Ton Franssen over Grip op de Knip
Ton Franssen over Grip op de Knip Ali van Vemde

Adviesraad Sociaal Domein over geldzorgen

15 juni 2021 om 10:50 Maatschappelijk

WIJK BIJ DUURSTEDE De Adviesraad Sociaal Domein geeft advies aan burgemeester & wethouders over jeugdhulp, werk en inkomen, aanpak eenzaamheid, toegang tot GGZ, armoede en schuldhulpverlening, burgerinitiatieven en mantelzorg. Maandelijks gaat Wijks Nieuws samen met Jos Overdevest van de Adviesraad Sociaal Domein in gesprek met mensen die hun ervaringen delen. Max en Mercy gaven aan wat er in Wijk bij Duurstede beter kan voor jongeren en Leny en Anita vertelden hoe zij denken over de Wmo (Wet maatschappelijke ondersteuning), Nancy en Eqlema over de hulp die zij kregen bij het vinden van een passende baan. Deze keer vertelt vrijwilliger Ton over Grip op de Knip en Carolien over ondernemerschap en corona.

door Ali van Vemde

GRIP OP DE KNIP Vanuit Stichting Binding verleent Ton Franssen hulp aan mensen met lagere inkomens. De hulp is gratis en mensen melden zichzelf met hun vraag. Zij hoeven niet in de schulden te zitten, het vertrekpunt is te helpen bij elke vraag waar ze hulp bij nodig hebben. Als we bepaalde signalen opvangen, vragen we door om te kijken of de persoon in aanmerking komt voor een aanvullende regeling (bijvoorbeeld kwijtschelding BGHU) of dat het risico bestaat op schulden (bijvoorbeeld terugbetalen toeslagen). Ton geeft aan dat iedereen geldzorgen kan krijgen doordat inkomsten en/of uitgaven veranderen door een verandering in jouw leven zoals ziekte, scheiding, overlijden, ontslag, nieuwe baan, een kind dat 18 jaar wordt of samen gaan wonen. Vaak krijg je dan te maken met verschillende instanties en ontvang je brieven waar je niet alles van begrijpt. Ook kan blijken dat je opeens toeslagen terug moet betalen zonder dat jij dat had kunnen voorkomen omdat het systeem complex is. Het systeem van regelingen/rechten in Nederland is best complex te noemen. „Het is dan ook fijn dat er een inloop bestaat waar wij bewoners wegwijs kunnen maken met hun vragen/zorgen. Zeker met een laag inkomen is elke extra euro die je meer krijgt of minder uitgeeft meer dan welkom!”

Op dit moment is er vanwege corona geen inloopspreekuur, maar kan wel een afspraak worden gemaakt. Op de website van Stichting Binding, Grip op de Knip, is alle informatie te vinden. „Wij kijken met je wat nodig is om jouw vragen op te lossen. Bijvoorbeeld met het ordenen van je administratie en het invullen van formulieren. Het hoeven geen ingrijpende vragen te zijn. Elke vraag waar we een bewoner mee kunnen helpen is er één.” Ton geeft aan dat het mooie van de inloop is dat de bewoner zelf bepaalt waarmee Grip op de Knip mag helpen.

ONDERNEMER IN CORONATIJD Er mag weer iets, maar voor de ondernemers is het een zwaar jaar geweest. „Als ondernemer moet je ondernemen en dat wordt je onmogelijk gemaakt,” zegt Carolien Smit. „Ondernemers willen het heft in eigen hand nemen en dat kan nu niet. Naast het feit dat je tien maanden je café moet sluiten, is ook je leven weg. Als je 39 jaar je café runt en dit van de ene op de andere dag weg is, dan is dat een behoorlijke klap. Behalve dat je geen geld verdient, valt wat je leuk vindt weg.” Smit is niet iemand die bij de pakken neerzit. „Ik wil vooral naar voren blijven kijken. Het is moeilijk, maar ook een uitdaging. Je moet opnieuw gaan kijken naar je verdienmodel. Plannen op de lange baan gaat niet, die onzekerheid maakt het zo verschrikkelijk.” Ome Ko staat bekend als muziekcafé. Bands van over de hele wereld spelen hier live muziek. Dat kan nu allemaal niet en wanneer het wel kan is niet duidelijk. „Het uitzichtloze is lastig,” vindt ze, „maar ik wil toch positief blijven. Ik hou ervan nieuwe dingen te bedenken. Voor kerst hebben we kerstpakketten gedaan, maar eten bezorgen past niet bij ons. Wij zijn beter in borrels.” Smit vertelt dat in de periode dat het café gesloten was er een nieuw podium is gebouwd. Met de versoepelingen hopen we dat er binnenkort weer opgetreden kan worden.” Wat ze wel wil benadrukken is de goede band met de collega’s in Wijk bij Duurstede. „We steunen elkaar, want we weten van elkaar hoe we ons voelen. We hebben een goede band onderling, misschien is dat deze periode nog wel verscherpt.” De maatregelen die worden opgelegd door de regering zijn ook niet altijd logisch. Daar kan je boos over worden, maar dat is verspilde energie. Bijvoorbeeld wat betreft de steunpakketten. De TVL verhogingen die zijn toegezegd in december worden nog steeds niet volledig uitbetaald. Heb je geen eigen spaarpot, dan zakken bedrijven steeds verder in huur- en belastingschuld. Vooral voor jonge ondernemers is dit een enorme last. Wat we kunnen leren van deze tijd is blijven kijken naar wat wel kan en creatief bezig blijven met het aanpassen van je verdienmodel en dat lukt tot nu toe prima. Maar hopelijk snel weer bands op het podium en dansende mensen in de zaak.” Smit besluit: „Ook wil ik onze burgemeester en wethouders bedanken voor de interesse en het meedenken in deze tijd.”

De Adviesraad bestaat uit inwoners uit Wijk bij Duurstede, Cothen en Langbroek die elk de nodige kennis en ervaring hebben in zorg en welzijn. Regelmatig komt de Adviesraad bij elkaar, overlegt met ambtenaren van de gemeente en houdt contact met maatschappelijke organisaties en zorgaanbieders. Via deze organisaties en inwoners komen knelpunten en tips naar voren. Signaleert u een probleem binnen de bovenstaande onderdelen van het sociaal domein, bij meerdere inwoners van de gemeente of heeft u goede ideeën die bij kunnen dragen tot de oplossing van het probleem? Stuur dan een bericht via de contactpagina van de website van de Adviesraad, adviesraadwijkbijduurstede.nl

advertentie
advertentie