Theater Calypso redt het niet zonder steun
Theater Calypso redt het niet zonder steun Ali van Vemde

Calypso Theater in zwaar weer

9 november 2020 om 10:32 Podiumkunsten

WIJK BIJ DUURSTEDE De theaters minimaal twee weken dicht, dat is een van de aanvullende maatregelen die door premier Mark Rutte werd aangekondigd. Dat geldt dus ook voor Theater Calypso. Tom van Ginkel vindt het niet zo erg, hij heeft wel begrip voor de maatregelen. „Als wij zo ons steentje kunnen bijdragen, dan doen we dat graag. Het meest jammer vind ik het voor de bezoekers, die zich de afgelopen tijd juist zo veilig voelden in het theater en genoten van hun vaak enige uitje.”

door Ali van Vemde

Voor de inkomsten hoefde het theater toch al niet open te blijven. Eerst een complete sluiting in het voorjaar, toen 30 gasten, daarna 45 gasten, terug naar 30 gasten en nu weer enkele weken sluiten. Van Ginkel: „Voor ons maakt het niet uit, want bar- inkomsten waren er de afgelopen tijd ook niet en dat is toch een belangrijke inkomstenbron. Woensdagavond hebben we voorlopig de laatste film gedraaid.”

STEEDS WEER OMBOEKEN Al vanaf dit voorjaar zijn ze bij theater Calypso vooral bezig met omboeken. „Een kindervoorstelling hebben we al vier keer omgeboekt, nu gaat deze weer niet door.” Ook andere uitverkochte voorstellingen moesten worden afgezegd. In deze periode zijn er vooral veel films gedraaid. Van Ginkel: „Dat kan gelukkig veilig. De bezoekers worden naar hun plaats gebracht en zitten op veilige afstand van elkaar. Ook bij het verlaten van de zaal worden de coronaregels in acht genomen.

STEUN Het lijkt erop dat het theater kan blijven bestaan. Voor dit jaar is er een steunpakket van € 65.000,-. „We hopen dat de gemeenteraad instemt met financiële steun voor het theater en we de komende twee jaar door kunnen. En we zijn blij dat de verhuurder in de vorm van een tijdelijke huurverlaging bijdraagt.” Van Ginkel is bang dat we voorlopig nog niet van het virus af zijn. „Calypso is het culturele hart van Wijk en dat moet ook zo blijven. Nu verkeert het theater in zeer zwaar weer. Zonder steun gaan we het echt niet redden.” Dat het theater in de afgelopen tien jaar een speciale plek in de Wijkse gemeenschap heeft opgebouwd, is duidelijk. „De reacties zijn hartverwarmend,” zegt Van Ginkel. „Heel veel mensen zijn de afgelopen maanden vriend van het theater geworden, maar we hebben er nog meer nodig. Voor € 5,- per maand help je mee Calypso overeind te houden.” Voor informatie calypsotheater.nl

POP UP ENTERTAINMENT SHOP Ook het theater zelf doet er alles aan om te overleven. Toen in het voorjaar het theater helemaal gesloten was, kwam het idee om het theatercafé om te bouwen tot een pop up entertainment shop. Er is een speelgoedzaak opgestart voor alle doelgroepen en voor ieder budget. Van babyspeelgoed tot Escape Room en van knutselspullen en bordspelen tot kinderfietsjes en poppenwagens. Nu het theater gesloten is, zorgt de shop toch voor inkomsten. Een win-win situatie; naast dat je iets leuks koopt voor jezelf of voor een ander, steun je ook het theater, want de gehele opbrengst gaat naar Calypso!

advertentie
advertentie