Burgemeester Iris Meerts onthult met dichter Freek het mozaïek
Burgemeester Iris Meerts onthult met dichter Freek het mozaïek Ali van Vemde

Onthulling Mozaïek Kasteel Duurstede in het Ewoud & Elisabeth Gasthuis in Wijk bij Duurstede

1 maart 2023 om 09:22 Kunst Tips van de redactie

WIJK BIJ DUURSTEDE Een feestelijke ochtend in het Ewoud & Eliasabeth Gasthuis. Woensdag 22 februari werd uitgebreid stilgestaan bij een bijzonder moment, de onthulling van het mozaïek waaraan drie jaar lang is gewerkt door de bewoners van het E&E. Heel bijzonder, want het mozaïek werd onder andere gemaakt van eeuwenoude scherven die in Wijk werden opgegraven. Onder het genot van een kopje koffie en gebak werden diverse toespraken gehouden. Daarna was het tijd voor de onthulling in de hal door burgemeester Iris Meerts en Freek, die speciaal hiervoor een gedicht schreef.

Tijdens de bijeenkomst waren ook leden van de schilder- en tekenclub aanwezig. Zij maakten drie ontwerpen voor het mozaïek; het oude stadhuis, het kasteel en de molen. Uit deze ontwerpen is een keuze gemaakt. „Het kasteel hebben we op plaat gezet en ingekleurd. Daarna hebben we kleine plaatjes gemaakt op kleine plankjes en die ingekleurd. Toen kon de mozaïekclub aan de gang.” Maar op dat moment kwam Corona. Hierdoor werd het een langlopend project.

Met heel veel liefde is aan het project gewerkt. Vrijwilligers hebben zich ingezet voor de begeleiding van de bewoners. Ook Gerben Joustra, lid van AWN (Vereniging Vrijwilligers in de Archeologie) heeft een belangrijke inbreng gehad. „Ik heb altijd gegraven in Wijk bij Duurstede. Er zijn scherven gevonden van 2500 jaar geleden toen ook al huizen werden gebouwd.” Hij vertelde over de rijke geschiedenis van deze omgeving, de vruchtbare grond en de belangrijke handelsplaats. Oude scherven uit verschillende tijden werden gebruikt voor het maken van het mozaïek, daarbij is hedendaags aardewerk en porselein toegevoegd. Zo is de historie nieuw leven ingeblazen.

Coördinator Miriam Knight heeft het prachtige project vorm gegeven. „De bewoners hebben genoten van het meehelpen aan de totstandkoming van dit project. Het is fantastisch dat ondanks de lockdowns de groep bij elkaar is gebleven en het werk kon worden afgerond.” Archeologen hebben jarenlang opgravingen gedaan en van veel scherven zijn weer potjes en pannetjes in elkaar gezet. De overgebleven scherven mochten worden gebruikt, waarvan enkele scherven zelfs van het jaar 85 v Chr. Dateren. Zo kon met 54 verschillende mozaïektegels één grote afbeelding worden gemaakt.

Grote waardering was er voor bewoners, de vrijwilligers, de tekenclub en de vele sponsors die dit project mogelijk hebben gemaakt. „Hierdoor is ons historisch erfgoed gerecycled en opnieuw vastgelegd in een creatieve vorm.”  Burgemeester Iris Meerts mocht na de toespraken het kunstwerk, samen met dichter Freek, onthullen. Het resultaat mag er zijn en het is zeker de moeite waard om eens binnen te lopen om het mozaïek te bewonderen. Na het succes van dit werk kondigde Miriam Knight vol trots aan dat er een tweede project komt. „Hiervoor hebben wij nog enkele toegewijde vrijwilligers nodig. Aanmelden kan bij Coördinator Vrijwilligerswerk Mozaïekproject, welzijn E&E Welzijn.EEG@quarijn.nl

Gerben Joustra geeft uitleg over de scherven
Ali van Vemde
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie