Afbeelding
Rechtbank Midden-Nederland

Steeds opnieuw uitstel uitspraak rechtszaak miljoenen zorgfraude Cothen

28 januari 2023 om 09:09 Maatschappelijk

WIJK BIJ DUURSTEDE Vorige week het zoveelste uitstel van de uitspraak in de rechtszaak rondom de zorgfraude van gezinshuis Helder in Cothen. Op 28 juni 2022 was er een zitting bij de Arnhemse rechtbank, van een dag lang. Na herhaald uitstel, zou op woensdag 25 januari de rechter met een oordeel komen. Echter, ook deze datum is niet gehaald; het is twee weken doorgeschoven naar 8 februari.

Normaal volgt uitspraak na een zitting op een termijn van zes tot acht weken. De rechter merkte 28 juni al op dat, vanwege de complexiteit, deze termijn kan worden verlengd. Maar toch niet tot een periode van 7 maanden. Dat de rechtspraak overbelast is en aan dikke dossiers ten onder dreigt te gaan, was bekend - maar in dit geval wordt het wel heel bont gemaakt. 

Eigenlijk is de situatie nog ernstiger, want de zittingsdag is ook een aantal keer uitgesteld.

Voor alle betrokkenen een nare situatie; het echtpaar dat het gezinshuis runde en van fraude is verdacht; franchise organisatie Driestroom waar het gezinshuis contractueel onder viel; en de gemeente Wijk bij Duurstede die vanuit jeugdzorgbudgetten geld doorsluisde voor opvang en therapie binnen het gezinshuis in Cothen. De laatste twee organisaties willen graag geld terugzien. Er is ongeveer 2 miljoen euro in het spel. 

Het gebeurde onder verantwoordelijkheid van wethouder Wil Kosterman, die in een uitgebreid interview met WijksNieuws.nl na de zittingsdag van 28 juni uit de doeken doet wat er precies is voorgevallen. 

In het voorjaar van 2020 kwamen via een klokkenluider de eerste signalen van misstanden bij het gezinshuis. Er zou onvoldoende zorg zijn geleverd, zorg zou niet van goede kwaliteit zijn en de vrouw van het echtpaar dat het gezinshuis runde, gaf zich onterecht uit voor orthopedagoog. Ook zou er onbevoegd EMDR therapie zijn uitgevoerd. Na onderzoek zegde Driestroom in december 2020 de franchiseovereenkomst op. Binnen deze rechtszaak klaagt de gemeente Wijk bij Duurstede zowel Driestroom als Helder aan. Stichting Driestroom stelt op haar beurt het gezinshuis aansprakelijk en zegt het geld aan de gemeente te willen terugbetalen.

advertentie
advertentie