Eerder dit jaar werden de handtekeningen om een zonneveld aan de Groenewoudseweg tegen te houden, overhandigd aan wethouder Hans Marchal
Eerder dit jaar werden de handtekeningen om een zonneveld aan de Groenewoudseweg tegen te houden, overhandigd aan wethouder Hans Marchal Ali van Vemde

Geen zonnepark aan de Groenewoudseweg

22 december 2020 om 11:08 Natuur en milieu

WIJK BIJ DUURSTEDE Het geplande zonneveld aan de Groenewoudseweg in Cothen gaat niet door. Dit besloot BHM Solar in overleg met de grondeigenaren, omwonenden en de gemeente Wijk bij Duurstede. Samen met inwoners van het dorp zoekt de projectontwikkelaar naar een geschikte plek.

Het zonneveld van 9 hectare langs de Groenewoudseweg in Cothen zou tegen de dorpskern aan komen te liggen. Dit leidde tot weerstand bij veel Cothenaren. Als het aan de grondeigenaren ligt, dan blijft de agrarische bestemming van het perceel de komende jaren behouden.

IN GESPREK MET INWONERS De afgelopen periode is projectontwikkelaar BHM Solar in gesprek gegaan met de omwonenden van het plangebied. „We hechten veel belang aan een participatieproces waarbij omwonenden worden gehoord,” zegt Maarten de Vlugt van BHM Solar. „We hebben gekeken naar verschillende oplossingen. Dit hebben we gedaan in goed overleg met de grondeigenaren, de gemeente Wijk en de omwonenden. Op basis van die gesprekken hebben we besloten het zonneveld op een andere plek te gaan ontwikkelen.”

BEZWAREN OMWONENDEN Begin 2020 zijn omwonenden en bewoners van Cothen een actie gestart om het plan een zonneveld langs de Groenewoudseweg te realiseren tegen te houden. Dit zou afbreuk doen aan de waarde van het unieke landschap. Meer dan de helft van de huishoudens in Cothen heeft de schriftelijke petities tegen dit zonneveld ondertekend. Met BHM Solar zijn gesprekken gevoerd die als zeer positief zijn ervaren. Er is begrip getoond voor elkaars standpunten en gezamenlijk gezocht naar een oplossing en mogelijke alternatieven. De omwonenden en bewoners zijn buitengewoon blij dat het zonneveld er niet komt. Zij zijn ervan overtuigd dat velen met hun, inclusief de gemeente en de meeste politieke partijen, ook blij zijn dat het unieke landschap en de entree van Cothen behouden blijft.

ONDERZOEK VERVOLG ZONNEVELDPROCEDURE De gemeente Wijk bij Duurstede staat ervoor open om een nieuw plan te beoordelen. „We zijn blij dat BHM Solar zoekt naar een oplossing en dit in goed overleg met omwonenden, grondeigenaren en gemeente doet,” reageert wethouder duurzaamheid Hans Marchal. „We onderzoeken of BHM Solar binnen het vastgestelde zonneveldenbeleid op een andere plek haar plan kan realiseren.”

ENERGIEAMBITIE De gemeente Wijk bij Duurstede wil energieneutraal worden. Daarvoor richt de gemeente zich op energiebesparing en zonnepanelen op daken. Ook is in de gemeente ruimte beschikbaar voor maximaal 60 hectare aan zonneveld. Dit besloot de gemeenteraad in december vorig jaar. Op diezelfde avond gaf de raad groen licht voor zonnepark Cothen, vlakbij de Trechtweg 10.

VIJF INITIATIEVEN Voor de overgebleven hectares mochten vijf initiatieven, waaronder BHM Solar, hun plan verder uitwerken. Aan drie daarvan heeft de gemeente inmiddels een vergunning verleend.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie