Vergunning voor Zonneveld Wijkerbroek West
Vergunning voor Zonneveld Wijkerbroek West LC Energy

Vergunning voor Zonneveld Wijkerbroek West

10 december 2020 om 11:49 Natuur en milieu

WIJK BIJ DUURSTEDE Het college van burgemeester en wethouders stemde vorige week in met de ontwikkeling van Zonneveld Wijkerbroek West. Het zonneveld wekt straks stroom op voor zo’n 3.500 huishoudens. Ook komt hier een onderzoek naar het kweken van fruit onder zonnepanelen. En naar de invloed op de bodem en biodiversiteit.

WETENSCHAPPELIJKE ONDERZOEKEN Het Zonneveld Wijkerbroek West eindigt aan de noordkant bij het Amsterdam-Rijnkanaal. In het zuiden ligt de grens ervan bij de Middelweg West. In dit zonneveld laat LC Energy het gevolg van zonnepanelen op het bodemleven onderzoeken. Wethouder duurzaamheid Hans Marchal: „De ontwikkelaar doet dit in samenwerking met TNO. Fruitbedrijf Van Dijk laat hier voor een deel perenbomen staan. Mooi dat we op deze manier in de gemeente kunnen bijdragen aan wetenschappelijk onderzoek.” Wageningen Universiteit & Research onderzoekt wat de gevolgen zijn wanneer peren gekweekt worden onder de panelen. Provincie Utrecht en de gemeenten Bunnik en Wijk bij Duurstede dragen financieel bij aan het onderzoek.

PROJECTEN STEUNEN MET DEEL OPBRENGST LC Energy gaat een deel van de financiële opbrengst van de zonnevelden storten in een omgevingsfonds. De gemeente en de EigenWijkse Energie Coöperatie (EWEC) richten een stichting op. Deze beheert het omgevingsfonds. Uit dit fonds gaat geld naar het opstarten van lokale duurzaamheidsprojecten. Ook inwoners van Wijk bij Duurstede kunnen via obligaties zelf financieel deelnemen in de zonnevelden van LC Energy.

STROOM VOOR BIJNA 7000 HUISHOUDENS Op 17 november stemde het college ook al in met de aanleg van het Zonneveld Wijkerbroek Oost. Dezelfde ontwikkelaar, LC Energy, legt dit dichtbij gelegen zonneveld aan. LC Energy verwacht dat beide zonnevelden begin 2022 klaar voor gebruik zijn. Wijkerbroek Oost zal stroom opleveren voor zo’n 3.300 huishoudens. Zonneveld Wijkerbroek West zal dat doen voor ongeveer 3.500 huishoudens.

ENERGIEAMBITIE De ambitie van de gemeente Wijk bij Duurstede is om uiteindelijk energieneutraal te zijn. Daarvoor richt de gemeente zich op energiebesparing en zonnepanelen op daken. Ook heeft de gemeenteraad ruimte gegeven voor 60 hectare zonnevelden. Wijkerbroek West is het vierde plan waaraan de gemeente een vergunning geeft.

advertentie
advertentie