De overgang van basisschool naar voortgezet onderwijs is vaak lastig
De overgang van basisschool naar voortgezet onderwijs is vaak lastig Ali van Vemde

Lucas kreeg meer zelfvertrouwen met hulp van Coach4you

13 april 2021 om 07:27 Maatschappelijk

WIJK BIJ DUURSTEDE Gilde Coach4you is sinds 2019 actief in de gemeente. Coaches helpen jongeren met begeleiding en ondersteuning bij de overgang van de basisschool naar de middelbare school. Juist in deze periode komt er veel op jongeren af. Door begeleiding van de coach krijgen ze wat meer structuur of het helpt hen om iets meer vertrouwen in zichzelf te krijgen.

door Ali van Vemde

Eén van deze coaches is Chantal. Zij begon vorig jaar als vrijwilliger bij Coach4you en begeleidde de 12-jarige Lucas. „Lucas is mijn eerste coachkind,” vertelt ze enthousiast. Zowel Lucas als Chantal kijken met plezier terug op het afgelopen jaar, al was alles natuurlijk anders door Corona. „Voor de zomervakantie hebben we kennisgemaakt,” vertelt Chantal, „en aan Lucas heb ik de keus gelaten of hij meteen wilde starten of na de zomervakantie. Dit werd na de schoolvakantie en direct in de eerste week zijn we begonnen.” Samen gingen ze één keer per week aan de slag. „Aan hem heb ik gevraagd wat hij wil, dat is bij ieder kind anders. De een heeft structuur nodig bij het maken van huiswerk, een ander kind kan hulp gebruiken op een ander vlak.” De coach begeleidt het kind maximaal 18 maanden.

STAPJE VOOR STAPJE Lucas vertelt dat hij blij is met de hulp die hij van Chantal kreeg. „Ik had Chantal nodig omdat ik mezelf niet open wilde stellen. Voor mij is het moeilijk om vragen te stellen. Ik begreep wel dat ik daar iets mee moest gaan doen.” Chantal werd gekoppeld aan Lucas, maar omdat ze zijn moeder en zusje al kende, heeft ze eerst aan Lucas gevraagd of hij dat niet lastig vond. Het bleek geen probleem te zijn en daarna zijn Lucas en Chantal samen aan de slag gegaan. „Eerst stelde Chantal mij vragen, bijvoorbeeld over wat ik leuk vind. Daarna moest ik aan haar vragen stellen. Toen duidelijk was waar ik bij geholpen wilde worden zijn we gaan oefenen.” In het begin was het moeilijk, maar langzamerhand begon het te wennen. „Eerst hebben we geoefend bij Lucas thuis, daarna zijn we samen naar winkels en restaurantjes gegaan, waar Lucas vragen moest stellen. Van zijn moeder kreeg hij een boodschappenlijstje mee, waarbij de afspraak was dat hij in de winkel minstens één ding moest vragen.” Daarna gingen ze een stapje verder en moest Lucas op school vragen stellen aan een docent. Door steeds kleine stapjes te zetten leerde Lucas dat niemand het raar vindt als je vragen stelt. Chantal: „Er zijn heel veel mensen die dat spannend vinden. We zijn begonnen met het stellen van simpele vragen, daarna gingen we door met vragen stellen over iets wat je wilt weten. Zo leer je dat door het te doen de angst weg gaat.” Ook schreef Lucas zijn goede eigenschappen op en dagelijks wat er goed was gegaan. Toen door de coronamaatregelen ontmoetingen niet meer konden, zijn Lucas en Chantal gaan beeldbellen en online een spelletje gaan spelen. „Beeldbellen is niet onze beider hobby, maar zo bleven we wel in contact. Voor school hoefde ik Lucas niet te helpen, dat gaat hartstikke goed.” Zowel Chantal als Lucas zijn erg tevreden en hebben de coaching afgerond. „Een spraakwaterval zal Lucas nooit worden, maar dat hoeft ook niet. Wat heel goed is gelukt is dat Lucas zich meer openstelt en vragen durft te stellen,” besluit Chantal.

JIJ EN COACH4YOU Kun jij iemand gebruiken die je steunt en wegwijs maakt bij de overstap naar het voortgezet onderwijs? Je helpt als het op school niet goed gaat? Je helpt je huiswerk beter te plannen en te leren? Samen met jou zorgt voor een werkplek in huis waar je rustig je huiswerk kunt maken of je ouders helpt bij het contact met ouderavonden, de mentor en de school? Een coach kan je helpen door elke week bij jou thuis te komen en dat extra steuntje in de rug te bieden.

Wil je er meer over weten? Praat er eens over met de leerkracht op school. Hij of zij kan je verder helpen. Ook kun je bellen met of een e-mailtje sturen naar projectleider Rianne Munnichs, telefoon 06 21554641 of e-mail info@gilde-coach4you-wijkbijduurstede.nl Lees ook Jongeren begeleiden bij Coach4you 

Altijd op de hoogte zijn van het laatste nieuws?
advertentie
advertentie