet de vloer te dweilen. Je kan deze eerst zuigen met een steelstofzuiger of een kruimeldief waarmee je makkelijker achter het toilet kan komen. Daarna kun je met je gewone allesreiniger of vloerreiniger de vloer dweilen. Heb je een raam in de badkamer of het toilet? Zet deze dan tijdens het schoonmaken open om zo lekker extra te ventileren.

Lekker fris huis

Nu we veel thuis zijn met zijn allen, is het nog fijner om regelmatig te ventileren en schoon te maken. Doe dit gezellig samen en verdeel de taken, des te sneller is de klus geklaard en genieten jullie samen van een lekker fris en schoon huis.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie