WhatsApp beheerder Gezinus Vrielink, wijkagent Roel van den Ende en boa Tom van der Lugt
WhatsApp beheerder Gezinus Vrielink, wijkagent Roel van den Ende en boa Tom van der Lugt Ali van Vemde
gratis

PREMIUM SELECTIE 16 buurtpreventieborden voor een veilig Langbroek

29 december 2020 om 16:05 Overig

In deze laatste week van het jaar delen we een selectie van de meest gelezen Premium artikelen. Vandaag een reportage over Buurtpreventiegroepen in Langbroek. Het artikel is eerder gepubliceerd op 18 maart.

LANGBROEK Samen de buurt veilig houden, dat gebeurt door het hele land met de WhatsApp Buurtpreventiegroepen. Een mooi voorbeeld hiervan is de WhatsApp Buurtpreventiegroep in Langbroek. Door de gemeente Wijk bij Duurstede zijn in het buitengebied 16 WhatsApp buurtpreventieborden geplaatst en in de bebouwde kom 4 en dat betekent dat heel Langbroek wordt ‘gedekt’. Dat is best uniek! De gemeente doet het goed op dit gebied. Wijk bij Duurstede staat in de top 4 van de regio Midden-Nederland (39 gemeenten) met het hoogste percentage deelnemers van Burgernet. In de hele gemeente nemen 3.192 mensen deel, dat is 13,7% van het totaal aantal iinwoners.

Waarom dit zo belangrijk is vertellen buurtpreventie beheerder Gezinus Vrielink, wijkagent Roel van den Ende, Tom van de Lugt van handhaving en Haris Bajric, beleidsadviseur openbare orde en veiligheid van de gemeente Wijk bij Duurstede. In Langbroek is een grote groep mensen aangesloten bij de WhatsApp groepen. Zeker omdat het dorp een groot buitengebied heeft is het fijn dat mensen opletten en direct kunnen reageren als er iets gebeurt. Wijkagent Roel van den Ende: „Voor ons is het fijn om extra ogen en oren te hebben in de buurt. Het is een groot gebied en het helpt ons als mensen meekijken.” Dat er regelmatig gebruik wordt gemaakt van de buurtapp, vertelt Gezinus Vrielink.

BURGERNET LANGBROEKERWETERING Gezinus heeft als oud-brigadier van politie in 2012 Burgernet Langbroekerwetering opgezet. Deze groep staat los van het landelijke Burgernet. „In die tijd was er een golf aan inbraken (en pogingen daartoe)in het Langbroekerweteringgebied, soms wel vijf of zes per week. Met de deelnemers van het Burgernet, de politie en boa’s werd dit aantal in twee jaar tijd teruggebracht tot vijf keer per jaar.” Gezinus bleef de drijvende kracht. „We hebben nu ongeveer 370 deelnemers en het is een begrip geworden in het Langbroekerweteringgebied. In eerste instantie was het gericht op het terugdringen van inbraken. Nu weet iedereen me te vinden voor eigenlijk alles dat niet thuishoort in het gebied.” Hij is hiervoor dag en nacht telefonisch bereikbaar. Daarbij gaat het vooral om verdachte personen, voertuigen en vermiste personen in het gebied. „Ik ga er dan direct op af, spreek mensen aan die zich verdacht ophouden en vertel ze dat ze maar beter snel het gebied kunnen verlaten. Maar ook observeer ik soms mensen. Als ik denk dat ze iets van plan zijn bel ik 112 of de politie in Doorn. Dat kunnen bijvoorbeeld mensen zijn die aanbellen. Als er dan wordt opengedaan vragen ze of ze de ramen mogen wassen. Dat kan een smoes zijn.”

DORPSPLATFORM Begin 2019 is in overleg met het Dorpsplatform Langbroek overleg geweest om in het hele Langbroekerweteringgebied en omgeving WhatsApp Buurtpreventiegroepen op te zetten. Hiervoor is een groep opgericht in de bebouwde kom; deze telt 100 deelnemers. Met vier medebeheerders heeft Gezinus in het buitengebied drie grote WhatsApp Buurtpreventiegroepen opgezet. De beheerders hebben allemaal hun eigen netwerk en hebben bewoners gemotiveerd mee te doen. De groep Amerongerwetering telt 65 deelnemers, de groep Langbroek Oost 97 deelnemers, en de groep West Langbroek-Driebergen 112 deelnemers. Daarnaast is er een samenwerkingsverband met de groep Molenspoor/Krommerijn en de Wijkerweg/Bovenwijkerweg. Het buurtschap Darthuizen in Leersum, grenzend aan de Gooyerdijk, is niet meer aangesloten bij de groep Oost Langbroek. Hier is een nieuwe groep opgezet, de Darthuizen WhatsApp groep. De bewoners kunnen zich voor deelname aanmelden bij Gezinus Vrielink. De groepen zijn aangemeld bij het landelijke WABP (WhatsApp Buurt Preventie) en de gemeenten Wijk bij Duurstede en Utrechtse Heuvelrug. Verdachte situaties of meldingen zet een beheerder direct over naar andere groepen als dat nodig is. Beleidsadviseur openbare orde en veiligheid van de gmeente Haris Bajric: „Juist die verbinding tussen de verschillende WhatsApp Buurtpreventiegroepen is belangrijk. Door de verbinding ontstaat er namelijk een dekkend netwerk van WhatsApp buurtpreventie, met een enorm bereik. Daarnaast zijn deze groepen belangrijk bij het aanpakken en voorkomen van criminaliteit en overlast. Criminelen houden er niet van om gezien te worden. Zij zullen een straat, wijk of gemeente waar veel sociale controle is liever mijden. Het direct melden van een verdachte situatie bij de politie, vergroot tevens de pakkans. Daarom is het belangrijk om bij een melding in de WhatsApp buurtpreventiegroep dit ook altijd te melden bij de politie. De gemeente is blij met zulke burgerinitiatieven en ondersteunt ze graag.”

ANONIEM Er zijn tal van voorbeelden te noemen waarbij Gezinus direct in actie komt. Of het nu een zedendelict of diefstal betreft of een zoektocht naar vermiste personen. Gezinus: „In principe werken we vanuit het Burgernet volledig in anonimiteit. Niemand weet wie de informatie heeft gegeven en locaties worden niet genoemd. Bij de WhatsApp groepen zien de deelnemers wel wie een melding plaatst, waar en wat het is. Daarom moeten meldingen inhoudelijk altijd juist worden weergegeven volgens het huisregel protocol.Natuurlijk komt het ook wel voor dat de WhatsApp wordt gebruikt voor mededelingen die daar niet thuis horen. Soms moeten de beheerders zelfs besluiten om iemand uit de WhatsApp groep te zetten.” Iedere week komen er wel aanmeldingen bij.

VERDACHTE SITUATIE Elke deelnemer van de WhatsApp buurtpreventie kan bij een verdachte of alarmerende situatie contact opnemen met de politie via het telefoonnummer 112. Probeer te kijken waar de betrokkene naar toe gaat en geef onder andere het signalement, voertuig en kenteken door. Vermeld de situatie hierna ook in de WhatsApp buurtpreventiegroep. De buurtpreventie groep kan dan meekijken en de betrokkene op afstand volgen. De meldkamer stuurt de politie aan op basis van de ernst en beschikbaarheid op dat moment. Voor minder urgente situaties waar wel politie bemoeienis gewenst is kan een bericht naar de beheerder worden gestuurd of 0900-8844 worden gebeld. Voor de politie scheelt dit enorm veel werk. Wijkagent Roel van den Ende: „Wij worden pas gebeld als er echt iets is. Het is voor ons niet mogelijk om alles in de gaten te houden. Door de WhatsApp Buurtpreventie beheerder worden wij bijgepraat. Als er op dat moment geen auto van de politie beschikbaar is kijken we of er iemand van handhaving naar toe kan.” Een tip van de wijkagent: „Omdat er nog wel eens apparatuur uit schuren wordt gestolen is het belangrijk dat er een merkteken op wordt aangebracht, zo is het gemakkelijker te herkennen.” Boa Tom van der Lugt: „WhatsApp Buurtpreventiegroepen hebben ook een goede preventieve werking. Op het moment dat er een bericht wordt geplaatst in een groep zorgt dat voor awareness bij de andere deelnemers.”

SAMENWERKING Door het plaatsen van de borden zien mensen met minder goede bedoelingen dat de bewoners in dit gebied alert zijn. Gezinus: „Met de gemeente Utrechtse Heuvelrug is afgesproken dat in het gebied dat grenst aan het Langbroekerweteringgebied 18 WhatsApp Buurtpreventieborden zijn geplaatst. Zowel de gemeente Wijk bij Duurstede als de BuurtUtrechtse Heuvelrug hebben zich positief opgesteld met het beschikbaar stellen van de borden.”

Bewoners in het buitengebied van Langbroek die nog niet meedoen met een WhatsAppgroep kunnen zich opgeven via WhatsAppgroep.gezinus@gmail.com Voor het Burgernet Langbroekerweteringgebied en omgeving kan men zich opgeven via Burgernet.Gezinus@gmail.com Mensen die zich als deelnemer opgeven krijgen het telefoonnummer van Gezinus Vrielink. Het motto is: Samen staan we sterk! Dus hoe meer ogen en oren, des te beter. Een goede samenwerking tussen de politie en de deelnemers is cruciaal.

door Ali van Vemde

Dankzij de Premium-abonnementen kunnen de journalisten van WijksNieuws.nl extra verhalen maken. Het geeft de ruimte om net even dieper te graven, verder te kijken en meer tijd te nemen voor een uitgebreid artikel. Wilt u bijdragen aan deze vorm van kwalitatief goede lokale journalistiek? Word dan ook abonnee. Dat kan al vanaf 3,95 per maand via https://www.wijksnieuws.nl/abonnement/wijksnieuws/bestellen

advertentie
advertentie