Bea van Sprakelaar geeft uitleg over de crowdfunding
Bea van Sprakelaar geeft uitleg over de crowdfunding Ali van Vemde

Help mee om de Wijkse Moestuin te laten groeien, crowdfunding campagne is gestart

25 april 2023 om 07:43 Natuur en milieu

WIJK BIJ DUURSTEDE Een gezond feestje bij De Wijkse Moestuin op zaterdag 22 april. Tijdens de meewerkdag voor vrijwilligers was er ook een feestelijke proeverij van jonge voorjaarsgroente. Dit om het nieuwe tuinjaar te vieren. Burgemeester Iris Meerts kwam ook proeven van de heerlijke hapjes en drankjes. Daarnaast werd de crowdfunding campagne ‘Laat De Wijkse Moestuin groeien’ gelanceerd. Hiermee kunnen inwoners van onze gemeente er aan bijdragen dat de moestuin kan uitbreiden en natuurlijk staat daar ook iets tegenover.

De Wijkse Moestuin is inmiddels een begrip. Hier kunnen verse groente en fruit worden gehaald. Met een grote groep vrijwilligers stopt tuinder Bea van Sprakelaar hier veel tijd, aandacht en liefde in. Alles wordt hier op biologische wijze geteeld en is altijd van het seizoen. Er wordt gewerkt met oogstaandelen, de klanten oogsten hun eigen groente. Zo is het een echte gemeenschapstuin geworden, waarbij mensen elkaar kunnen ontmoeten. Ook worden regelmatig activiteiten georganiseerd, zoals meewerkdagen.

Tijdens de opening van het nieuwe oogstseizoen kon worden geproefd van al het lekkers dat de tuin te bieden heeft. Gerechten met verse voorjaarsgroente, maar ook heerlijke zelfgemaakte sapjes. Bea van Sprakelaar legde voorafgaand aan de proeverij aan de vrijwilligers en de burgemeester uit waarom de crowdfunding campagne nodig is.

De oppervlakte van De Wijkse Moestuin is verdubbeld

Begin dit jaar heeft De Wijkse Moestuin haar oppervlakte kunnen verdubbelen tot twee hectare. Dit is mogelijk door de aangrenzende perenboomgaard te pachten. Een deel van de perenbomen blijft staan en de rest van de grond zal in gebruik worden genomen als moestuin. Zo kan de tuin ongeveer 280 mensen van verse groente, fruit en bloemen voorzien, dit is nu voor zo’n 170 mensen. Dit betekent een flinke groei. Bij het realiseren van de plannen zullen zoveel mogelijk mensen uit de omgeving worden betrokken. Dit past helemaal in het plaatje, want het gemeenschapsgevoel, het samen iets tot bloei brengen, is een belangrijk aspect van de moestuin. Dit gebeurt op allerlei manieren; een praatje maken bij het oogsten, het samen met de vrijwilligers koffie drinken of door de verschillende workshops. Dat is dan ook de reden dat De Wijkse Moestuin, juist vanwege dit gemeenschapsgevoel, kiest voor crowdfunding.

Om de plannen te kunnen verwezenlijken is een bedrag van € 35.000,- nodig. Met dit bedrag kunnen verschillende plannen worden gerealiseerd. Zo zal er een omheining worden plaatst met een toegangshek rond de perenboomgaard en er zal een natuurlijke houtwal worden geplaatst rond de omheining. Tevens is er nieuw gereedschap en materieel nodig voor onderhoud en de oogst van de perenboom en de inrichting van de moestuin. Ook het verharden van de centrale toegangsweg door de moestuin staat op de wensenlijst. Daarnaast zal de beregening van de boomgaard worden aangepast en worden aangesloten op de eigen bron en wordt de aanleg gerealiseerd voor drinkwater en elektra. Als laatste wordt er huisvesting/ een onderkomen gebouwd voor de tuinder en de vrijwilligers.

Aan donateurs wordt om een gift gevraagd, maar daar staat ook iets tegenover. Denk dan bijvoorbeeld aan de hele oogst van een perenboom, een lekker diner of een leuke kinderspeurtocht. Via  rowdaboutnow.nl/dwmkan de campagne worden bekeken en gesteund. Op de campagnepagina wordt in een korte video en een beschrijving toegelicht wat de toekomstplannen van de Wijkse Moestuin zijn. Hier zie je ook wat de tegenprestatie kan zijn, al is ‘gewoon’ doneren natuurlijk ook mogelijk.

Ook burgemeester Iris Meerts kwam proeven
Een heerlijke proeverij
Groente van het seizoen
Ali van Vemde
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie