Jos Overdevest (Adviesraad Sociaal Domein) en Anita Korff de Gidts
Jos Overdevest (Adviesraad Sociaal Domein) en Anita Korff de Gidts Ali van Vemde

Adviesraad Sociaal Domein en Wmo: ‘De afhankelijkheid vind ik heel erg’

5 april 2021 om 12:46 Maatschappelijk

WIJK BIJ DUURSTEDE Nadat vorige maand Max en Mercy hun mening gaven over wat er beter kan voor jongeren, dit keer gebruikers van de Wmo over hun ervaringen. In gesprek met Jos Overdevest van de Adviesraad vertellen Leny van Loon en Anita Korff de Gidts over wat de Wmo doet. De Wmo (Wet maatschappelijke ondersteuning) helpt om mensen zo lang mogelijk in de vertrouwde woonomgeving te laten wonen en mee te doen in de samenleving, onder andere door begeleiding, dagbesteding, huishoudelijke ondersteuning, woon- en vervoersvoorziening.

door Ali van Vemde

Op de vraag of ze weet wat er allemaal bij de Wmo hoort, kan de 76-jarige Van Loon bevestigend antwoorden. „Jarenlang heb ik zelf in de zorg gewerkt.” Nog steeds heeft ze haar eigen pedicure praktijk. „Hier verwijs ik ook regelmatig mensen door. Het is dan fijn om te horen dat ze goed geholpen zijn.” Toen Van Loon na een ziekenhuisopname thuis hulp nodig had, kreeg ze die van een kennis en van buren die haar onder andere hielpen met de was. „De overheid heeft een beleid gekozen waarbij je eerst zelf moet proberen hulp te krijgen van je partner, familie of buren. Ik vind die afhankelijkheid heel vervelend. Mijn partner is bijna 90 jaar en kan vanwege zijn gezondheid niet helpen. Vanuit het ziekenhuis had ik al geregeld dat ik thuiszorg zou krijgen. Ik heb zelf in de thuiszorg gezeten, dus ik weet hoe het werkt. Aanpassingen in huis, zoals een traplift, waren er al. De rollator die ik heb gebruikt, heb ik teruggegeven zodra ik die niet meer nodig had. Gelukkig was dit net voor corona, want toen durfde een deel van de thuiszorg het niet meer aan om bij mensen thuis te komen.” Van Loon weet de weg te vinden. „Pas geleden heb ik nog gebeld omdat ik een klacht in wilde dienen over het ziekenhuis. Het idee dat er iemand naar je luistert is al prettig. Ik ben erg blij met Binding.”

Anita Korff de Gidts zou niet zonder hulp kunnen. Heel belangrijk is haar trouwe hulphond Butler, die inmiddels met pensioen is, maar nog steeds helpt waar het kan. Inmiddels wordt de gezellige puber hond Twinkel opgeleid om het werk over te nemen. Korff de Gidts heeft MS en moet qua gezondheid steeds meer inleveren. Met de Wmo heeft ze dan ook zeker te maken. „Via de Wmo krijg ik huishoudelijke hulp, zijn er de nodige aanpassingen in huis gekomen zoals in de badkamer, en een rolstoel. De toegang van de woning is aangepast met een camera zodat ik kan zien wie er voor de deur staat, zodat de hond niet voor iedereen de deur open hoeft te doen. Wat ik heel fijn vind is een vast aanspreekpunt, dan hoef je niet steeds alles opnieuw uit te leggen. Vanwege corona is het contact nu vaak telefonisch, maar het is beter om elkaar te zien. Van een afstand is het toch moeilijk te zien hoe de situatie thuis is.” Steeds meer wordt er gekeken naar wat je partner of kinderen kunnen doen, maar dat is lang niet altijd haalbaar. Moeilijk is het vooral dat anderen de afweging maken. Korff de Gidts: „Ziek zijn is erg, maar daarin vind je je weg wel. Het is vooral vervelend om daarnaast te moeten knokken om de dingen voor elkaar te krijgen die je zelf niet kan. Moeten smeken om hulp wil je niet.” Deze coronatijd maakt het extra moeilijk. „Je bent toch heel voorzichtig. Het liefste zou je willen knuffelen met je kinderen en kleinkinderen, maar dat kan nu niet. Mijn grote houvast nu zijn mijn honden, die je dwingen naar buiten te gaan en die aanvoelen hoe jij je voelt.”

De Adviesraad Sociaal Domein geeft Burgemeester & Wethouders advies. Dat doet zij gevraagd en ongevraagd. De raad bestaat uit inwoners uit Wijk bij Duurstede, Cothen en Langbroek die elk de nodige kennis en ervaring hebben in zorg en welzijn. De leden nemen op persoonlijke titel deel aan de adviesraad. Regelmatig komt de Adviesraad bij elkaar, overlegt met ambtenaren van de gemeente en houdt contact met maatschappelijke organisaties en zorgaanbieders. Via deze organisaties en inwoners komen knelpunten en tips naar voren. Signaleert u een probleem binnen de bovenstaande onderdelen van het sociaal domein, bij meerdere inwoners van de gemeente of heeft u goede ideeën die bij kunnen dragen tot de oplossing van het probleem? Stuur dan een bericht via de contactpagina van de website van de adviesraad, adviesraadwijkbijduurstede.nl Lees ook het eerdere verhaal van de Adviesraad Sociaal Domein waarin Mercy en Max vertellen wat in Wijk bij Duurstede beter kan voor jongeren.

Altijd op de hoogte zijn van het laatste nieuws?
Leny van Loon
advertentie
advertentie