Studenten Tom Schuurmans en Dennis Botman
Studenten Tom Schuurmans en Dennis Botman Stap over en steun
gratis

PREMIUM SELECTIE Dennis Botman uit Cothen start uniek project in fondsenwervingswereld: Stap over en steun

26 december 2020 om 16:15 Maatschappelijk

In deze laatste week van het jaar delen we een selectie van de meest gelezen Premium artikelen. Vandaag Dennis en Tom die goede doelen helpen met het werven van donaties. Het artikel is eerder gepubliceerd op 16 december.

COTHEN Nederlandse goede doelen hebben een moeilijk jaar achter de rug. Geplande evenementen konden vanwege corona niet doorgaan. Student Dennis Botman en zijn mede-student Tom Schuurmans vonden dat zij hier iets aan moesten doen. Zij bedachten ‘Stap over en steun’. Via dit platform ondersteunen ze de goede doelen met het werven van donaties. Ze doen dit op een manier die zowel voor de donateur als voor het goede doel geen kosten met zich mee brengt. Door de overstap van zorgverzekering kan een gratis donatie worden gedaan aan bekende goede doelen. Welke dat zijn staat op hun website stapoverensteun.nl

Dennis Botman verhuisde in 2001 van West Friesland naar Cothen. „Zeg maar gerust dat ik hier mijn hele jeugd heb doorgebracht. Hier heb ik op de Sint Carolusschool gezeten en daarna heb ik mijn middelbare school (HAVO) afgerond op Revius Wijk. En, vier jaar lang, heb ik ‘t Groentje rondgebracht. Zoals zoveel jongens heb ik nog een periode gevoetbald bij SVF. Later vulde ik mijn zaterdagen met het werken bij een fruitteler in Cothen.” Na de middelbare school begon Botman aan een studie aan de Hogeschool van Amsterdam om vervolgens na één jaar de switch te maken naar de TU Delft. „Dit was ook gelijk het moment dat ik op mijn 18de uit huis ging om in Delft te gaan wonen. Daar volg ik nu de opleiding Technische Bestuurskunde.” In zijn vrije tijd komt hij nog steeds graag naar Cothen.

Eigenlijk zou ik voor mijn studie nu in Singapore moeten zitten.

PROJECT Ieder jaar is er vanuit de Nederlanders extra aandacht voor de goede doelen. Zeker nu, in tijden van corona, voelt het als een plicht voor Botman en Schuurmans om iets de doen voor goede doelen. Als studenten aan de TU Delft keken ze op het hele technische manier naar de mogelijkheden voor het werven van fondsen. „Een technische oplossing is dan ook de basis van ons platform; Stap over en steun. Via dit platform ondersteunen we de goede doelen met het werven van donaties.” De reacties van de grote Nederlandse goede doelen zijn positief. Veel bekende goede doelen doen mee, zoals de Hersenstichting, de Hartstichting, Wilde Ganzen en nog ruim vijftien andere landelijke goede doelen. Op de website stapoverensteun.nl staan alle deelnemende goede doelen vermeld. Het jaar zou er voor Botman eigenlijk heel anders uitzien. „Op dit moment zou ik eigenlijk in Singapore moeten zitten om daar mijn minor te volgen. Toen duidelijk werd dat dit niet door zou kunnen gaan ben ik gaan kijken naar andere dingen om mijn vrijgekomen tijd mee te vullen. Ik sprak met Tom, een studiegenoot en oud bestuursgenootje van mij. In de media lazen we dat de goede doelen het ontzettend zwaar hebben in dit bijzondere jaar en daarom wilden wij ze graag helpen. Hieruit zijn verschillende ideeën gekomen, waarvan ‘Stap over en steun’ het meest veelbelovend was. Vanaf de zomer zijn we dit serieus gaan uitwerken.”

PLATFORM BOUWEN Botman en Schuurmans hebben eerst hun idee voorgelegd aan een zeer klein aantal goede doelen om te achterhalen wat zij van het idee vonden. „Toen we hier positieve reacties op kregen, zijn we begonnen aan het bouwen van een platform. Voordat we begonnen met het aanschrijven van een groot aantal goede doelen eind september, hadden we alles al goed voorbereid.”

Je kiest zelf het goede doel en de donatie is gratis.

€ 15 VOOR GEKOZEN GOEDE DOEL De overstap van zorgverzekering is de kans voor overstappers om een gratis donatie te doen aan een goed doel naar keuze. Botman legt uit: „Op de website Stapoverensteun.nl kies je eenvoudig uit ruim 25 bekende goede doelen, ingedeeld in een aantal categorieën waarop je kunt filteren. Vervolgens vindt de daadwerkelijke overstap van zorgverzekering plaats via de website van de zorgvergelijker. Wanneer de vergelijkssite wordt bereikt via Stap over en steun, en de overstap succesvol is, maakt Stap over en steun € 15,- over aan het gekozen goede doel.  De donatie is dus gratis. Uniek en het past helemaal bij deze tijd waarin de zorgkosten stijgen en veel mensen door de corona periode al genoeg financieel worden geraakt. De nieuwe zorgpremies zijn inmiddels bekend en dat is voor veel mensen het moment om met een simpele overstap te besparen voor het hele jaar.” De studenten hopen hiermee een kleine opsteker te kunnen realiseren voor de deelnemende Nederlandse goede doelen.

AFFINITEIT Botman vertelt dat hij geen directe achtergrond heeft in de goede doelen sector. „Wel houd ik van maatschappelijk ondernemen en pionieren. Naast mijn studie Stap over en steun ben ik ook nog onderdeel van een andere maatschappelijke startup, ThermoMate.” Schuurmans heeft wat meer ervaring. Hij onderhoudt vrijwillig websites voor enkele lokale goede doelen en stichtingen in de omgeving van Delft. Bij de start van dit avontuur was Schuurmans dan ook bekender in deze sector.”

„Vertrouwen in elkaar hebben is de basis,” besluit Botman. „We hebben veel, vooral virtuele, koffiemomenten gehad met de verschillende goede doelen. Maar de reacties waren het waard. Veel mooie, bekende goede doelen doen mee en daar zijn we best trots op. Voor elk goed doel hebben we een pagina gemaakt die ook echt in samenwerking met dat goede doel tot stand is gekomen. Bij zo’n intensieve samenwerking is vertrouwen noodzakelijk.”

door Ali van Vemde

Dankzij de Premium-abonnementen kunnen de journalisten van WijksNieuws.nl extra verhalen maken. Het geeft de ruimte om net even dieper te graven, verder te kijken en meer tijd te nemen voor een uitgebreid artikel. Wilt u bijdragen aan deze vorm van kwalitatief goede lokale journalistiek? Word dan ook abonnee. Dat kan al vanaf 3,95 per maand via https://www.wijksnieuws.nl/abonnement/wijksnieuws/bestellen

advertentie
advertentie