Team Verhoef I Blog 26
Team Verhoef I Blog 26 Marije Koopmans

Team Verhoef | BLOG 26: Eén op vier

17 januari 2020 om 07:30 Mensen

In de zomer weten we wel hoe het werkt, inmiddels. Al van jongs af aan brengen we op die manier de vakanties door. Kamperen in de winter daarentegen, dat is ook voor ons nieuw. In de sneeuw en vrieskou. 

De camper blijkt ook nu comfortabel, mits de verwarming aan staat. Die werkt zo goed, dat het soms zelfs te warm kan worden. Maar staat 'ie niet aan, zoals 's nachts, dan kan het bij temperaturen onder de nul graden best frisjes worden. Of gewoon ijskoud. Dat betekent dicht tegen elkaar aan slapen en synchroon omdraaien. Dat geldt althans voor Sicco en mij. Mido en Boet kiezen, begrijpelijk, liever voor een extra deken en een trui over hun pyjama. 's Ochtends zet de eerste die uit bed komt de verwarming aan, zodat het ontbijt in aangename temperatuur genuttigd kan worden. Een aanvulling daarop is zo snel mogelijk een pan water aan de kook brengen, voor nog meer warmte. Dat gekookte water wordt gebruikt voor het maken van thee, dus het is nog praktisch ook. 

Zo hebben we inmiddels in korte tijd meer dingen ontdekt of aangepast die in de winter handig zijn. De dagen zijn kort en de zon is snel verdwenen achter een berg. Het gevolg is dat de zonnepanelen minder laden dan in de periode in het zuiden van Europa. De lampjes in de camper hebben we daarom recent vervangen voor ledverlichting, zodat we niet permanent in een extreme vorm van sfeerlicht zitten om energie te sparen. Nog steeds is niet altijd alle verlichting aan, maar als het nodig is kan het wel. Daarnaast staat de koelkast sinds kort niet meer aan. De deur ervan zetten we 's nachts op een kier, waardoor de kou het eten koelt. Overdag gaat de deur weer dicht en alles blijft prima koel, tot einde van de avond de deur weer op een kier gaat. Ook werkt de schuur als koeling voor bier, melk en andere drankjes. De vriezer werkt natuurlijk niet als de koelkast uit staat, maar dat eten kan in de sneeuw gelegd worden. Of op het dashboard, daar vriest het ook. Echt waar. Gelukkig zit er een isolerend rolgordijn tussen de cabine en de woonruimte.

De katoenen gordijnen die er enerzijds voor de sier en anderzijds tegen de zon hangen, blijken ook goed te fungeren als isolatie wanneer de rolgordijnen bij de ramen dicht zijn. Elke dag branden we kaarsen, die voor nog wat meer warmte zorgen. We dragen een extra laagje kleding en hebben genoeg kleden, die eerder dienst deden op het strand, om over je heen te kunnen trekken als je op de bank zit. Zo bij elkaar zijn er dus best wat zaken makkelijk op te lossen.   

Het enige waar we geen handig idee en wel angst voor hebben, is het mogelijk bevriezen van de leidingen. Koudwatervrees, zogezegd. Komend weekend wordt er sneeuw verwacht en een paar dagen later daalt de temperatuur naar verwachting tot dertien graden onder nul. Dat wordt de wekker zetten, voor nachtelijke opwarming. Geen aangenaam vooruitzicht, maar beter even opstaan dan de bibbers doordat de boel kapot is gevroren. Nu alleen nog afstemmen wie de pineut is. Een kans van één op vier. Of één op één, maar dat vertellen we Sicco tegen die tijd wel. 


__ 
Beleef op YouTube (www.youtube.com/teamverhoef) en Instagram (www.instagram.com/team_verhoef) mee hoe we ons 'normale' leven een jaartje onderbreken. Je kunt volgen waar in Europa we zijn en wat we meemaken. 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie