Prins Dick in de polonaise in het Calypso Theater
Prins Dick in de polonaise in het Calypso Theater Milly van der Linden

Drie op een rij: waarom Theater Calypso moet blijven

8 december 2020 om 13:43 Overig

WIJK BIJ DUURSTEDE Het wordt spannend voor Theater Caypso. De gemeenteraad beslist of er extra subsidie komt om het voortbestaan veilig te stellen. Aan drie vaste gebruikers van het theater de vraag wat het voor hen betekent als Calypso er niet meer zou zijn. In deel 1 karnavalsvereniging De Kaieschaiters.

door Jan van Rooijen, , voorzitter der Kaieschaiters

„Het Calypso Theater is het culturele hart van Wijk bij Duurstede. Mooie theater voorstellingen, Sinterklaas shows, bioscoop met films voor alle leeftijden, super muziekoptredens en nog veel en veel meer. Het Calypso is voor elk feestje geschikt te maken en een super locatie voor elke voorstelling. Toen ik vorig jaar een locatie zocht voor een feest met 150 mensen kwam ik ook bij Calypso terecht. Wat veel mensen misschien niet weten is dat dit ook de perfecte locatie kan zijn voor een bruiloft. In de prachtige foyer en in de feestzaal is heel veel mogelijk.”

WAT BETEKENT CALYPSO SPECIAAL VOOR DE KAIESCHAITERS „Het Calypso is sinds 2017 onze residentie voor de feestjes die buiten het grote Karnavalsweekend vallen. We praten dan over het Prinsenbal rond 11 november, het Boerenbal twee weken voor het grote weekend en het half vastenbal, vijf weken na het grote weekend. Deze feestjes zijn super te organiseren in het Calypso en de familie Van Ginkel en de vrijwilligers geven je het gevoel dat je super welkom bent. De bioscoop stoelen gaan eruit, het podium wordt leeggeruimd. Als je via de prachtige foyer binnenkomt dan kom je in de Leutbunker. Het benadert de feestzaal van het grote weekend en toch is er een hele intieme sfeer. Kortom, de plek om het Waikse karnaval naar de binnenstad te brengen.”

SAMENWERKING MET CALYPSO „Vanaf het moment dat wij met het bestuur zijn gaan praten met Tom van Ginkel is het als vanzelf gegaan. We spreken allemaal de Waikse taal en het belang om het Karnaval in de binnenstad te houden was bij beide partijen groot. Het begon in 2017, maar het lijkt al veel langer de veilige thuishaven voor de Kaieschaiters. Wij hopen dan ook dat deze prettige samenwerking nog jaren door kan gaan.”

WAT ALS CALYPSO ER NIET MEER IS „Dit mag gewoon nooit gebeuren. Voor ons als Waikse vereniging zou dit dramatisch zijn. Dan hebben we het niet alleen over de feesten. Neem nou onze film, Kijk op Waik 2020, over Wijk bij Duurstede in coronatijd. Waar hadden we dit anders moeten doen. Hebben we het wel over de feestjes, dan is er nergens in onze gemeente zo’n plek te vinden. Het Calypso is voor De Kaieschaiters niet weg te denken uit onze binnenstad. Het is onmisbaar en zo’n gevoel kun je moeilijk beschrijven. De Kaieschaiters zullen op alle manieren mee proberen te helpen om het te behouden.”

advertentie
advertentie