Christie de Vrij is voorfietser bij Fietsen voor m'n eten
Christie de Vrij is voorfietser bij Fietsen voor m'n eten Christie de Vrij
gratis

PREMIUM SELECTIE Ontdek je dagelijkse eten op de fiets

30 december 2020 om 15:42 Natuur en milieu

In deze laatste week van het jaar delen we een selectie van de meest gelezen Premium artikelen. Vandaag Christie de Vrij oprichter van Fietsen voor mijn eten - Kromme Rijnstreek. het artikel is eerder gepubliceerd op 21 oktober.

KROMME RIJNSTREEK Eten halen kan natuurlijk bij de supermarkt, maar het is veel leuker om er een klein beetje moeite voor te doen en op zoek te gaan naar de kleine winkeliers en stalletjes langs de weg. Pak de fiets en ga op zoek! Dat vindt Christie de Vrij, voorfietser van Fietsen voor mijn eten – Kromme Rijnstreek. Zij helpt je op weg om de leukste adressen te vinden via de website fietsenvoormijneten.nl

De Vrij houdt van alles wat groeit en bloeit in de natuur. 20 jaar geleden verhuisde ze naar ‘t Goy. „We wonen hier midden tussen de kersenbomen en wat is het gezellig om in de boomgaard kersen te halen. Maar er is natuurlijk nog veel meer in de regio te vinden, bijvoorbeeld groente en fruit, eieren en kaas. Ik word er heel erg blij van om op de fiets even iets ‘vers’ te halen. En het is mooi om op deze manier boeren en ondernemers uit de regio te steunen.”

Fietsen voor mijn eten is een landelijk initiatief. De Vrij legt uit wat het precies inhoudt. „Marja van der Ende startte in 2017 met ‘Fietsen voor mijn eten’. In korte tijd groeide het uit tot een groot netwerk van consumenten die zelf hun eten bij elkaar fietsen en houders van stalletjes, kwekers, boeren en kleine winkeliers die gezonde voeding aanbieden. Dit initiatief heeft de potentie om mensen in beweging te krijgen en bewustere keuzes omtrent voeding te helpen maken. Het is een landelijk platform met regionale kracht.” In 2018 won voorfietser Fanny de Vries de hoofdprijs van de Gezondheidsverkiezing 2018 van de Kr8vanraalte waarmee, met de hulp van ook andere sponsors, de website kon worden gebouwd. De Vrij werd door een zakelijke relatie benaderd om ‘voorfietser’ te worden van de Kromme Rijnstreek. „Zij vond dat het een uitgelezen kans voor me was. Waarom? Ik hou van fietsen, ik ben een netwerker en hou van landelijk en outdoor en ik kook graag. Ik deel vaak foto’s over versproducten en wat ik er van kook om anderen enthousiast te maken.”

Het is de manier om je omgeving goed te leren kennen.

VOORFIETSER De Vrij besloot om hierop in te gaan en voorfietser te worden. In september is ze begonnen in Houten. „Ik vind het initiatief heel gaaf en het past heel goed bij me. Omdat ik wat meer beweging wil, af en toe er even tussenuit wil, mijn omgeving beter wil leren kennen, begaan ben met de kleine ondernemer (dat ben ik zelf ook), graag bezig ben en een beetje reuring wil in mijn leven. Als voorfietser beheer je de Facebook groep van je regio en schrijft daar posts op, je probeert het netwerk van consumenten en ondernemers uit te breiden en je maakt promotie op andere platformen. Dat kan zelf verder worden uitgebouwd. Denk bijvoorbeeld aan het verzinnen van acties met ondernemers, prijsvragen, het organiseren van fietstochten zoals een erwtensoepfietstocht, activiteiten bij boerderijen en ga zo maar door. Het doel is om de landelijke website te vullen met alle informatie van de stalletjes in de regio. Zo ontstaat er een mooie landelijke dekking. Via de kaart kan een route worden bedacht in een bepaalde regio. Dus ook bijvoorbeeld voor toeristen die naar deze streek komen.”

HOE WERKT HET? Op de website www.fietsenvoormijneten.nl kan per regio worden gezocht naar leuke aanbieders. Van elke aanbieder wordt een compleet profiel gemaakt met de adresgegevens, achtergrondinformatie, openingstijden en de producten die worden verkocht. „We doen dit zo compleet mogelijk, bij de peren melden we om welke peren het gaat en bij de sappen het soort sap en de teelt. Ik heb nog wel zeker 40 stalletjes om in te voeren en in de fruittijd nog veel meer. Ik ben vanuit Houten gestart, maar in Bunnik en Wijk bij Duurstede is ook nog veel te ontdekken,” vertelt De Vrij enthousiast.  Ze raadt aan eens een kijkje te nemen op de Facebook pagina. Hier worden tips en fietstochtjes van anderen gedeeld, maar ook ‘schatten’, zoals adressen waar je nu bijvoorbeeld stoofpeertjes kan kopen of een dame die pompoenjam heeft gemaakt en aanbiedt. De reacties zijn heel enthousiast. 

Ondernemers krijgen zo meer binding met hun consumenten.

Het doel van  Fietsen voor mijn eten is om mensen te laten zien waar hun eten vandaan komt en lokale ondernemers meer binding te laten krijgen met consumenten uit de regio. Christie: „Zij kunnen de extra inkomsten wel gebruiken en ik promoot het graag voor ze.” Het leukste is natuurlijk om op de fiets te gaan, maar met de scootmobiel of vierwieler kan natuurlijk ook. De routes zijn nog niet geregistreerd, maar de adressen staan er wel op. De Vrij heeft het plan om eens in de zoveel tijd een tochtje te gaan organiseren rondom een bepaald thema met aanbieders, maar misschien ook met een ouderen fietsclub. Ze nodigt iedereen uit om zelf berichtjes te posten met foto’s, vrienden uit te nodigen om de groep te vergroten en te reageren op andere posts en deze te delen. „Er kwam een dame bij me die een hele route gefietst heeft en foto’s kwam laten zien met een verslag over haar ervaringen. Deze belevenis heb ik voor haar op de FB groep gezet.” Met de adressen die op de website staan kan zelf een route worden gecombineerd langs verschillende stalletjes. Tips zijn natuurlijk heel erg welkom. De Vrij nodigt je uit om via de website je tips door te geven.

door Ali van Vemde

Dankzij de Premium-abonnementen kunnen de journalisten van WijksNieuws.nl extra verhalen maken. Het geeft de ruimte om net even dieper te graven, verder te kijken en meer tijd te nemen voor een uitgebreid artikel. Wilt u bijdragen aan deze vorm van kwalitatief goede lokale journalistiek? Word dan ook abonnee. Dat kan al vanaf 3,95 per maand via https://www.wijksnieuws.nl/abonnement/wijksnieuws/bestellen

advertentie
advertentie