De digitale inloopavond Zonnevelden Wijkerbroek in juni
De digitale inloopavond Zonnevelden Wijkerbroek in juni Ali van Vemde

Vergunningen voor Zonneveld Wijkerbroek Oost en Zonnepark Wijkersloot

21 november 2020 om 11:00 Natuur en milieu

WIJK BIJ DUURSTEDE Het college van burgemeester en wethouders stemde deze week in met de ontwikkeling van Zonneveld Wijkerbroek Oost en Zonnepark Wijkersloot. De ambitie van de gemeente om energieneutraal te worden, komt hiermee een stap dichterbij.

De plannen voor beide zonnevelden lagen de afgelopen weken ter inzage. Ook heeft de gemeente voor beide projecten in oktober een online bewonersavond georganiseerd. Op 17 november heeft het college definitief ingestemd met de plannen van LC Energy en Zonnepark Wijkersloot B.V.

OMGEVINGSFONDS Zonneveld Wijkerbroek Oost van LC Energy ligt in Het Wijkerbroek, in de kom van de Romeinenbaan en de Broekweg. LC Energy gaat een deel van de financiële opbrengst van Zonneveld Wijkerbroek Oost storten in een omgevingsfonds. Deze komt in beheer van een stichting die door de gemeente en de EigenWijkse Energie Coöperatie (EWEC) wordt opgericht. Hiermee wordt straks een deel van de opbrengsten van de stroomopwek benut om lokale duurzaamheidsprojecten te realiseren. Wethouder duurzaamheid Hans Marchal: „Dit is een ontzettend mooie uitkomst. Het omgevingsfonds is een goede manier om geld terug te laten stromen naar de lokale gemeenschap. Zo kunnen we Wijk bij Duurstede verder verduurzamen. De zonneparken worden een plek van en voor alle inwoners waarbij de lusten en de lasten zijn verdeeld.”

NIEUWE LAADPALEN Zonnepark Wijkersloot ligt in het buitengebied van Cothen, tussen het Amsterdam-Rijnkanaal, de Hoeksedijk en de Wijkersloot. Het is een initiatief van vier lokale landeigenaren. Voor de ontwikkeling van het zonneveld werken zij samen met Blue Bear Energy. Gezamenlijk richtten zij Zonnepark Wijkersloot B.V. op. Ook een deel van de opbrengsten van Zonneveld Wijkersloot vloeit straks terug in de Wijkse samenleving. Zonneveld Wijkersloot B.V. heeft hiervoor een overeenkomst gesloten met EWEC. De energiecoöperatie gaat hiermee nieuwe laadpalen plaatsen. Projectontwikkelaar Brendan Williams van Zonnepark Wijkersloot B.V. verwacht dat het park in 2022 operationeel kan zijn. Het gaat stroom opwekken voor zo’n 6.500 huishoudens. Williams: „We zijn super enthousiast dat we de plannen samen met de omgeving hebben kunnen uitwerken. Nu gaan we een spannende tijd tegemoet waarin we Zonnepark Wijkersloot gaan realiseren.”

FINANCIËLE PARTICIPATIE Inwoners van Wijk bij Duurstede kunnen financieel participeren in beide zonnevelden via obligaties. Een obligatie is een lening die wordt uitgegeven door een bedrijf of overheid en met rente wordt terugbetaald. Op die manier kunnen de parken gefinancierd worden en kunnen inwoners en lokale bedrijven mee-investeren en verdienen.

NATUURONTWIKKELING Beide parken zetten in op natuurontwikkeling. Het landschap wordt ingericht op de behoefte van planten en dieren die daar van oorsprong voorkomen. De inpassing van de plannen is zorgvuldig afgestemd met de omgeving en met de Vereniging Natuur en Milieu in Wijk bij Duurstede. Vragen die naar voren kwamen tijdens informatieavonden, zijn beantwoord. In overleg met de directe omwonenden van beide parken hebben de ontwikkelaars hun plannen bijgesteld, tot iedereen tevreden was. Zo komt er bij Wijkerbroek een stukje vrije natuur, dus zonder panelen. Rond Wijkersloot worden meer struiken en hagen geplaatst om het park aan het zicht te onttrekken.

ZONNEVELD WIJKERBROEK WEST Op dit moment ligt nog een derde plan ter inzage: Zonneveld Wijkerbroek West. De percelen worden aan de noordkant begrensd door het Amsterdam-Rijnkanaal. Ten zuiden ligt de Middelweg West. Dit zonneveld wordt eveneens ontwikkeld door LC Energy. De gemeente verwacht binnenkort ook voor dit project een vergunning te verlenen. Wanneer die wordt verleend, kunnen inwoners van Wijk bij Duurstede ook investeren in dit zonneveld. „Als alles meezit, zullen beide zonnevelden begin 2022 operationeel kunnen zijn,” verwacht projectontwikkelaar Gijs van Heemstra van LC Energy. “Zonneveld Wijkerbroek Oost zal dan stroom kunnen opleveren voor circa 3.300 huishoudens. Zonneveld Wijkerbroek West kan dat doen voor circa 3.500 huishoudens.”

WETENSCHAPPELIJK EXPERIMENT Bij Zonneveld Wijkerbroek West gaat de projectontwikkelaar experimenteren met zonnepanelen die aan beiden zijden zonne-energie opwekken. Er zullen in samenwerking met TNO verschillende opstellingen komen om de effecten hiervan op het bodemleven en op de biodiversiteit te laten onderzoeken. Fruitbedrijf Van Dijk laat hier gedeeltelijk haar perenbomen staan. Wageningen Universiteit & Research onderzoekt wat de effecten zijn wanneer de peren gekweekt worden onder zonnepanelen. Dit onderzoek wordt mede mogelijk gemaakt dankzij een bijdrage van de provincie Utrecht en de gemeenten Bunnik en Wijk bij Duurstede.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie