Doe mee met Zonnepark Cothen
Doe mee met Zonnepark Cothen Archief BDUMedia

Start investeringen Zonnepark Cothen

22 februari 2021 om 15:30 Overig

[COTHEN EWEC organiseert op maandag 1 maart een informatieavond via zoom over Zonnepark Cothen en de investeringsmogelijkheden. De aanvang is 20:00 uur. Via deze link (https://tinyurl.com/25nzv2ug) heb je direct toegang. 

Zonnepark Cothen is een project van Sunvest én de inwoners van Wijk bij Duurstede. Want als je een zonnepark in je gemeente krijgt, wil je ook dat alle inwoners ervan kunnen profiteren. Daarom is de EigenWijkse Energie Coöperatie (EWEC) vanaf het begin aan tafel gegaan met de ontwikkelaar. En met resultaat: EWEC heeft voor de inwoners de beschikking gekregen over 500 participaties van 500 euro, met een mooi rendement van 4% op de uitstaande som. De looptijd is 15 jaar. Bovendien gaat een deel van de winst naar een omgevingsfonds, voor duurzame projecten in de gemeente.

EWEC is geworteld in de lokale gemeenschap. De coöperatie heeft geen winstoogmerk en de winst die er gemaakt wordt investeert EWEC dan ook weer in nieuwe groene projecten in Wijk, Cothen en Langbroek. Tot nu toe heeft de coöperatie een aantal grote zonnedaken gerealiseerd en laadpalen voor elektrische auto’s. Het Zonnepark Cothen is de eerste in een reeks van 5 zonneparken die de komende jaren gerealiseerd worden.

WAAROM NIET EERST ALLE DAKEN VOL? Natuurlijk willen we allemaal alle daken vol leggen met zonnepanelen. Maar dat gaat te langzaam en levert gewoon te weinig op. Henk Muis, bestuursvoorzitter EWEC zegt erover: ,,Met alleen zonnepanelen op daken gaan we het niet redden. Particulieren doen hun best, maar niet iedereen heeft de financiële ruimte en het gaat te langzaam. En wat die bedrijfshallen betreft: vorig jaar is een flink aantal subsidieaanvragen toegekend, maar slechts een fractie daarvan is ook werkelijk uitgevoerd”.

ONS ZONNEPARK! EWEC heeft zich vanaf het begin hard gemaakt voor bewonersparticipatie in de zonneparken. Muis: ,,We vinden het belangrijk dat de zonneparken goed in het landschap geïntegreerd worden. Kijk naar Cothen: daar ligt straks een flinke groenstrook met een mooie diversiteit aan beplanting. En als je investeert in dit park, tegen een goed rendement, dan kan je het nog steeds niet mooi vinden, maar dan is het ook wel een beetje jouw zonnepark”.

VOORRANG EWEC wil zo veel mogelijk inwoners de kans geven te participeren. Daarom krijgen investeerders met een kleinere beurs voorrang op grote investeerders. Ook zal EWEC bij over-intekening inwoners van Cothen voorrang geven bij dit zonnepark. Zonnepark Cothen levert straks voldoende stroom voor alle huishoudens van Cothen.

De bouw van Zonnepark Cothen moet begin 2022 afgerond zijn, in verband met de steenuil die dan in alle rust een nestje kan bouwen. Naar verwachting is het park in het derde kwartaal van 2022 operationeel.

Interesse om te participeren in Zonnepark Cothen? De aanmeldstraat staat begin maart online op ewec.nl. Kijk op ewec.nl/zonnepark-cothen, of mail met Henk Muis: zonneparken@ewec.nl. 

De EigenWijkse Energie Coöperatie (EWEC) is een ledenorganisatie zonder winstoogmerk, die zich inzet voor lokale duurzame energieprojecten in Wijk bij Duurstede, Cothen en Langbroek. EWEC is een serieuze partner op het gebied van duurzaamheid voor gemeente, bewoners en lokale bedrijven in Wijk bij Duurstede, Cothen en Langbroek. Onder de paraplu van de coöperatie vallen ook EigenWijkse Energie - voor goedkope en 100% groene energie - en het Energieloket, dat met meerdere partners zorgt voor onafhankelijke informatie en advies over energiebesparing en duurzame energie. EWEC, EigenWijkse Energie en het Energieloket zijn gevestigd in de EnergieWinkel aan de Steenstraat in Wijk bij Duurstede.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie