Afbeelding
Foto Unsplash

Tips voor een goede nachtrust tijdens je zwangerschap

Partnercontent

Dat je zwangerschap een intense periode is, kunnen we het vast wel over eens zijn. Er gaat zoveel in je om, je lichaam verandert zienderogen en je kijkt vol spanning uit naar de komst van dat kleine wondertje. Naarmate de zwangerschap vordert, zal je tal van ongemakken ervaren die het je niet altijd even makkelijk maken. Een goede nachtrust is daarom van het grootste belang, voor jou en voor de baby. Goed uitgerust en fit kan je elke dag opnieuw genieten van die heerlijke zwangerschap en alles wat er komt bij kijken.

Waarom gaat het slapen soms zo moeizaam?

Verschillende zaken zullen ervoor zorgen dat het slapen niet altijd zo makkelijk wil lukken. Je REM slaap wordt korter, je zal vaker moeten plassen, je hoofd staat niet stil omdat het zoveel te verwerken heeft en met die dikke buik lijkt het onmogelijk een goede houding te vinden. En hoewel dat getrappel van dat kleintje een heerlijk gevoel is, kan het je ‘s nachts ook wel slapeloze uurtjes bezorgen.

Het hoort allemaal bij de zwangerschap, maar gelukkig is er heel wat dat je kan doen om toch aan die zalige uurtjes rust te komen.

Met deze makkelijke tips gaat slapen eens zo goed

Zorg voor licht verteerbaar voedsel

Gezond en evenwichtig eten is voor iedereen belangrijk, maar nog meer voor jou tijdens je zwangerschap. Licht verteerbaar voedsel zoals een gezonde salade zal je voorzien van alle voedingsstoffen die jij en de baby nodig hebben, maar zal geen ongemakken of maagzuur veroorzaken.

Voorkom stress, richt de babykamer tijdig in

Het laatste wat je nodig hebt, is dat je je tijdens het slapen zorgen moet maken. Het vermindert de kwaliteit van je slaap en zorgt ervoor dat je niet meer uitgerust kan opstaan. Eén van de zaken waar je wellicht vaak over aan het tobben bent, is de inrichting van de babykamer. Je wil je kleintje alle comfort kunnen bieden en dat comfort kan je zonder de minste twijfel vinden op beddies. Als je weet dat de babykamer helemaal perfect is ingericht, zal je die zorg alvast al achter je kunnen laten en verhindert het je niet meer om heerlijk te slapen.

Ga niet chagrijnig naar bed

Met een chagrijnig gevoel naar bed gaan, zal je nachtrust in geen geval ten goede komen. Zet alle bekommernissen en ergernissen dus maar aan de kant en ga met een goed gevoel slapen. Al eens gedacht aan een vrolijke pyjama die instant een lach op je gezicht tovert? Zeker proberen!

Zorg voor optimaal slaapcomfort

Met die dikke buik kan het vaak erg moeilijk zijn om een comfortabele slaaphouding te vinden. Je lijkt geen enkele houding te vinden die je de nodige ondersteuning geeft en die goed aanvoelt. Een zwangerschapskussen is hier de perfecte oplossing voor. Het ondersteunt je buik, nek, schouders en rug waardoor je beter slaap en, ook belangrijk, geen stram en stijf gevoel hebt als je wakker wordt.

Schakel alle stoorzenders uit

Slapen moet je, zeker tijdens je zwangerschap, in alle rust kunnen doen. Maak er meer dan ooit de gewoonte van om voor je gaat slapen alle mogelijke stoorzenders uit te schakelen. Zet die smartphone dus maar alvast uit, laat die tablet niet naast je bed slingeren en schakel die deurbel maar uit. Je bent je er misschien niet van bewust, maar zelfs de kleinste oplichting van je smartphone of de stilste melding, zullen een negatieve invloed hebben op je slaap. Wie je nodig heeft, kan je de volgende ochtend fris en uitgeslapen bereiken.

Doe aan zwangerschapsyoga

Rust vinden is zo belangrijk voor jou en zwangerschapsyoga kan je daarbij helpen. In een toestand van rust en ontspanning komen en je ademhaling perfect onder controle hebben, zullen je slaapkwaliteit een hoog stuk verbeteren en het is bovendien nog leuk om te doen ook. Zoek snel naar een cursus in je buurt of ga online de leukste sessies downloaden om je hierbij te helpen.

Tijdens je zwangerschap mag, en moet, je meer dan ooit aan jezelf denken. Jouw slaap, rust en ontspanning zijn zo hard nodig in aanloop naar de bevalling dat alle middelen goed zijn die je hierbij kunnen helpen. Uitgerust zal je eens te meer kunnen genieten van die zalige tijd en reikhalzend uitkijken naar de komst van dat lieve, kleine mensje dat jouw wereld compleet zal maken. Ga aan de slag met de tips hierboven en merk onmiddellijk het verschil.

advertentie