Thilou van Aken legt Nederland vast in coronatijd
Thilou van Aken legt Nederland vast in coronatijd Thilou van Aken
gratis

PREMIUM SELECTIE Fotoboek Stil Nederland in beeld 2020

25 december 2020 om 16:01 Corona

In deze laatste week van het jaar delen we een selectie van de meest gelezen Premium artikelen. Vandaag een interview met fotograaf Thilou van Aken die Nederland vastlegde tijdens de eerste lockdown dit jaar. Het artikel is eerder verschenen op 11 november.

WIJK BIJ DUURSTEDE Fotografe Thilou van Aken heeft Nederland vastgelegd in deze bijzondere tijd. De afgelopen maanden maakte ze foto’s van verlaten straten en pleinen en gesloten restaurants. Deze foto’s van verschillende steden en dorpen in Nederland zijn te vinden in het fotoboek ‘Stil Nederland in beeld 2020’. Een boek dat de puurheid van een stad laat spreken en de schoonheid van de architectuur laat zien. Vanaf 10 november is dit bijzondere naslagwerk verkrijgbaar in de boekhandel, bij bol.com of thilou.nl

Van Aken wilde vooral deze bijzondere periode uit onze geschiedenis vastleggen. Geen drukke winkelstraten, volle terrassen, fietsers, brommers en automobilisten, zoals we die in de grote steden zien, maar een unieke tijd waarin juist de rust op straat regeert. ‘s Avonds ging Van Aken eropuit en bracht 33 Nederlandse dorpen en steden, en hun iconen, in beeld. Naast de foto’s zijn er korte stukjes tekst die vertellen over de historie. „De coronapandemie zorgt ervoor dat ongewone situaties zich nu voordoen. Een uitgestorven Vrijthof of de Dam. Je krijgt echt een andere kant van een stad te zien, die je eerder nooit kon ervaren. Dat wilde ik graag vastleggen en delen met Nederland. We leven echt in een prachtig land.”

Als klein meisje wilde ik al graag alleen op de Dam staan.

VAN HOBBY TOT VAK Fotografie is van een hobby uitgegroeid tot haar vak. Zo’n jaar of zes geleden begon Van Aken (36) met fotograferen. Het begon met het vastleggen van landschappen op verschillende manieren. Van verlaten plekken waarin de tijd heeft stilgestaan en de natuur de overhand kreeg (Urban Exploring) tot de verlaten straten in coronatijd. Maar ook naar portretten en bruiloften kwam steeds meer vraag. Daarnaast fotografeert ze graag huisdieren. Reden voor Van Aken om per 1 januari 2020 voor zichzelf te beginnen als fotografe. „Mijn baan als filiaalmanager bij een winkel heb ik hiervoor opgegeven, maar gelukkig ben ik nog wel als winkelmedewerkster in dienst gebleven. Want, net als bij zovelen, vielen in maart alle opdrachten weg.” Wat haar werk zo bijzonder maakt, is de creativiteit. Dat zat er altijd al in. „Samen met mijn tante was ik vroeger altijd al creatief bezig. Vooral door dingen te doen met mijn handen en door op een andere manier naar dingen te kijken. Dat wil ik ook met fotografie. Ik wil met mijn werk mensen raken, verbazen of blij maken.”

CORONATIJD Toen in maart alle afspraken kwamen te vervallen, pakte Van Aken haar fototoestel en ging Utrecht in. „Het was er heel onwerkelijk, zo stil. Ik heb er foto’s gemaakt en die heb ik op Facebook gezet. Daar kwamen al direct hele leuke reacties op. Op Google heb ik gezocht naar bijzondere steden en dorpen in ons land en daar ben ik gaan fotograferen.” Ze ging het hele land door, van Maastricht tot aan Texel. Wijk bij Duurstede werd vanzelfsprekend niet vergeten, evenals Culemborg. Ook voor haarzelf was het vaak een verrassing. „Ik wist niet dat Nederland zo mooi is. Zo merkte ik dat bepaalde pleinen tot leven komen als er geen mensen lopen. Sommige dingen komen meer tot hun recht zo.”  Van Aken kwam in plaatsen als Amersfoort, Maastricht, Deventer, Thorn, Texel en natuurlijk in de grote steden als Amsterdam, Rotterdam en Utrecht. „Als klein meisje droomde ik er al van om in mijn geboorteplaats Amsterdam alleen op de Dam te staan. Dat is nu gelukt.” Op 18 april begon ze in Utrecht en tot en met juli is ze doorgegaan, voordat de restaurants weer open gingen. Elk vrij uurtje was de fotografe op pad, bijna alleen ‘s avonds. „De enkele mensen die ik tegenkwam waren vooral benieuwd wat ik aan het doen was. Ik heb gemerkt dat iedere stad zijn eigen dorpsgek heeft. In het zuiden van het land kwam ik alleen twee dronken vrouwtjes tegen. In Hoorn maakte ik een foto van een teddybeer voor het raam, tijdens de Berenjacht. Al snel had de eigenaar de foto op Facebook gevonden.”

Op ieder detail is gelet, niet alleen bij de foto’s, ook bij het boek.

BOEK Het idee om de foto’s te bundelen komt van Facebook. Steeds meer kwamen er reacties van mensen die vroegen of er een boek zou komen met deze foto’s. Ook werd Van Aken benaderd door een uitgever. „Daar ben ik niet op ingegaan, maar ik heb besloten het zelf te gaan uitbrengen.” Zoals ze naar haar fotografie kijkt, zo kijkt ze ook naar het boek, met gevoel voor detail. Zo werd de rug van het boek oranje, net als de schutbladen. Oranje is nu eenmaal de kleur van Nederland. Het boek telt 128 pagina’s vol met prachtige foto’s. „Je krijgt echt een kant van de stad te zien die je nooit eerder zo kon beleven.” Bij de foto’s plaatste de fotografe een klein stukje tekst, zodat mensen er ook zelf naar toe kunnen.

TWEEDE LOCKDOWN Nu de maatregelen weer aangescherpt zijn, is Van Aken weer met haar camera op pad. Verschillende mensen hebben al gevraagd om een tweede deel. „Eerst maar kijken of dit boek veel mensen aanspreekt,” zegt ze nuchter. „Maar de reacties zijn veelbelovend.”

door Ali van Vemde

Dankzij de Premium-abonnementen kunnen de journalisten van WijksNieuws.nl extra verhalen maken. Het geeft de ruimte om net even dieper te graven, verder te kijken en meer tijd te nemen voor een uitgebreid artikel. Wilt u bijdragen aan deze vorm van kwalitatief goede lokale journalistiek? Word dan ook abonnee. Dat kan al vanaf 3,95 per maand via https://www.wijksnieuws.nl/abonnement/wijksnieuws/bestellen

Nederland in coronatijd
Thilou van Aken fotografeerde Stil Nederland
advertentie
advertentie