Afbeelding
ANP Foto

UPDATE CORONAVIRUS: Lichte stijging na het paasweekend

14 april 2020 om 14:24 Corona Corona in de Kromme Rijnstreek

WIJK BIJ DUURSTEDE Zoals mocht worden verwacht, zijn er na het paasweekend iets meer ziekenhuispatiënten en overledenen gemeld. Dat gaat deels om meldingen die nog niet in het weekend maar pas nu zijn doorgevoerd. Vandaag zijn er 210 patiënten in het ziekenhuis opgenomen (geweest), gisteren 147. Verder werden 122 personen als overleden gemeld, tegenover 86 een dag eerder.

Deze mensen zijn zoals gezegd niet allemaal in de afgelopen 24 uur in het ziekenhuis opgenomen of overleden. Sommige patiënten worden later gemeld. Daarom worden de gegevens van voorgaande dagen vaak nog aangevuld.

Tot nu toe zijn er 27.419 bevestigde COVID-19 patiënten gemeld aan het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu, waarvan 868 in het afgelopen etmaal. Dat is wél een daling ten opzichte van een dag eerder, toen het er nog 964 waren. Omdat niet alle COVID-19 patiënten getest worden, zijn de werkelijke aantallen in Nederland hoger dan de aantallen die in de rapportage genoemd worden.

In de live grafiek onder aan het artikel zijn voor Wijk bij Duurstede de ziekenhuisopnames en besmettingen met het coronavirus opgenomen

MEER GETEST Wél wordt sinds 6 april meer getest. De uitbreiding van het testen is bedoeld voor patiënten met een hoog risico op ernstig verloop van een coronavirusinfectie en zorgmedewerkers ook buiten het ziekenhuis. Zoals huisartsen, verpleeghuismedewerkers, medewerkers gehandicaptenzorg en thuiszorgmedewerkers die klachten hebben. Meer informatie over het testbeleid Nederland vind je hier.

Voor 28% van de bij het RIVM gemelde bevestigde COVID-19 patiënten is bekend dat zij in de zorg werken. Het relatief grote aandeel van zorgmedewerkers onder de patiënten met COVID-19 wordt verklaard doordat het testbeleid voor een deel gericht is op deze beroepsgroep.

ANDERE VERDELING MAN-VROUW De leeftijdsverdeling en de man-vrouwverdeling van zorgmedewerkers is anders dan die van overige COVID-19 patiënten. Van alle gemelde zorgmedewerkers met COVID-19 is de helft 44 jaar of jonger en is 81% vrouw. Van de overige patiënten is de helft 72 jaar of ouder en is 48% vrouw.

Bovenstaande grafieken laten het aantal bevestigde COVID-19 patiënten zien per leeftijdsgroep voor zowel zorgmedewerkers als overige patiënten. In het blauw is het aantal mannen te zien en in het violet het aantal vrouwen.

advertentie
advertentie