Andrii en Nastya Ivaschenko en hun kinderen Ewan en Kir
Andrii en Nastya Ivaschenko en hun kinderen Ewan en Kir Wes Janssen

Familie Ivaschenko: van couchsurfer naar vluchteling in Cothen

Mensen

COTHEN Andrii (40), zijn vrouw Nastya Ivaschenko en hun kinderen Ewan en Kir wonen nu al meer dan 3 maanden in Cothen. Ze zijn afkomstig uit Charkov, een stad in het noordoosten van Oekraïne, zo’n 20 km van de Russische grens. 

door Wes Janssen

Andrii was werkzaam in de IT en Nastya professioneel fotografe. Toen de oorlog uitbrak waren ze op vakantie in Thailand, een lang gekoesterde wens van Andrii om eens te overwinteren in een warm land. Ze zagen op Instagram dat de Russische invasie plaatsgevonden had. Ze konden niet terug naar hun vaderland. De ouders van Andrii wonen in Moskou en die van Nastya in de regio van Poltava, waar het redelijk veilig is. ,,Er zijn wel raketten te zien in de lucht en er is weinig voedsel verkrijgbaar in de supermarkt. We kunnen nog niet terug naar Charkov omdat het daar niet veilig is en een normaal leven onmogelijk is”, volgens Nastja.

COUCHSURFING Nastja en haar man houden van couchsurfing, een manier van reizen waarbij je logeert bij mensen die hun bank of logeerkamer te beschikking stellen. Zo zijn ze eerder al in Griekenland, Turkije en in Amsterdam beland. Nastya: ,,Op die manier leer je andere culturen kennen en ontwikkel je jezelf. Een onbedoeld effect voor ons was dat we ons minder vluchteling voelt nu we niet terug kunnen vanwege de oorlog”. Vijf jaar geleden logeerden ze, als couchsurfers, in Amsterdam bij vrienden van Piet en via die connectie zijn ze na hun Thaise vakantie in Cothen terecht gekomen. 

VLUCHTELINGEN ,,De oorlog raakt ons natuurlijk erg maar we zijn er sterker door geworden en waarderen onze vrijheid en vreedzame leven waar dan ook in de wereld”, vertelt Nastya. ,,Sinds we naar jullie land kwamen proberen we ons best te doen om duurzaam te leven en zijn dankbaar voor alle hulp die we krijgen en de mensen die we leren kennen.

De eerste dagen na het uitbreken van de oorlog beseften we dat we niets hadden om terug te keren en dat onze auto nog in Charkov stond. We belden een vriend dat hij de auto kon gebruiken en zo is hij met enkele collega’s naar het westen gevlucht waar het relatief veilig is.

Mijn zus en mijn neef zijn uit Mykolaiv gevlucht naar mijn ouders in Poltava, evenals andere familieleden uit andere regio. Binnen ons gezin is er soms ook twijfel over terugkeer maar we focussen nu vooral op onze kinderen. Onze oudste zoon Ewan gaat naar De Windroos en Kir, die in september 2 wordt, is nog thuis.

(tekst loopt door onder de foto)


Mamals - Nastya Ivaschenko

FOTOGRAFIE Nastya is geïntrigeerd door alles wat met de natuur te maken heeft. Ze wil de natuurlijke schoonheid van de mens, van vrouwen in het bijzonder, benadrukken en onderwerpen aansnijden die de maatschappij probeert te verbergen. Zo exposeerde ze in Charkov met een fotoproject genaamd ‘Mamals’ dat mooie intieme momenten tussen moeders en baby’s vastlegt.

Nastya: ,,Borstvoeding is de meest natuurlijke voeding voor een kindje en er zijn weinig situaties te bedenken waarbij dat niet kan. Het is ook een recht van de vrouw om in het openbaar borstvoeding te geven zonder het te hoeven verbergen. Het schept een band en beschermt je kind tegen ziektes.” De expositie bleek een succes. Nastya hoopt dat er in Nederland ook belangstelling voor haar foto’s is.

 Mamals
 Mamals
 Mamals
 Mamals
advertentie
advertentie