Frans van der Tol
Frans van der Tol SP Wijk bij Duurstede
column

Ruzie

8 april 2020 om 07:16 Opinie Raadspraat

Vorige week schreef collega Arie van Vliet al over de coronacrisis. Zijn conclusie dat de bestrijding belangrijker is dan raadszaken onderstrepen wij van harte. Jammer dat juist nu binnen de coalitie een ruzie uitgebroken is, waar wij het schaamrood van op onze kaken krijgen. De VVD heeft in vragen een lokale vrijwilligersorganisatie, EWEC, en de politieke partners, GroenLinks en PCG hard aangevallen. In het AD kon iedereen lezen dat er weer een ordinaire ruzie wordt uitgevochten.

EWEC heeft van dit college vanuit de grote duurzaamheidspot subsidie gekregen. Dat stond gewoon in de begroting, mede opgesteld door de VVD. Vreemd dat daar dan op deze manier vragen over worden gesteld. Ongetwijfeld gaat dit gevecht weer naar de achterkamertjes en horen we verder niets over. Zo gaat het wel vaker bij een ruzie in deze coalitie.

Maar zoals gezegd, het schaamrood staat ons op de kaken.

Want ook in onze gemeente vindt het verschrikkelijke coronavirus een weg. Er zijn in onze gemeente mensen ziek en zelfs overleden. Ondernemers en werknemers zitten met handen in het haar. Ook hier zijn de scholen dicht. Ook hier liggen verenigingen plat. Ook hier zitten opa´s en oma´s thuis die hun kleinkinderen niet kunnen zien. Dat vraagt om daadkracht, niet om ruzie.

En ja, dan zeggen wij voor een keer; neem dan liever een voorbeeld aan Rutte. We zijn het oneens over zijn bezuinigingsbeleid en hopen dat er structureel meer geld komt voor zorg, onderwijs en andere dingen. Maar het kabinet neemt de zorg voor de kwetsbare inwoners wel serieus.

Gelukkig doen de wethouders en burgemeester dat ook. We horen dat terug vanuit het onderwijs, ondernemers en organisaties. We zien hoe mensen samenwerken via bijvoorbeeld Binding, winkeliers die samen een website opzetten, horecamensen die zich nu anders inzetten voor de samenleving. Chapeau voor alle helden. Samen staan we sterkt.

Wij wensen iedereen veel sterkte en wijsheid in deze weken. De inwoners kunnen wel wat anders gebruiken dan een politieke ruzie. Wij, raadsleden, moeten nu even niet denken aan het eigen partijbelang, maar aan dat van de hele lokale samenleving.

Frans van der Tol
SP Wijk bij Duurstede

advertentie
advertentie