Cothen
Cothen Gemeente Wijk bij Duurstede
ingezonden brief

Cultuurgoed als decor

12 oktober 2021 om 15:42 Overig

De Cultuurhistorische waardenkaart is onder andere bedoeld als ‘overzicht om de cultuurhistorische objecten duurzaam in stand te houden en een herbestemming te stimuleren’, lees ik in de krant. De samensteller, Ben Olde Meierink zag dat de Wijkse binnenstad veranderd is sinds hij in 1989 zijn eerste cultuur-historische inventarisatie heeft gedaan, hij trof toen veel bouwval aan. Het is ontegenzeggelijk waar dat de binnenstad van Wijk vanaf de jaren 80 enorm is opgeknapt, vooral dankzij de inzet van Wijkse familiebouwbedrijven (o.a. Fraza) die de ene bouwval na de andere opknapten. Mede dankzij hun energie en inzicht is hier de verpaupering verleden tijd. Tevens is het complete sloopwerk in Wijk beperkt gebleven en heeft een groot deel van de binnenstad dus bovengenoemde metamorfose ondergaan. Daar heb ik tot de dag van vandaag respect voor. Wat dat betreft heeft de heer Olde Meierink gelijk: de Wijkse binnenstad is herboren. 

Echter de Nederlandse wetgeving geeft heel veel vrijheid aan het renoveren en aan die herbestemming van historische gebouwen. Het is in ons land, afhankelijk van de status van het pand, toegestaan de gehele binnenkant van een oud gebouw zodanig op z’n kop te zetten dat oude elementen daardoor vaak verdwijnen, zolang de buitenkant maar zoveel mogelijk origineel blijft. Beetje verklaarbaar want er worden nu andere eisen gesteld aan ons woongenot. Maar op deze manier kan een straatbeeld ontstaan dat lijkt op een decor: het oogt van buiten fraai en authentiek, maar (te) veel origineels achter de voordeur is dan voor altijd verdwenen. Wat de monumentenstatus betreft: hier wordt verschil gemaakt tussen renovatie van Gemeentelijke -, en Rijksmonumenten. Bij Rijksmonumenten heeft men, gelukkig, te maken met strengere regelgeving.

‘Duurzaam in stand houden’, waar de Cultuurhistorische kaart ook voor is bedoeld, is in Nederland een tamelijk rekbaar begrip.

Ik ben benieuwd hoe de gemeente deze inventarisatiekaart gaat hanteren en invullen.

Atie Klaver

advertentie
advertentie