Zonnepanelen aan de Groenewoudseweg zijn nog niet van de baan
Zonnepanelen aan de Groenewoudseweg zijn nog niet van de baan Jorika van Eck

Zonneveld Groenewoudseweg niet van de baan

22 september 2020 om 22:16 Politiek

WIJK BIJ DUURSTEDE De motie van SP en CDA om geen omgevingsvergunning te verlenen aan een zonneveld op de Groenewoudseweg in Cothen werd vanavond niet aangenomen door de gemeenteraad van Wijk bij Duurstede. Dat betekent dat de kans nog steeds bestaat dat het zonneveld er komt. 

door Agnes Corbeij

Gerard Migchels (CDA) en Jeroen Brouwer (SP) dienden de motie in omdat er volgens hun in Cothen geen draagvlak is voor dit plan. Eerder werden 700 handtekeningen opgehaald tegen de plannen. Een ander argument van beide partijen is dat er voldoende alternatieve locaties zijn.

Wethouder Hans Marchal raadde de motie af, omdat het juridische consequenties zou hebben. ,,We hebben een principebesluit genomen en dat traject moeten we gewoon blijven volgen. Als er een definitieve aanvraag komt van de initiatiefnemer, kijken we of de aanvraag voldoet aan de vooraf opgestelde kaders.”

KANSENKAART In de motie vragen CDA en SP om de genoemde locatie te verwijderen van de kansenkaart voor zonnevelden. Daarover zegt Marchal: ,,Dit kan niet met terugwerkende kracht. Er is een principebesluit genomen, daar moeten we naar handelen. Je kunt niet tijdens het spel de regels veranderen, dat heeft juridische consequenties. Dan kunnen we een claim krijgen van de initiatiefnemer.” 

Gerard Migchels sprak dat tegen: ,,Wij hebben de motie laten opstellen door een ruimtelijke ordening jurist. Er is nog geen aanvraag voor omgevingsvergunning, dus kunnen we de kaders nog aanpassen. Het is juridisch nog wel houdbaar.”

DRAAGVLAK Marchal wees er ook op dat het creëren van draagvlak niet aan het college is. ,,De initiatiefnemer BHM is aan zet. Zij moeten voor dat draagvlak zorgen, wij zijn daar niet verantwoordelijk voor. Het is een van de voorwaarden waar de aanvraag aan moet voldoen.” Het kan ook nog zijn dat de initiatiefnemer afziet van het indienen van een plan. Marchal: ,,Misschien komt er geen definitieve aanvraag. Hij luistert ook mee. Misschien trekt hij zelf zijn conclusies, dat zou voor ons de makkelijkste weg zijn. Maar dat is koffiedik kijken.” 

Wel zei Marchal ook dat het plan niet wordt afgeschoten als alleen het draagvlak ontbreekt. ,,Alleen ontbreken van draagvlak is geen weigeringsgrond. Geen maatschappelijk draagvlak betekent niet dat plan niet haalbaar is.” Hier schrok de oppositie wel van. Jeroen Brouwer (SP): ,,Juist in dit dossier is draagvlak van groot belang. Anders komen we op achterstand te staan. De entree van Cothen gaat eraan en wij kunnen er niks tegen doen.”

SP, CDA, WijkNu en DuurzaamWijk stemden voor de motie, VVD, PCG en GroenLinks stemden tegen. Daarmee werd de motie verworpen. 

advertentie
advertentie