Een sfeervolle Advent Procession
Een sfeervolle Advent Procession SCGK

Festival of Lessons and Carols met Kampen Boys Choir

10 december 2023 om 10:46 Overig

WIJK BIJ DUURSTEDE Het is zaterdagavond 23 december 2023. Rond 19.30 uur gaan de deuren van de Grote Kerk open en druppelen de eerste bezoekers binnen. Een half uur later gaat het beginnen in een kerk die enkel met kaarsen is verlicht. Alles ademt Kerst, het genieten van een prachtige en sfeervolle Kerst kan beginnen.

Op 3 december konden de bezoekers al genieten van Advent Procession met Capella Dorestad. In een volle, sfeervolle kerk vond, net als in menige Engelse kathedralen, de Advent Processions with Lessons and Carols on the first Sunday of Advent plaats. Met zes lezingen en werken voor koor en hymns met thema’s als hoop en verlangen werd het een bijzondere, sfeervolle middag. De gezongen delen werden verzorgd door Capella Dorestad onder leiding van Rienk Bakker, het Engelse orgel werd bespeeld door Pim Schipper en de ‘lessons’ gelezen door Nigel Lamb. In de kerk was het donker, maar langzaam werd de kerk steeds lichter.

Sjoerd Vredenberg van de Stichting Concerten Grote Kerk vertelt een beetje trots over de vele mooie concerten die het afgelopen jaar in de kerk zijn georganiseerd. „We hebben dit jaar maar liefst vier Engelse topkoren op bezoek gehad. En dat is ook onze drijfveer, een kerk met deze orgels en akoestiek vraagt om prachtige concerten. Onze ambitie is een kerk vol mensen en dat gaat ons zeker lukken.”

Zeker zo indrukwekkend als Advent Procession wordt 23 december. Het beroemde Kampen Boys Choir zal het tot een bijzondere avond maken. Het koor staat onder leiding van Rintje te Wies en zal worden begeleid door hun eigen organist Sander van den Houten. „Er zijn weinig jongenskoren van dit niveau in ons land,” vertelt Vredenberg. „Enkele jongeren verzorgen zelf de gesproken woorden en lezing. Zij zijn getraind in het Oxford Engels.” De avond is voor iedereen toegankelijk. „Wij willen dat de kerk er toe doet en dat gaat het steeds meer doen. Dit helpt mee om met elkaar het gebouw in stand te houden.”

Festival of Lessons and Carols vindt op steeds meer locaties plaats. In 1880 werd het bedacht door Edward White Benson, bisschop van de kathedraal van Truto (Cornwall). Later werd hij aartsbisschop van Canterbury. Vanaf 1918 kreeg het grote bekendheid door het gebruik ervan door King’s College Chapel in Cambridge. De BBC zendt dit jaarlijks uit. Het festival, oftewel muziekfeest bestaat uit negen lezingen met daartussen Anthems, andere koormuziek en Hymns of Carols. Het begint met ‘Once is royal David’s city’en eindigt met ‘O come, all Ye Fauthful’ (Komt allen tezamen).

Voor deze bijzondere avond op 23 december is het niet mogelijk om achteraf te betalen. „We zullen voor deze avond entree moeten heffen. Het is aan te raden om al voor die tijd kaartjes te reserveren.” Dat kan via de website www.scgk.nl of via de VVV. De kaarten kosten € 25,- en gereduceerd tarief € 12,50. Geniet mee van de bijzondere sfeer! Na afloop is er glühwein en chocolademelk. Nog een waarschuwing: sinds kort heeft de kerk een nieuw verwarmingssysteem. Dit is nog in de testfase waardoor het koud kan zijn. Een warme trui en jas zijn aan te bevelen.

Sfeer
Bijzondere sfeer
Ali van Vemde
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie