Het team van Repair Cafe.
Het team van Repair Cafe. Repair Cafe

Het Repair Café is jarig: een terugblik

30 december 2021 om 11:15 Maatschappelijk

WIJK BIJ DUURSTEDE Het is nu ruim een jaar geleden dat het startsein werd gegeven voor het Repair Café in Wijk bij Duurstede en het tijd is voor een terugblik. Sinds de oprichting heeft het team 14 keer haar deuren geopend en ongeveer 250 apparaten door de handen laten gaan waarvan iets meer dan de helft is gerepareerd. Kapotte snoeren, verbrande printplaten, versleten aandrijfsnaren, verkalkte slangen, losse contacten, knikkers die er niet in horen, kapotte weerstanden, corrosie, afgebroken pootjes, handeltjes, ringetjes, nippeltjes oogjes en beugeltjes, vastzittend papier, vermoeide software en een muis in een broodrooster.

Het Repair Café behoort tot een wereldwijde beweging die vanuit Nederland is uitgegroeid tot 2,243 cafés en die bevinden zich in vele landen; Nederland, India, Japan, US, enz . Er zijn circa 33.510 vrijwilligers bij betrokken die naar schatting tot nu toe 40212 apparaten per maand hebben gerepareerd.

MOOI TEAM Lodewijk Bergsma: ,,Na een artikel en oproep in het Groentje meldde zich een zestal vrijwilligers om reparaties te gaan uitvoeren. Het was even zoeken, maar al snel vonden we onderdak bij de Wijkse Inloop die ons met open armen ontving. Inmiddels zijn we een mooi team met enthousiaste en deskundige reparateurs. Iedere laatste zaterdag van de maand komen tussen de tien en twintig mensen langs met een verscheidenheid aan spullen.”

KOFFIEZETAPARAAT ,,Met stip op één zijn het koffiezetapparaten die er de brui aan hebben gegeven”, vertelt Kees Dikker. ,,Maar ook wekkers, lampen, geluidsapparatuur, laptop en printers vinden hun weg naar onze reparateurs. En vaak kunnen we ze repareren. Soms moet de eigenaar van een dierbaar apparaat afscheid nemen. Als iets écht niet meer te repareren valt, is dat ook een opluchting en kan het met een goed gevoel afgevoerd worden.”

SFEER ,,Niet alleen het repareren vinden we belangrijk; het gaat ook om de sfeer en we laten de brengers meekijken en meedenken. Vaak ontstaan er naar aanleiding van de voorwerpen mooie gesprekken: hoe de eigenaar eraan is gekomen, wat zijn band is met het voorwerp, dat vele verhuizingen heeft doorstaan. Er hangt een fijne sfeer en soms hoor je gejuich wanneer een apparaat begint te pruttelen en weer werkt. Zo was het een verrassing dat de oorzaak van de broodrooster die kortsluiting maakte een muis bleek te zijn” !

Het gaat zo goed met het Repair café dat ze op zoek zijn naar meer vrijwilligers die het team versterken. Ze zoeken ook mensen die kleding kunnen verstellen en handig met de naaimachine zijn.

Afbeelding
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie