Vrijwilliger Hanny Weustenraad, Laura Roosen (Verbonden Buurt) en John Smeets (Adviesraad Sociaal Domein).
Vrijwilliger Hanny Weustenraad, Laura Roosen (Verbonden Buurt) en John Smeets (Adviesraad Sociaal Domein). Ali van Vemde

Adviesraad Sociaal Domein over Verbonden Buurt

8 september 2021 om 10:46 Maatschappelijk

WIJK BIJ DUURSTEDE De Adviesraad Sociaal Domein geeft advies aan burgemeester & wethouders over jeugdhulp, werk en inkomen, aanpak eenzaamheid, toegang tot GGZ, armoede en schuldhulpverlening, burgerinitiatieven en mantelzorg.

Deze maand gaat Wijks Nieuws samen met John Smeets van de Adviesraad Sociaal Domein in gesprek met mensen die hun ervaringen willen delen. Eerder waren dat Max en Mercy over wat er beter kan voor jongeren, Leny en Anita over de Wmo (Wet maatschappelijke ondersteuning), Nancy en Eqlema over de hulp die zij kregen bij het vinden van een passende baan, Ton over Grip op de Knip en Carolien over ondernemerschap in coronatijd. Dit keer vertellen Laura van Verbonden Buurt en vrijwilliger Hanny over het bieden van een luisterend oor.

Laura Roosen werkte met veel plezier bij QuaRijn en maakte een poosje geleden de overstap naar Stichting Binding. „In de thuiszorg zag ik natuurlijk de eenzaamheid, je komt immers bij mensen achter de voordeur. Vaak was er maar tijd voor korte bezoekjes, het sociale stukje was maar kort. Door Gerda van Berkel kwam ik terecht bij Verbonden Buurt waar extra uren beschikbaar kwamen. Dit werk spreekt me heel erg aan. Als echte Wijkse vind ik het ontzettend leuk om in Wijk te werken. Ik vind het alleen maar heel erg leuk als ik zowel de vragers als onze vrijwilligers op straat of in de supermarkt tegenkom.”

Hanny Weustenraad is één van de vrijwilligers bij Verbonden Buurt die wekelijks een vrager bezoekt. „In 1983 ben ik in Wijk bij Duurstede komen wonen en eigenlijk heb ik altijd vrijwilligerswerk gedaan. Dat werd te veel en eind 2020 heb ik alles afgebouwd. Tot mijn schoonzoon me attent maakte op een bericht in de krant waarin vrijwilligers werden gevraagd voor Verbonden Buurt. Het bleek dat Laura en ik elkaar al kenden via onze honden.” De nodige ervaring had Hanny al en zij volgde een training om de kennis op te frissen. „Voor mij was het vooral herkenning, al eerder heb ik veel gesprekken gevoerd. Het gaat vooral om het opvangen van signalen, de essentie eruit halen en kijken of je daaraan kunt bijdragen.”

VERBONDEN BUURT Roosen legt uit wat Verbonden Buurt doet. „In 2019 is vanuit Stichting Binding Verbonden Buurt gestart, op initiatief van Eric Harmsen, Gerda van Berkel en Frank Brouwer. Zowel in Langbroek, Cothen als Wijk bij Duurstede zijn burenteams actief, bestaande uit vrijwilligers die kwetsbare inwoners ondersteunen. Deze vrijwilligers kunnen een training volgen om te leren hoe je het best een gesprek kunt voeren en zij krijgen handvatten aangereikt voor als zij vast zouden lopen in een gesprek. Steeds meer mensen voelen zich eenzaam en daar wil Verbonden Buurt iets aan doen. Dat kunnen bijvoorbeeld mensen zijn die er niet op uit gaan, maar dat eigenlijk wel willen, angstig zijn of behoefte hebben aan contact.” Op de vraag hoe Verbonden Buurt in contact komt met de vragers, antwoordt Roosen: „Dat kan zijn via het loket, maar ook komen de signalen binnen via bijvoorbeeld de huisarts, Buurtzorg, QuaRijn, of de fysio- of ergotherapeut. Nu we wat meer bekend worden melden mensen zich ook zelf aan. Zodra er een vraag is proberen we daar de goede vrijwilliger bij te vinden. Het is belangrijk dat er een klik is, bijvoorbeeld door een gezamenlijke hobby of interesse, iets wat de vrager en vrijwilliger verbindt. Een vrijwilliger is iemand die het met z’n hart doet, het voelt minder zwaar dan een professional.” De behoefte aan contact verschilt, soms wil iemand er graag op uit, maar durft dat niet goed, soms is een luisterend oor voldoende. De een heeft gedurende een korte periode iemand nodig om een zetje in de goede richting te krijgen, anderen hebben behoefte aan een wekelijks bezoek. Juist dat maatwerk is zo belangrijk.

WEEK VAN VERBINDING In de week van 13 tot en met 17 september is het de Week van Verbinding, een week vol activiteiten. In Langbroek is er op 13 september een workshop waar inwoners elkaar kunnen ontmoeten. Op 14 september volgt Wijk bij Duurstede en op 15 september Cothen. Donderdag 16 september is er een evenement in het Huis van de Gemeente en de week wordt vrijdag afgesloten met een filmavond in het Calypso Theater.

Weustenraad doet het vrijwilligerswerk met heel veel plezier. „Met mijn ‘vrager’ heb ik een heel leuk contact. We gaan bijvoorbeeld samen wandelen en spelen een rummikub competitie. Omdat we allebei onze verjaardag niet vieren, hebben we dit samen gedaan in de kersenboomgaard. Tussen de activiteiten door hebben we dan hele gesprekken.” De contacten in de burenteams zijn goed. Regelmatig is er overleg per burenteam en kunnen de vrijwilligers met elkaar praten over de dingen die ze tegenkomen of waar ze tegenaan lopen. Dit gebeurt altijd zonder de naam van de vrager te noemen. „Nieuwe vrijwilligers zijn heel erg welkom,” besluit Roosen. Meer weten of aanmelden kan via verbondenbuurt@stichting-binding.nl.

De Adviesraad bestaat uit inwoners uit Wijk bij Duurstede, Cothen en Langroek die elk de nodige ervaring en kennis hebben in zorg en welzijn. Regelmatig komt de Adviesraad bij elkaar, overlegt met ambtenaren van de gemeente en houdt contact met maatschappelijke organisaties en zorgaanbieders. Via deze organisaties en inwoners komen knelpunten naar voren. Signaleert u een probleem binnen de bovenstaande onderdelen van het sociaal domein, bij meerdere inwoners van de gemeente of heeft u goede ideeën die bij kunnen dragen tot de oplossing van het probleem? Stuur dan een bericht via de contactpagina van de website van de Adviesraad, adviesraadwijkbijduurstede.nl.

advertentie
advertentie