Gerard Migchels
Gerard Migchels CDA

Bouwplaats voor onze jongeren

11 januari 2023 om 08:26 Column Raadspraat

We leven in een klein land met steeds meer mensen. Helaas lukt het nog steeds niet om voldoende woningen bij te bouwen voor de eigen inwoners van Wijk bij Duurstede.

Ik maak me daar al jaren druk over. Het is frustrerend om te zien dat er niet snel nieuwe betaalbare woningen bij komen. En de nieuwe woningen die er bij komen gaan veelal naar inwoners van buiten onze gemeente. Dat komt door wetten en regels waar we als Wijkse gemeenteraad niets aan kunnen doen. Zoals regels die voorschrijven dat vrijkomende sociale woningen in onze gemeente ook beschikbaar zijn voor inwoners uit de regio. Maar ook dat we als gemeente elk jaar een bepaald aantal statushouders moeten gaan huisvesten.

Als CDA-er vind ik het goed dat we ons bekommeren om statushouders. Zij hebben recht op huisvesting. Ook in onze gemeente. Maar nu komen ze veelal terecht in vrijkomende sociale woningen. Snel extra flexwoningen bouwen zorgt ervoor dat er meer sociale woningen beschikbaar blijven voor eigen inwoners.

Verder zou ik graag zien dat er minder sociale woningen gaan naar inwoners van buiten onze gemeente. Dit is echter heel lastig aan te passen.

Er is eigenlijk maar één manier om snel betaalbare woningen te realiseren die 100% voor Wijkse jongeren met een kleine beurs beschikbaar zijn. Dat zijn flexwoningen via een particulier initiatief.

Gelukkig zijn er particulieren in de gemeente die een bijdrage willen leveren aan het huisvesten van onze Wijkse jongeren. En ik hoop op nog meer van dergelijke initiatieven. Maar het blijkt niet gemakkelijk om een juiste plek te vinden om snel deze flexwoningen te realiseren. Er is vaak weerstand van omwonenden.

Snel meer woningen realiseren voor onze jongeren kan alleen via het snel aanwijzen van locaties. Het is aan de gemeente om deze aanwijzing zorgvuldig te doen. En goed te luisteren naar de omwonenden. En de plannen aanpassen als dat nodig is.

Zonder nieuwe bouwlocaties geen extra woningen voor onze jongeren die graag hun leven in onze Wijkse gemeenschap willen opbouwen.

Gerard Migchels, fractievoorzitter CDA

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie