Afbeelding
Zonne-energie

Wijk bij Duurstede gaat voor groen

18 mei 2021 om 15:57 Partnercontent

De Krommerijn en de Lekdijk zijn populaire gebieden waarin veel gerecreëerd wordt door de inwoners van Wijk bij Duurstede. Vooral in de lente en in de zomer fietsen of wandelen we graag rond de Kersenhut en de prachtige Waterlinie. Maar hoe zal het installeren van de zonnevelden in deze omgeving samengaan met de natuurgebieden?

Inwoners kiezen voor zonne-energie

Gaan we in Wijk bij Duurstede voor groene energie? Uit een vragenlijst afgenomen in februari 2021 blijkt dat we positief zijn over zonne-energie rondom Wijk. De gemeente Wijk bij Duurstede vroeg de inwoners van Langbroek, Cothen en Wijk bij Duurstede vragen te beantwoorden betreffende de voorkeur voor een bepaalde vorm van groene(re) energie. Het is de bedoeling dat deze energie gewonnen gaat worden in de eigen regio.

Ruim 80 procent van de inwoners van de regio geeft een voorkeur aan zonne-energie, waarna energie gewonnen uit water en wind volgen. Uit de enquête blijkt dat men geen bezwaar heeft tegen zonnevelden die geplaatst moeten worden, mits deze het unieke karakter van de natuurgebieden in de regio niet overheersen.

Milieubewuste inwoners van de regio

De bewoners van gebieden rond groene regio’s in Nederland voelen zich vaak meer betrokken bij de keuzes die door de gemeentes worden gemaakt die een mogelijke impact hebben op het milieu. Recreatie dicht bij huis, veel bewegen in de buitenlucht, overstappen naar energie die groener is en bijvoorbeeld zelf zonnepanelen laten installeren, passen bij dit plaatje.

Zonnepanelen in recreatiegebieden

De gemeente van Wijk bij Duurstede wil de komst van recreanten uit het hele land stimuleren. Hierbij is het belangrijk dat het karakter van het gebied en agrotoerisme niet in de weg worden gestaan door velden vol zonnepanelen. De gemeente heeft opdracht gegeven om de mogelijkheden wat betreft het winnen van energie afkomstig van natuurlijke bronnen zoals de zon en wind te onderzoeken. Dit onderzoek wordt verricht door O-gen. Een van de te onderzoeken mogelijkheden is het optimaal inrichten van de Lunenburgerwaard. Na de zomer wil de gemeente de mogelijkheden samen met inwoners en ondernemers verder uitwerken.

Een energieneutraal Wijk bij Duurstede realiseren

In Wijk bij Duurstede moet tot 2030 met bewezen technieken groene stroom worden opgewekt. De bewezen technieken zijn het winnen en gebruiken van zonne-, wind- en waterenergie. Na 2030 zullen er naar verwachting nieuwe technieken zijn ontwikkeld ter aanvulling op de huidige mogelijkheden. Wel is al duidelijk dat zonnevelden maximaal één meter hoog mogen zijn en maximaal vijf hectare mogen beslaan per veld. Er worden meer restricties verbonden aan het plaatsen van zonnevelden in de populaire recreatiegebieden in het Wijkse landschap.

Ook worden mogelijkheden onderzocht die de recreant ten goede komen. Hierbij wordt bijvoorbeeld gedacht aan het plaatsen van oplaadstations voor elektrische fietsen in het recreatiegebied nabij Wijk bij Duurstede.

advertentie
advertentie