Afbeelding
Provincie Utrecht

EWEC pakt duurzaamheid in Wijk bij Duurstede groot aan

11 november 2020 om 11:24 Natuur en milieu

WIJK BIJ DUURSTEDE Daken vol zonnepanelen op grote sporthallen, zonnevelden, laadpalen: De EigenWijkse Energie Coöperatie (EWEC) pakt duurzaamheid in Wijk bij Duurstede groot aan. Dat doet EWEC met investeringen van de leden en door slim gebruik te maken van fondsen, zoals het Energiefonds Utrecht. Maar ook op kleine schaal is de energiecoöperatie bezig: ,,Elke inwoner kan langskomen voor advies bij het Energieloket in onze EnergieWinkel,” vertelt EWEC-voorzitter Henk Muis. 

EWEC is een coöperatie die ook energiebedrijf is: de EigenWijkse ‘| om’. Henk: ,,Samen met 50 andere lokale energiecoöperaties vormen wij het groenste energiecollectief van Nederland: ‘om | nieuwe energie’. Wij leveren stroom van onze eigen lokale projecten. Zo hebben we in 2018 en 2019 zonnepanelen op daken van twee sporthallen op Sportpark Mariënhoeve gelegd. Bij het project in 2019 hebben we 1350 panelen geplaatst. Dat is gelukt met investeringen van leden, SDE+ subsidie en leningen bij onder meer het Energiefonds Utrecht. Het lijkt spannend om geld te lenen en als particulier te investeren in zulke projecten. Maar het zijn solide projecten die met 4% rendement meer opleveren dan sparen bij de bank.”

LAADPALEN Henk vervolgt: ,,Met een soortgelijke financiële constructie willen we nu ook het aantal laadpalen in onze gemeente verdubbelen. Daarover zijn we met de gemeente in gesprek. We willen de nieuwe palen neerzetten op plekken waar veel mensen samenkomen, bijvoorbeeld bij kantoren of een winkelcentrum. Dan kunnen bezoekers er overdag gebruik van maken en bewoners uit de buurt ’s nachts. En we zorgen dat de palen op de toekomst zijn voorbereid. Je wil dat auto’s snel kunnen opladen, ook als de techniek zich verder ontwikkelt. Daarvoor maken we gebruik van slimme schakelkasten.”

ZONNEPANELEN EN ZONNEPARKEN EWEC behartigt ook de belangen van inwoners bij de plannen voor 60 ha zonneparken in de gemeente. Henk: ,,We trekken er hard aan om alle daken vol te leggen met zonnepanelen, ook bij (boeren)bedrijven. Maar dat gaat niet snel genoeg voor de transitie die nodig is. Ook bij de zonneparken streven we naar 50% lokaal eigenaarschap, zoals in het klimaatakkoord is afgesproken. Daarvoor zitten we aan tafel bij de projectontwikkelaars en onderhandelen over hoe we naast de lokale lasten, ook de lusten eerlijk en lokaal verdeeld kunnen krijgen. Dat is nog een hele klus.”

VERDUURZAMEN EIGEN HUIS Naast deze projecten ondersteunt de energiecoöperatie ook inwoners bij het verduurzamen van hun eigen huis. Bewoners van huur- en koopwoningen kunnen terecht bij het Energieloket met vragen en ideeën voor een comfortabel huis met een lage energierekening. Zij krijgen gratis advies van de vrijwilligers en energiecoaches van EWEC. ,,Bezoekers kunnen bij ons ook een energiebespaartas van de gemeente krijgen,” vertelt Henk. Daarin zitten bijvoorbeeld een energiemeter, isolatietape en een boek met bespaartips. Daarmee kun je thuis meteen aan de slag.” Henk sluit af: ,,Dit is allemaal mogelijk dankzij onze vrijwilligers. Ik hoop dat meer mensen zich bij ons aansluiten, zodat we nog meer kunnen doen. Plannen genoeg!”

EWEC maakt bij de financiering gebruik van het Energiefonds Utrecht , een organisatie zonder winstoogmerk die initiatiefnemers helpt om samen tot een passende financiering te komen. De provincie neemt deel in dit fonds.

(Bron Provincie Utrecht)

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie