Jos Overdevest van de Adviesraad Sociaal Domein in gesprek met Nancy
Jos Overdevest van de Adviesraad Sociaal Domein in gesprek met Nancy Ali van Vemde

Adviesraad Sociaal Domein over werk en inkomen

5 mei 2021 om 11:34 Maatschappelijk

WIJK BIJ DUURSTEDE De Adviesraad Sociaal Domein geeft advies aan burgemeester & wethouders over jeugdhulp, werk en inkomen, aanpak eenzaamheid, toegang tot GGZ, armoede en schuldhulpverlening, burgerinitiatieven en mantelzorg.

door Ali van Vemde

Maandelijks gaat Wijks Nieuws samen met Jos Overdevest van de Adviesraad Sociaal Domein in gesprek met mensen die hun ervaringen willen delen. Max en Mercy gaven aan wat er in Wijk bij Duurstede beter kan voor jongeren en Leny en Anita vertelden hoe zij denken over de Wmo (Wet maatschappelijke ondersteuning). Dit keer vertellen Nancy en Eqlema over de hulp die zij kregen bij het vinden van een passende baan.

Nancy is facilitair medewerker bij Aegir Marine. „Mijn hoofdtaak is het verzorgen van de lunch, al is dat nu natuurlijk anders dan voor Corona. Bij het bedrijf werd altijd samen geluncht. Eerst werd dit verzorgd door de receptioniste, maar het bedrijf groeit zo hard dat het teveel werk werd.” Na haar studie viel het niet mee om een baan te vinden die bij haar paste. „Ik heb vrij lang gestudeerd,” vertelt ze. Na een grafische- en interieuropleiding gaf ze na verschillende sollicitaties de moed op om hierin een baan te vinden. Achteraf is ze er blij om. „Inmiddels weet ik dat ik het creatieve graag als hobby wil houden.” In eerste instantie liep Nancy bij de Sociale Dienst in Zeist, tot het werd gelokaliseerd en ze in Wijk bij Duurstede bij Stichting Binding kwam. „Mijn contactpersoon was Ans van Donselaar en zij heeft mij heel erg goed geholpen. Eerst heb ik een tijdje appels en peren geplukt en in de thuishulp gewerkt.” Ze kwam tot de ontdekking dat daar niet haar hart lag. Met de hulp van Van Donselaar kwam ze terecht bij Aegir. „Daar werd ik met open armen ontvangen. Voor mij is het vooral fijn om weer regelmaat te hebben. In het begin was het even aftasten, maar ik werd er goed opgevangen. Wat ik ook heel erg leuk vind is het contact met collega’s. Je hebt hier met iedereen contact. En het is fijn om het bijstandscircuit uit te zijn. Nu kan ik rondkomen met een halve baan, zodat ik ‘s middags wat tijd voor mezelf overhoud. Zo blijft er tijd over om in mijn eigen tijd creatief bezig te zijn en het plezier daarin niet te verliezen.” HR manager Jaap schuift ook even aan bij het gesprek. Hij vertelt dat Aegir het sociale aspect heel belangrijk vindt. „Nancy is niet de enige die hier werkt met een afstand tot de arbeidsmarkt. Voor ons voelt dat niet als een verplichting. Aegir heeft een sociaal hart. We moeten wel een match vinden, want het moet voor allebei iets brengen.” Nancy vindt vooral de waardering heel belangrijk. „Ik ben heel tevreden met wat ik doe en weet nu wat me gelukkig maakt. Of ik dit de rest van mijn leven blijf doen, weet ik niet, misschien zijn er in de toekomst mogelijkheden om door te groeien.”

Eqlema kwam in 1998 vanuit Afghanistan naar Nederland. Ze was journalist en schreef meerdere boeken. In Nederland ging haar aandacht vooral uit naar de zorg voor haar gezin. „Mijn kinderen zijn altijd het meest belangrijk geweest. Ik was er altijd om ze naar school te brengen en bij schoolactiviteiten. Geen voetbaltraining heb ik gemist.” Vier jaar geleden is ze gescheiden en kwam ze in een hele andere fase van haar leven. „In Nederland had ik geen opleiding gevolgd en via de RSD (Regionale Sociale Dienst) kwam ik bij Stichting Binding. Even heb ik gewerkt bij Reinaerde Arbeidscentrum VOS. Via coördinator Etske Muis kon ik fulltime aan de slag bij de Wijkse Dienst met behoud van mijn uitkering. Een mooie opstap naar een betaalde baan. Ik werd geholpen bij het schrijven van sollicitatiebrieven.” Eqlema vond een baan bij de gemeente. „In het begin was het best moeilijk, maar de collega’s hebben me heel erg gesteund. Ik wist niets, nu weet ik een beetje van alles. Vooral de taal was lastig, maar mijn leidinggevende heeft me overtuigd niet op te geven. Die steun is heel belangrijk voor me geweest. Ik ben een ander mens geworden, veel socialer. Achter de receptie ben je de stem van de gemeente. In het begin had ik niet op alle vragen een antwoord, want ieder telefoontje is anders. Mensen zijn vaak boos als ze naar de gemeente bellen, daar moet je mee om kunnen gaan. Om dat te leren en hoe je om moet gaan met geweld, hebben we geleerd in een training.” Eqlema is heel tevreden met haar leven nu. „De scheiding is voor mij het begin geweest van een nieuw leven. Ik ben veel zelfstandiger geworden, zowel thuis als met werk.”

De Adviesraad bestaat uit inwoners uit Wijk bij Duurstede, Cothen en Langbroek die elk de nodige kennis en ervaring hebben in zorg en welzijn. Regelmatig komt de Adviesraad bij elkaar, overlegt met ambtenaren van de gemeente en houdt contact met maatschappelijke organisaties en zorgaanbieders. Via deze organisaties en inwoners komen knelpunten en tips naar voren. Signaleert u een probleem binnen de bovenstaande onderdelen van het sociaal domein, bij meerdere inwoners van de gemeente of heeft u goede ideeën die bij kunnen dragen tot de oplossing van het probleem? Stuur dan een bericht via de contactpagina van de website van de Adviesraad, adviesraadwijkbijduurstede.nl

Altijd op de hoogte zijn van het laatste nieuws?
advertentie
advertentie