Afbeelding
Kuun Jenniskens

Gemeente gaat meer plekken creëren voor opvang vluchtelingen

12 juli 2022 om 18:08 Maatschappelijk

WIJK BIJ DUURSTEDE Bij aanvang van de raadsvergadering van dinsdag 7 juli deed burgemeester Iris Meerts de mededeling dat ze bezig is met een verkenning naar het creëren van meer opvangplaatsen. De rek is er uit bij particulieren, aldus Meerts.

door Kuun Jenniskens

Iris Meerts schetste de situatie: ,,Er komt veel op ons af. Aan de ene kant loopt Ter Apel over en zijn de statushouders zo talrijk dat we andere plekken zoeken. Ook via de Veiligheidsregio’s zoeken we naar locaties, soms ook naar grote locaties van tussen de 100 en 200 plekken. Aan de andere kant zien we dat de opvang van Oekraïners nog steeds stormachtig is. Er komen nog steeds Oekraïners binnen en we zien dat de particuliere opvang eindig is. Dat betekent voor ons als gemeente dat we meer plekken moeten gaan creëren. Ook het Rijk heeft plekken nodig, al dan niet in de vorm van cruiseschepen.”

De burgemeester is een verkenning gestart om te kijken hoe Wijk bij Duurstede deze twee opgaven het hoofd kan bieden. ,,We zijn een verkenning aan het maken waarbij we onder andere kijken naar het aantal mensen dat we hier kunnen huisvesten; wat betekent dit voor het absorptievermogen van onze samenleving; waar zijn er mogelijkheden; wat betekent dit voor vrijwilligers en onze ambtenaren die inmiddels op hun tandvlees lopen; wat is de verantwoordelijkheid van het COA hier in; en wat betekent dit voor gemeenschap en de lokale economie?”

Meerts hoopt deze verkenning kort na de zomer aan de gemeenteraad te overhandigen. 

advertentie
advertentie