Demissionair minister Cora van Nieuwenhuizen geeft samen met TV-tuinman Lodewijk Hoekstra het startschot.
Demissionair minister Cora van Nieuwenhuizen geeft samen met TV-tuinman Lodewijk Hoekstra het startschot. NK Tegelwippen

Wijk bij Duurstede gaat de strijd aan in het NK Tegelwippen

1 april 2021 om 16:00 Maatschappelijk

WIJK BIJ DUURSTEDE Het jaarlijkse NK Tegelwippen is begonnen en ook de gemeente Wijk bij Duurstede doet mee. De gemeente gaat de strijd aan met minimaal veertig andere Nederlandse gemeenten. Wie verruilt de meeste (tuin)tegels voor groen? “Door tegels te vervangen door groen, kan iedereen een steentje bijdragen aan een fijn klimaat in onze gemeente. Samen met ons, ” geeft wethouder Hans Marchal aan.

GEZAMENLIJK DOEL Met een gezonde portie rivaliteit biedt deze competitie een leuk alternatief voor de (door corona) nog onzekere sportcompetities. Maar er is ook een belangrijker, gezamenlijk doel. Overal worden tegels vervangen voor groen om zo wateroverlast en droogte te voorkomen. Ook om koelte te bieden in tijden van hitte en de leefruimte voor planten en dieren te vergroten. Daarnaast is groen goed voor je psychische en lichamelijke gezondheid én wordt de gemeente er nog mooier van.

Vanaf dinsdag 30 maart kan iedereen zijn of haar gewipte tegels aanmelden via www.nk-tegelwippen.nl. Deze tegels worden automatisch opgeteld bij de Tegelstand van de gemeente. De gemeente die vóór donderdag 30 september de meeste tegels per inwoner wipt, wint de Gouden Tegel! Ook bewoners die hun (gevel)tuin veranderen, maken kans op een prijs. Elke maand wordt door een vakjury de Wipper van de Maand uitgekozen. Al deze Tegelwippers zijn genomineerd voor de grote publieksprijs die begin oktober wordt uitgereikt.

KLIMAATBESTENDIG Het is de ambitie van de gemeente Wijk bij Duurstede om de volgende jaren stappen te maken naar een klimaatbestendige gemeente. Maar de gemeente kan het niet alleen. Een heel groot deel van de gemeente is particulier terrein. Een groen Nederland begint dan ook vaak echt in je eigen tuin. Inwoners, woningcorporaties, scholen en bedrijven kunnen een belangrijke bijdrage leveren om Nederland klimaatbestendiger te maken en de biodiversiteit te bevorderen. Elke tegel telt!

Altijd op de hoogte zijn van het laatste nieuws?
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie