Burgemeester Meerts in de hal tijdens de voorbereidingen
Burgemeester Meerts in de hal tijdens de voorbereidingen Gemeente Wijk bij Duurstede

Opvang vluchtelingen vraagt om veiligheidsmaatregelen

29 augustus 2022 om 18:07 Maatschappelijk

WIJK BIJ DUURSTEDE Sinds zaterdagavond worden in de korfbalhal op sportpark Mariënhoeve 100 vluchtelingen in de leeftijd van 20 tot 40 jaar, afkomstig uit diverse landen, opgevangen. De opvang is sober. In de hal staan schotten met daartussen drie tot vijf stretchers, er zijn stopcontacten en vanaf maandag is er wifi. Met in het midden tafels waar men kan eten, aldus burgemeester Meerts. Het dringende verzoek voor opvang van deze groep vluchtelingen kwam vrijdagavond. Door de gemeente is toen snel geacteerd. De vraag is hoelang deze groep in Wijk bij Duurstede blijft? Burgemeester Meerts: ,,Vrijdag hebben we met 26 burgemeesters besproken dat het wel zo eerlijk is om de lasten te spreiden. Er komt een rouleersysteem. Daarom ga ik ervan uit dat we deze mensen voor vier weken opvangen.”

Direct was duidelijk dat de Veiligheidsregio Utrecht (VRU) de bemensing van de opvang zou regelen, aldus de burgemeester: ,,De VRU zorgt voor de beveiliging, de locatiemanager - allemaal zeer ervaren mensen, maar ook voor de materialen en het eten. Daarom konden we de opvang binnen 24 uur voor elkaar te krijgen.” Het gaat hier om particuliere beveiligers die zijn toegesneden op deze taak. ,,Sommige spreken ook de taal van de vluchteling, waardoor er enorm veel rust neerdaalt in die hal. Daarnaast zijn er vier woonbegeleiders en een team van Rode Kruis dat fantastisch werk doet. Er is een medisch team binnen geweest en inwoners benaderen ons met de vraag wat ze kunnen doen. Zaterdagavond is een vrijwilliger uit zichzelf medicijnen in een Utrechts ziekenhuis gaan halen, zodat een vluchteling goed de nacht zou doorkomen.”

VEILIGHEID INWONERS HEEFT PRIORITEIT Burgemeester Meerts ziet de veiligheid van inwoners van Wijk bij Duurstede als prioriteit. ,,De beveiligers zitten voornamelijk in de hal, maar er surveilleert ook een groep rondom de hal. Als zij iets signaleren grijpen ze direct in en dat wordt bijgehouden in een logboek. We hebben gekeken naar de veiligheid op fietspaden en gezien dat het fijn is dat wanneer kinderen gaan sporten, er extra beveiliging is. Daarnaast snoeien we de hagen bij het fietspad zo dat alles goed zichtbaar is, en ook de verlichting wordt aangepast.” De gemeente gaat nog spreken met sportclubs over hoe zij een bijdrage kunnen leveren aan de veiligheid. Op het terrein zijn ook BOA’s aanwezig en Wijk probeert vanuit buurgemeenten meer BOA’s te krijgen. ,,Ook om meer BOA’s in de stad te laten rondlopen, zodat mensen hen makkelijker kunnen aanspreken.”

De burgemeester zegt dat wanneer er zich een incident voordoet 112 moet worden gebeld. ,,De afspraak is dat overlastgevers direct worden verwijderd. Momenteel hebben we zorgen over de medische situatie van één persoon, en we proberen hem naar een betere plek te krijgen. Bij incidenten kan de vreemdelingenpolitie iemand in hechtenis nemen.”

Deze situatie vraagt om een beetje tolerantie van ons allemaal

De burgemeester roept op tot meer tolerantie: ,,Ik zie dat mensen zich zorgen maken over het aanspreken van meisjes en hoe deze vluchtelingen zich gedragen in de stad. Deze situatie vraagt om een beetje tolerantie van ons allemaal, deze mensen mogen hier gewoon zijn, ze mogen vrij door onze mooie gemeente wandelen. Ze zijn ongelooflijk blij dat ze niet meer op straat slapen.” De burgemeester weet dat deze mensen het fijn vinden om een praatje te maken. ,,Dus als je een vraag hebt, kun je die gewoon stellen. Er zijn ook al mannen geweest die ergens welkom waren om een kopje thee te drinken. Dat hoeft niet iedereen te doen, maar het zijn gewoon mensen, zoals jij en ik.”

Op wijkbijduurstede.nl staan inmiddels veelgestelde vragen met antwoorden. Mensen met aanvullende vragen of zorgen kunnen rechtstreeks bellen met de beveiliging in de hal: 06-34577746. Elke opmerking of vraag zetten zij in het logboek, en dat wordt in de driehoek met politie en burgemeester besproken. De gemeente gaat inloopspreekuren organiseren op het gemeentehuis, maar ook in kroegen in de stad. ,,Zodat mensen laagdrempelig vragen kunnen stellen en zorgen kunnen delen, want er leeft vanalles. Dat begrijp ik ook. Mensen zitten al in hun maag met krapte op de woningmarkt, een gebrek aan koopkracht, en ook het wachten op een sociale huurwoning kan uitzichtloos zijn. Met de komst van deze vluchtelingen kunnen de zorgen van mensen groter worden. Dan is het fijn als we die zorgen kunnen bespreken.”


De opvang in de turnhal is sober - Gemeente Wijk bij Duurstede

Deze groep mannen bivakkeerde eerst bij Ter Apel. Meerts weet van één persoon dat hij daar 11 dagen buiten leefde zonder douche of warme maaltijd. Vrijdag zijn deze mannen één nacht opgevangen in de Jaarbeurs. In Utrecht hebben ze kunnen douchen en een warme maaltijd gekregen. Burgemeester Iris Meerts stond bij de ingang toen de bus arriveerde: ,,Dat was pijnlijk, sommige mensen hadden echt helemaal niks bij zich, ze liepen op flipflops. Hun eerste vraag was, of het ‘one night’ was? Ik heb gezegd dat ze hier even tot rust kunnen komen. De tweede vraag is, waar ze eigenlijk zijn? Ik wijs Wijk bij Duurstede op Google maps aan, maar het lukte nog niemand de naam goed uit te spreken.” De burgemeester is er elke dag. ,,Ik wil graag weten hoe het met ze is, maar ik wil er ook zijn als er Wijkenaren komen, zodat ik ze kan helpen met hun zorgen. Ik ben burgemeester van iedereen.” Meerts ziet mooie dingen gebeuren. Wijkenaren zijn blij dat ze iets kunnen doen. Inmiddels zijn er genoeg kleding en spelletjes, dus die hoeven mensen niet meer te komen brengen. 

SPORT KAN GEWOON DOORGAAN Het sporten op de Mariënhoeve kan gewoon doorgaan zoals het altijd gaat. Voor de korfbal en volleybal komt er over twee weken meer duidelijkheid. De opvang vindt plaats in de turnhal. De gemeente heeft hekken geplaatst en sporters worden gescheiden gehouden van de vluchtelingen. In de hal is er een scheidingswand. Inwoners kunnen het sanitair gebruiken, want de gemeente gaat mobiel sanitair plaatsen voor de vluchtelingen.

Ook de burgemeester leest de berichten van bezorgde ouders: ,,Ik kan me goed voorstellen dat je de eerste keer mee fietst om te kijken hoe het gaat. Tegelijkertijd doen wij er van onze kant alles aan om het overzichtelijk te houden, dat het park goed verlicht is en dat er BOA’s en beveiligers aanwezig zijn.” Zondag waren een paar vluchtelingen naar de tennisbanen. De gemeente is gaan informeren of dat een probleem was. ,,Dat was het niet. Het enige feit is dat ze daar zijn, en ik snap dat het wennen is, maar het kan in de praktijk ook reuze meevallen.” Met de sportverenigingen en Wijk Sport maakt de gemeente een schema voor een sportieve dagbesteding.

GEEN RECHT OP WONING Sommige mensen mensen dat deze 100 mensen voorgaan bij woningtoewijzing. De burgemeester: ,,Bij statushouders - die recht hebben op een woning - kan ik me dit voorstellen. Maar dit zijn vluchtelingen die tijdelijk in onze gemeente verblijven, en waarvan niet zeker is of ze in Nederland mogen blijven. Ze kunnen nog teruggestuurd worden naar het land van herkomst. Ze komen niet in aanmerking voor een woning, zijn niet eens aangemeld, daarom vangen we ze als crisisnoodopvang in een sporthal op.”

Afbeelding
advertentie
advertentie