Het sluizencomplex in het Amsterdam-Rijnkanaal werkt als de zoetwaterkraan voor West-Nederland.
Het sluizencomplex in het Amsterdam-Rijnkanaal werkt als de zoetwaterkraan voor West-Nederland. Ali van Vemde

Irenesluizen bij Wijk bij Duurstede verder open

15 juli 2022 om 12:38 Overig

WIJK BIJ DUURSTEDE - Rijkswaterstaat zet vanaf maandag 18 juli de Prinses Irenesluizen bij Wijk bij Duurstede verder open. Rijkswaterstaat en de waterschappen nemen namelijk extra maatregelen om meer zoet water naar het westen van Nederland te brengen. Dat is nodig om verzilting (het zouter worden van de bodem) van het gebied tegen te gaan. De maatregelen gaan maandag in.

Via alternatieve aanvoerroutes wordt zoet water vanuit het Amsterdam-Rijnkanaal en de Lek naar West-Nederland gevoerd. Rijkswaterstaat zet daarom vanaf maandag de Prinses Irenesluizen bij Wijk bij Duurstede verder open. Het sluizencomplex in het Amsterdam-Rijnkanaal werkt als de zoetwaterkraan voor West-Nederland. Rijkswaterstaat reguleert door de ‘kraan’ meer open of dicht te draaien de aanvoer van zoet water voor West-Nederland. Het zoete water duwt het verzilte water als het ware terug.

Het is alweer weken droog en het ziet er niet naar uit dat dat snel verandert. Ook in het stroomgebied van de Rijn meer stroomopwaarts regent het voorlopig niet of nauwelijks. Dat betekent lage waterstanden in de rivieren.
Normaal gesproken krijgt het westen van Nederland voldoende zoet water via de Hollandse IJssel. Als de afvoer van de Rijn onder de 1100 kubieke meter per seconde komt, kan door gebrek aan tegendruk zilt water vanuit de Noordzee verder het land instromen, soms tot aan Gouda. Dit is het punt waar zoet water normaal gesproken met zo’n 25 kubieke meter per seconde wordt ingelaten.

Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden (Utrecht en omgeving) zet maandagochtend het gemaal De Aanvoerder bij De Meern aan, waardoor extra water de Leidsche Rijn in wordt gepompt. Het waterpeil stijgt dan 30 tot 60 centimeter. Het is pas de vierde keer in de geschiedenis dat deze maatregel genomen wordt. Eerder gebeurde dit in 2003, 2011 en voor het laatst in 2018.

Bron: NOS

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie