Sven Baijens en Hardy Smit
Sven Baijens en Hardy Smit Agnes Corbeij

Revius en ondernemers maken samen technisch onderwijs weer sexy

25 maart 2020 om 17:57 Onderwijs

WIJK BIJ DUURSTEDE Het Revius Lyceum en een aantal ondernemers uit de regio maken zich samen sterk voor techniekonderwijs. Met hulp van een subsidie van de Rijksoverheid gaan zij samenwerken, met als doel meer arbeidskrachten in de technische sector op lange termijn.

Sven Baijens, directeur van het Revius Lyceum Wijk bij Duurstede: ,,De instroom op het mbo in de technische vakken daalt al jaren. Dat levert al problemen op bij ondernemers. Er zijn te weinig arbeidskrachten.” Hardy Smit, voorzitter van de Ondernemerskring Wijk bij Duurstede: ,,Eigenlijk komt deze regeling van de overheid vijf jaar te laat. Ondernemers strijden nu al dagelijks om te voldoen aan de toenemende vraag. Personeel is daarbij de beperkende factor.”

STERK TECHNIEK Onder de titel Sterk Techniekonderwijs zet het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap zich in om hier iets aan te doen. Ze geven subsidie aan verschillende projecten, zoals dit project in de regio Wijk bij Duurstede, Zeist en De Bilt. In vier jaar tijd wordt er een programma ontwikkeld waarbij zowel basisonderwijs, middelbaar onderwijs, beroepsonderwijs en ondernemers betrokken worden.

Het vierjarige project start met een nieuw schoolvak, dat vanaf september gegeven gaat worden. Sven: ,,Het heet ‘innovatie en design’ en is voornamelijk gericht op technologie, ICT en vormgeving.” Dat er geen aandacht zal zijn voor harde techniek, heeft te maken met de faciliteiten van de school.”

De leerlingen krijgen een echte opdracht uit het bedrijfsleven. Sven: ,,Dit kan bijvoorbeeld gaan om het ontwerpen van een verpakking. De opdrachten zijn echt betekenisvol. Op die manier heeft het bedrijfsleven invloed op wat we op school doen en zal vraag en aanbod in de toekomst beter bij elkaar aansluiten.”

Naast dit nieuwe vak wordt gewerkt aan de relatie met het basisonderwijs en het uitbouwen van het bestaande vak techniek voor de brugklas.

VERDIENSTEN Het technisch onderwijs moet weer sexy gemaakt worden, aldus Hardy. ,,Het imago is niet goed. Je zou er vieze handen van krijgen en slecht verdienen. Dat valt best wel mee. Een stucadoor verdient tegenwoordig meer dan een gemiddelde communicatiemedewerker. Ook al is die laatste universitair opgeleid.”

De bestaande snuffelstages bij lokale ondernemers, zoals die al jaren bestaan, blijven gewoon. Hardy: ,,Dit gaat alleen een spade dieper. Ondernemers investeren ook meer. Ze hebben zich voor vier jaar aan dit project verbonden en verzorgen onderdelen van het lesprogramma. De deelnemende ondernemers zijn visionairs, zij investeren nu in iets waarvan ze pas op langere termijn opbrengst zullen krijgen. Zij zien de noodzaak hier tijd en kennis in te investeren.”

Behalve genoemde plannen, zijn ondernemers ook zelf aan de slag om binnen hun bedrijven opleidingsunits in te bouwen.

Sven is heel hoopvol gestemd. ,,De subsidie kent hele sterke randvoorwaarden, zoals de samenwerking tussen verschillende partijen. Ik zie heel veel potentie. Misschien is dit wel het ei van columbus.”

door Agnes Corbeij

advertentie
advertentie