Afbeelding
ANP Foto

UPDATE CORONAVIRUS: Aantal sterfgevallen en patiënten gelijk gebleven; hogere sterfte in verzorgingshuizen

16 april 2020 om 14:34 Corona Corona in de Kromme Rijnstreek

WIJK BIJ DUURSTEDE Het aantal gemelde sterfgevallen en ziekenhuispatiënten is vandaag ongeveer gelijk gebleven. Zo werden 182 patiënten gemeld die in het ziekenhuis opgenomen zijn (geweest), tegenover 188 een dag eerder. Daarnaast zijn 181 personen als overleden gemeld. Een etmaal eerder waren dat er 189. Deze mensen zijn niet allemaal in de afgelopen 24 uur in het ziekenhuis opgenomen of overleden. Sommige patiënten worden later gemeld. Daarom worden de gegevens van voorgaande dagen vaak nog aangevuld.

Tot nu toe zijn er 29.214 bevestigde COVID-19 patiënten gemeld aan het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu. In het afgelopen etmaal ging het om 1061 personen, aanzienlijk meer dan een dag eerder (734).

STERFTE VERZORGINGSHUIZEN BIJNA VERDUBBELD De sterfte valt de afgelopen weken hoger uit dan gemiddeld voor deze periode. Dit geldt met name voor de sterfte onder bewoners van institutionele huishoudens, zoals verpleeg- en verzorgingshuizen, instellingen voor geestelijke gezondheidszorg en gehandicapten, gevangenissen en asielzoekerscentra. Hier was in week 14 (30 maart tot en met 5 april) de sterfte bijna twee keer hoger dan in een gemiddelde week in de eerste tien weken van 2020, terwijl de sterfte van mensen in particuliere huishoudens 1,5 keer hoger was. Dat melden het CBS Centraal Bureau voor de Statistiek  en het RIVM op basis van de voorlopige sterftecijfers per week.

COVID-19 IN VERPLEEGHUIZEN Naar schatting heeft ongeveer één derde van de verpleeghuizen tenminste één patiënt met COVID-19. We zien dat er de laatste dagen niet veel nieuwe verpleeghuizen met COVID-19 patiënten bijkomen. We zien wel verspreiding van COVID-19 binnen verpleeghuizen.

Op basis van de meldingen van patiënten met COVID-19 heeft het RIVM meldingen van patiënten in verpleeghuizen apart bekeken. Dit is in de tijd uitgezet. Onderzoekers keken naar 2 punten:

  1. het aantal nieuwe verpleeghuislocaties met tenminste één COVID-19 patiënt (Figuur 1),

  2. het aantal verpleeghuisbewoners met COVID-19 (Figuur 2).

Sommige meldingen worden later gedaan. Daarom kan het zijn dat nog niet alle meldingen van de meest recente week zijn meegenomen.

In Figuur 1 zie je dat het aantal verpleeghuizen dat voor het eerst een bewoner met COVID-19 meldt sinds eind maart minder wordt. Naar schatting heeft ongeveer één derde van het aantal verpleeghuizen tenminste één patiënt met COVID-19.

 

Figuur 1. Nieuwe verpleeghuislocaties met een eerste melding van COVID-19 per dag

 

In Figuur 2 zie je dat het aantal verpleeghuisbewoners met COVID-19 wel toeneemt. Het gaat hier alleen om verpleeghuisbewoners die getest zijn op COVID-19. In elk verpleeghuis wordt er volgens de richtlijn een beperkt aantal patiënten getest. Omdat dat niet bij alle patiënten gebeurt, ligt het daadwerkelijke aantal van patiënten in verpleeghuizen met COVID-19 hoger dan het figuur laat zien. Het RIVM werkt samen met NIVEL Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg en Verenso Vereniging van Specialisten Ouderengeneeskunde en Sociaal Geriaters om al deze gegevens toch te krijgen. Het gaat dan om patiënten die waarschijnlijk COVID-19 hebben/hadden, maar waarbij geen laboratoriumonderzoek is gedaan.

 

Figuur 2: Nieuw gemelde patiënten met COVID-19 per dag die in een verpleeghuis wonen

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie