Kasteel Zuilenburg is te bezoeken op Open Monumentendag.
Kasteel Zuilenburg is te bezoeken op Open Monumentendag. Ali van Vemde

Open Monumentendag Wijk bij Duurstede heeft veel te bieden

8 september 2021 om 17:53 Activiteiten

WIJK BIJ DUURSTEDE Op zaterdag 11 september is het Open Monumentendag. De opzet is dit jaar, in verband met corona, beperkt. Toch is het comité er in geslaagd om een mooi programma neer te zetten, met activiteiten in Langbroek, Cothen en Wijk bij Duurstede.

door Ali van Vemde

Afgelopen vrijdag is het programmaboekje Open Monumentendag gepresenteerd op Kasteel Zuilenburg. Vanaf nu is het boekje verkrijgbaar op diverse locaties in de gemeente. Helaas is het niet mogelijk gebleken om alle activiteiten doorgang te laten vinden, ook hier gooit Corona nog steeds roet in het eten. Zo kan de Vikingmarkt helaas niet doorgaan en ook de theatrale wandeling bij Kasteel Duurstede kan niet worden gerealiseerd. Het comité Open Monumentendag vraagt de bezoekers deze dag zich zoveel mogelijk milieuvriendelijk te verplaatsen. In het programma is een fietsroute tussen de drie kernen opgenomen. Deze route gaat van Wijk bij Duurstede naar Overlangbroek, van daar naar Cothen en van Cothen naar Wijk bij Duurstede.

WIJK BIJ DUURSTEDE Het programma vindt hier vooral plaats in de binnenstad. In de Grote Kerk geeft Sjoerd Vredenberg om 11.30 en om 14.30 uur een lezing over de werking en de geschiedenis van de aanwezige orgels. Organist Pim Schipper laat horen hoe de orgels klinken. Om 16.00 uur is er een concert door het semi professioneel koor Capella Dorestad met begeleiding van het Engelse Harrison & Harrison orgel. Een bezoekje waard is ook de Wijkse stadshaven, waar Vikingschip Dorestat-1, gebouwd door vrijwilligers, haar ligplaats heeft. Het schip vaart regelmatig uit, maar kijk vooral als het schip ligt aangemeerd. Voor de leerlingen van de groepen 7 en 8 van de basisschool is een monumentenspeurtocht uitgezet. Het deelnameformule kan tijdens Open Monumentendag worden opgehaald bij de VVV op de Markt. Neem pen en potlood mee en vul het formulier in. Als deze voor 16.00 uur wordt ingeleverd bij de VVV krijg je een bon voor een gratis ijsje.

OVERLANGBROEK In de Hyacinthuskerk geven vrijwilligers van de PKN uitleg over de kerk en de gemeenschap van Overlangbroek. Tevens is er orgel- en pianospel te horen. Schrijver/journalist Wim van Amerongen geeft in de kerk om 11.30 en 14.30 uur de lezing ‘Worsteling met Monumenten’. Naast de kerk is Kasteel Zuilenburg te vinden, waar de bewoners, de familie Cankrien, het programmaboekje kreeg overhandigd door de samensteller van het boekje, OMD-lid Kees Broekman. Nu is er een boekje, in het verleden werd dit openbaar gemaakt door de stadsomroeper. Gehuld in billentikker, hoge hoed, bel en roeptoeter overhandigde Broekman op stemmige wijze het eerste exemplaar. De familie van mevrouw Cankrien bewoont Kasteel Zuilenburg al ruim een eeuw. Als de weersomstandigheden het toelaten mogen bezoekers een kijkje nemen in het souterrain. Op het voorterrein is een kleine duurzaamheidsmarkt waarbij de gemeente, het Energieloket en de Eigen Wijkse Energie Coöperatie present zijn. Ook leuk voor kinderen, want met proefjes, puzzels en spelletjes ontdekken ze met het spel Junior Energie Coach hoe ze energie kunnen besparen. Ook de moeite waard is een wandeling door de historische griendgronden, een met pijlen aangegeven wandeling van een half uurtje.

COTHEN Ronald van der Wielen geeft een inkijkje in de werkplaats van voormalig aannemersbedrijf Gebrs. Van der Wielen. Vanaf de 19e eeuw woonde de familie aan het Ambachtspad 16. Bijzonder is de werkplaats die nog geheel in oude stijl is. Rondleidingen zijn er ieder uur tussen 10.00 en 16.00 uur. In de Protestantse kerk aan de Brink geeft dr. Kees Vernooy om 10.30 en 13.30 uur een lezing onder de titel ‘Wel en wee van het Cothens aannemersbedrijf Van der Wielen’. Voorafgaand aan de lezingen is er orgelspel door Henk Kroese. Daarnaast mag een bezoek aan Kasteel Rhijnestein niet ontbreken. Voor het eerst stelt de familie Reigersman een deel van het kasteel open voor publiek. Voor de bezichtiging is reserveren via de VVV noodzakelijk. Ook het souterrrain is te bezichtigen, evenals de tuin. Toneelspelers van Stichting De Inrichting nemen de bezoekers mee in het leven op het kasteel. 

Tussen kasteel Rhijnestein en het sluisje van Cothen vaart de Krommerijnder.

Stadsomroeper  'Kees de Tuut' overhandigt het programmaboekje aan de familie Cankrien.
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie