Het Geopark beslaat ’t Gooi, Utrechtse Heuvelrug, Eemland, het Utrechtse deel van de Gelderse Vallei, het Utrechtse Nederrijn- en Lekgebied, de Kromme Rijnstreek en Vecht en Plassen.
Het Geopark beslaat ’t Gooi, Utrechtse Heuvelrug, Eemland, het Utrechtse deel van de Gelderse Vallei, het Utrechtse Nederrijn- en Lekgebied, de Kromme Rijnstreek en Vecht en Plassen. Geopark

Gemeente Wijk bij Duurstede steunt burgerinitiatief

5 mei 2021 om 13:00 Steden-en-natuur

WIJK BIJ DUURSTEDE Geopark Heuvelrug, Gooi en Vecht Geopark Heuvelrug, Gooi en Vecht is een burgerinitiatief. Oftewel: een idee van inwoners om de leefomgeving te verbeteren. Dit initiatief zet zich in om de waarden van de Heuvelrug, Gooi en Vecht te beschermen. En ook om ze te koesteren. Dit doet ze door bewoners en bezoekers van het gebied informatie te geven. Die info gaat over de aardkundige waarden, de natuurwaarden, waterhuishouding en cultuurhistorische waarden van de Heuvelrug en omgeving. Wijk bij Duurstede is één van de gemeenten in het gebied van Geopark Heuvelrug Gooi en Vecht.

Wijk bij Duurstede ondersteunt dit burgerinitiatief van harte. En ook de inzet van dit initiatief voor de waterrijke gebieden in relatie tot de Heuvelrug. De gemeente ondertekent dan ook de steunbetuiging. Daarmee geeft de gemeente aan haar best te doen dit initiatief te helpen waar dat kan.

In en net buiten de gemeente Wijk bij Duurstede zijn er veel bijzondere geo-kenmerken. Zo is er natuurlijk de Heuvelrug zelf. Deze stuwwal uit de voorlaatste ijstijd heeft de hoogste ‘berg’ in dit gebied, de Amerongse berg. De Kromme Rijn snijdt door het dal van deze stuwwal. Het veengebied van Langbroek is ontstaan door de samenloop van deze stuwwal en de rivieren. Dat geldt ook voor de lange bewoningsgeschiedenis van Wijk bij Duurstede (Dorestad) en Cothen.

BOEKJES Het Geopark maakt in 2021-2022 ontdekkaartjes en boekjes. Deze ontdekkaartjes en boekjes zijn voor en over onze gemeente. Voor andere gemeentes zijn deze ook gemaakt. Deze boekjes zijn te downloaden via www.geopark-heuvelrug.nl. Maak kennis met de ontstaansgeschiedenis, waterhuishouding, natuur en cultuurhistorie van onze omgeving.

BEWAARD ,,We zijn blij met dit bijzondere burgerinitiatief”, zegt burgemeester Iris Meerts. ,,Er is in onze gemeente veel interessants te ontdekken op cultuurhistorisch gebied. Van de Rijn tot aan de Heuvelrug, aan alles kleeft een boeiend verhaal. Dit burgerinitiatief zorgt ervoor, dat de unieke geschiedenis van ons landschap erkend wordt en bewaard blijft. Dat is belangrijk voor ons allemaal en de generaties na ons!”

Afbeelding
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie