Betty Geurts bij een feestelijke outfit
Betty Geurts bij een feestelijke outfit Ali van Vemde
gratis

PREMIUM SELECTIE Betty Geurts zit niet bij de pakken neer: van kledingverhuur naar brocante

28 december 2020 om 16:03 Corona

In deze laatste week van het jaar delen we een selectie van de meest gelezen Premium artikelen. Vandaag een interview met Betty Geurts die door corona noodgedwongen het roer omgooide. Het artikel is eerder gepubliceerd op 6 december.

COTHEN Bar Bijzonder, dat is niet alleen de naam van het bedrijf van Betty Geurts, maar zegt ook iets over haar. Toen in maart het land op slot ging, lag Bar Bijzonder van de een op de andere dag helemaal plat. Feestjes worden vanaf die tijd niet meer gegeven, fotoshoots worden niet gemaakt. Geen reden dus om kleding te huren voor bijzondere gelegenheden. Dat betekende dat ook al gereserveerde kleding niet meer nodig was. Op lokale steun hoeft ze niet te rekenen. Maar Geurts is niet iemand die makkelijk opgeeft en dus pakte ze haar oude hobby weer op en verkoopt ze tijdelijk brocante. In de kelder is een fraai aanbod aan brocante en curiosa. Er is een mooie collectie serviesgoed en Leerdams glas te vinden.

„Het is overal crisis en iedereen is – terecht – druk met de horeca,” vertelt Geurts in haar bedrijfspand aan de Willem Alexanderweg. „Maar daar kun je nog maaltijden afhalen of thuis laten bezorgen, bij mij ligt alles helemaal stil. Met de eenmalige uitkering van de overheid red ik het niet en toen ik aanklopte voor steun in Wijk bij Duurstede werd me verteld dat ik maar beter kan stoppen, ook vanwege mijn leeftijd. Maar dat ga ik niet doen.” Voor de coronacrisis begon het juist steeds beter te lopen. Kledingverhuur bedrijven in de omgeving stopten of richten zich echt op feestkleding. Bar Bijzonder richt zich juist op thema’s, van middeleeuwse kleding tot Peaky Blinders stijl. „We zijn de grootste van de provincie.”

De kleding die bij Bar Bijzonder wordt verhuurd, is voor speciale gelegenheden. „Veel mensen denken dat ik het juist druk heb met carnaval, maar dat is niet zo. Alleen mensen die in het zuiden carnaval gaan vieren, huren bij mij de duurdere kleding. Bij mij komen ze vooral voor themafeestjes, historische kleding, fotoshoots, films, schildermodellen en bruiloften. Mensen denken vaak dat ze er met een blousje wel zijn, maar dan weet ik ze meestal al snel duidelijk te maken dat het gaat om de complete outfit” In de Sinterklaas periode, was er even een kleine opleving, maar nu ligt het weer stil. „Ik hoop dat mensen toch met de kerstdagen er thuis een feestje van willen maken en zich mooi willen aankleden. Voor een mooie smoking kunnen ze bij mij terecht.”

Mijn moeder zei altijd: voor iedere vogel is er voer, maar je moet er wel voor vliegen.

BIJZONDER VERHAAL De hoeveelheid kleding bij Bar Bijzonder is enorm. Kleding met een verhaal. Geurts vertelt hierover: „Vroeger was in Wijk de dansschool van Roel Tijhof en Rob Marsman. Een begrip in de omgeving. Zij hebben met zoveel passie en creativiteit jarenlang de meest prachtige dans- en musicalvoorstellingen gegeven. Heel bijzonder is ook dat de kleding voor deze voorstellingen en uitvoeringen zelf werd ontworpen en in elkaar gezet, met de hulp van een aantal kundige vrijwilligers. Zelf heb ik hier, net als mijn dochters, ook gedanst, maar nog steeds heb ik er spijt van dat ik toen niet heb geholpen bij het naaien, terwijl ik dat toch goed kon. Op de zolder van de dansschool was een enorme hoeveelheid kleding opgeslagen. Met het sluiten van de dansschool zou ook de kleding verdwijnen. Dat kon ik niet over mijn hart verkrijgen en ik heb de kleding overgenomen. Wekenlang ben ik met Roel aan het inventariseren geweest.” Geurts startte met de verhuur van de kleding aan de Wijkersloot, op zolder. „Niet zo goed voor de kleding,” vertelt ze, „want de regen kwam door het dak.” Ze verhuisde naar een locatie onder de molen, maar is nu al een aantal jaren blij met het pand van de voormalige Rabobank. „Wat ik nu vooral mis, dat zijn mijn klanten. Het contact vind ik heerlijk en ik help graag mensen warm te draaien voor een feestje. Ik zie dit ook niet als werk.” Het is dan ook behoorlijk arbeidsintensief. Ieder stuk dat wordt verhuurd moet op maat gemaakt worden. Er hangt een enorme collectie kleding, maar ze weet precies waar ze de kledingstukken kan vinden. Als iemand een stuk ergens anders neerhangt, dan kan ik het niet meer vinden.”

Ik mis nu vooral het contact met mijn klanten.

BROCANTE „Voordat ik met Bar Bijzonder begon heb ik jarenlang op markten gestaan met brocante en curiosa. Ik ben begonnen met een kleedje op de grond. Al snel bleek dat ik goed kon inkopen en het verkopen me goed afging. Heel erg leuk om te doen. Omdat er nog het een en ander stond, ben ik maar begonnen om dit nu te verkopen, zodat er toch nog wat inkomsten zijn. De huur van het pand en de vaste lasten gaan natuurlijk wel gewoon door.” Het ondernemen zit Geurts in het bloed. „Ik kom uit een echte ondernemersfamilie. Je ziet dat heel veel ondernemers in deze tijd noodgedwongen heel creatief worden. Even heb ik er nog aan gedacht om kerstspullen te gaan verkopen, maar er is al zoveel te koop. Deze pop-up store is voor nu een mooie oplossing.” Geurts hoopt dat er nog veel klanten komen kijken voor serviesgoed of glas voor een mooi gedekte kersttafel.

door Ali van Vemde

Dankzij de Premium-abonnementen kunnen de journalisten van WijksNieuws.nl extra verhalen maken. Het geeft de ruimte om net even dieper te graven, verder te kijken en meer tijd te nemen voor een uitgebreid artikel. Wilt u bijdragen aan deze vorm van kwalitatief goede lokale journalistiek? Word dan ook abonnee. Dat kan al vanaf 3,95 per maand via https://www.wijksnieuws.nl/abonnement/wijksnieuws/bestellen

Tijdelijk brocante bij Bar Bijzonder
advertentie
advertentie