Ed Speijer
Ed Speijer Ed Speijer
column

Wij komen er zeker weer bovenop!

15 april 2020 om 10:43 Opinie Raadspraat

Je hoopte het nooit mee te maken. Wijk bij Duurstede zit bijna helemaal op slot. Veel inwoners leven mee met zieke of herstellende familie, vrienden, kennissen en buren. Sommige stad- en dorpsgenoten zijn opgenomen in het ziekenhuis met ernstige klachten. Er is sprake van onzekerheid en angst. Dat is natuurlijk heel begrijpelijk als Corona zo dichtbij komt. Daarbij vragen maatregelen waardoor wij veel normaal vrijheden moeten inleveren veel discipline en geduld van ons. Leuke dingen in onze gemeente liggen nagenoeg stil en alle inwoners, de ondernemers en hun bedrijven wachten op betere tijden.

Veel inwoners maken zich terecht zorgen over de toekomst. Blijven familie en vrienden gezond, houden wij onze baan, wat gebeurt er met ons inkomen, zullen onze leuke winkels en alle andere ondernemers het redden? Komt alles weer goed?

Dit zijn vragen die ons allen bezighouden. Opeens is politiek bedrijven nu bijzaak en beheersen van de situatie het belangrijkst.

Als VVD-fractie hebben wij het volste vertrouwen in het college van burgemeester en wethouders, waarbij de raad ruimte houdt om haar controletaak steeds goed te kunnen uitvoeren. Wat betreft 2020 zien wij nog wel onzekerheden. Maar onze regering in Den Haag is tijdens drie kabinetsperiodes, met wisselende politieke partijen, zuinig geweest en heeft niet meteen alle overschotten uitgegeven. Door dit goede en zuinige beleid is een buffer opgebouwd en kunnen wij deze heftige crisis met zijn allen aan.

Veel bedrijven hebben het nu lastig. Den Haag heeft gelukkig financiële ondersteuning toegezegd.

Zo worden salarissen voor een groot deel gegarandeerd en doorbetaald, waardoor ontslagen zoveel mogelijk worden voorkomen. Er is gelukkig ook geld om mensen met een smalle beurs te helpen. De ZZP'ers worden niet vergeten. Wat betreft gepensioneerden wordt het spannend, omdat de pensioenfondsen veel aan kapitaal zijn kwijtgeraakt. Hopelijk zal de economie na de zomer weer aantrekken, zodat de dekkingsgraad van de pensioenfondsen weer op peil komt.

Veel sterkte voor alle inwoners van Wijk bij Duurstede, Cothen en Langbroek. Wij DOEN er alles aan om er met zijn allen weer bovenop te komen!

Ed Speijer, raadslid VVD

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie