Adriaan Haartsen (links) en Ben Olde Meierink tonen het resultaat van de inventarisatie
Adriaan Haartsen (links) en Ben Olde Meierink tonen het resultaat van de inventarisatie John Beringen

Cultuurgoed geïnventariseerd

4 oktober 2021 om 09:03 Overig

WIJK BIJ DUURSTEDE Afgelopen donderdag werd tijdens de bewonersbijeenkomst op het gemeentehuis de zogenaamde ‘Cultuurhistorische waardenkaart’ gepresenteerd. Bewoners uit de kernen Wijk bij Duurstede, Cothen en Langbroek konden tijdens deze gelegenheid geïnformeerd worden over het doel en de functie van deze kaart en vragen stellen.


De eerste spreker is Ben Olde Meierink van het Bureau voor Bouwhistorie en Architectuurgeschiedenis. Hij begint met op te merken dat het vervaardigen van een Cultuurhistorische waardenkaart voortkomt uit de wettelijke verplichting voor gemeenten om cultuurhistorie in gemeentelijk beleid te verankeren. ,,Dat ligt besloten in de wet Ruimtelijke Ordening en het besluit Ruimtelijke Ordening”, verduidelijkt hij. ,,In dit kader dient de gemeente rekening te houden met de aanwezige cultuurhistorische waarde in de grond aanwezig of in te verwachten monumenten. De kaart kan gebruikt worden als inspiratiebron of onderlegger waarmee een basis kan worden gevormd voor beleid. Daarin kan worden vastgesteld wat er precies beschermd dient te worden en hoe de cultuurhistorie is af te wegen bij ruimtelijke ontwikkelingen.
Het doel van de cultuurhistorische waardekaart is dat een gemeente kan voldoen aan de wettelijke taken op het gebied van archeologie, monumenten en natuurlandschap. Feitelijk is de cultuurhistorische waardenkaart een eerste basis die wordt gelegd om beleid te kunnen uitwerken. De gemeente had al een archeologiebeleid, maar een cultuurhistorische waardekaart bestond alleen voor de binnenstad van Wijk bij Duurstede. Die situatie bestaat nu niet meer zodat de gemeente Wijk bij Duurstede het erfgoed in samenhang met het omliggende landschap kan bekijken en waarbij zowel de kernen Cothen en Langbroek worden betrokken. Hierdoor wordt duurzame instandhouding en herbestemming van cultuurhistorische objecten gestimuleerd. Alle informatie hierover wordt ook digitaal toegankelijk.”

Voorts merkt hij op dat er sinds 1989 het nodige is veranderd. ,,In dat jaar liep ik hier ook rond voor een inventarisatie, maar toen ik vorig jaar hier met het zelfde doel kwam, trof ik een totaal andere binnenstad aan. In 1989 waren er veel bouwvallige schuurtjes en optrekjes. Het begrip ‘onbewoonbaar verklaarde woning’ bestond toen nog en dat werd in die tijd ook nog toegekend aan bepaalde panden. Nu is dat echter niet meer aan de orde.” 

Daarna is het Adriaan Haartsen, werkzaam bij Bureau Lantschap, die de kaart toont en toelichting geeft over alle tijdens de uitgevoerde inventarisatie objecten en gebieden die hierop zijn aangegeven en in kleuren zijn gerangschikt naar prioriteit. 

OVER DE CULTUURHISTORISCHE WAARDENKAART In 2019 werd door de Gemeente Wijk bij Duurstede aan Bureau Lantschap opdracht gegeven om de Cultuurhistorische waardenkaart te ontwikkelen. De Gemeente kreeg hiervoor een subsidie van de Provincie Utrecht. Van januari 2020 tot maart 2020 is bureau Lantschap in de drie woonkernen geweest om alles te inventariseren. In maart 2020 werd een eerste conceptlijst opgesteld. Aan de hand daarvan werd tot september 2020 een beschrijving gemaakt van alle objecten die zijn geïnventariseerd. Tussen september en december 2020 is een concept-rapport opgesteld alsmede een aanbeveling van beleidskeuzes.

advertentie
advertentie