Steven Verhaar
Steven Verhaar Eigen foto
column

Haastige spoed is zelden goed!

31 augustus 2022 om 07:26 Opinie Raadspraat

Afgelopen week begon met een informatieavond over het Windpark Goyerbrug in het gemeentehuis van Houten. De VVD Wijk bij Duurstede, Cothen en Langbroek was er bij. Al vrij snel werd duidelijk, dat het Houtens college er alles aan is gelegen om de 4 windturbines van 240m hoog te vergunnen. Niet vergunnen zou een miljoenenclaim opleveren. Bovendien zou de provincie nog kunnen overrulen als de gemeenteraad de afgifte van de vergunning wegstemt. De omwonenden is niets gevraagd, die worden voor het blok gezet, vragen worden matig beantwoord, want er is haast, en dus geen tijd voor een grondig, degelijk en eerlijk voorbereidingstraject. En dan vinden we het gek, dat de burger het vertrouwen in de politiek verliest. Reden voor de VVD-fractie om schriftelijke vragen te stellen aan ons college en te horen, hoe onze gemeente denkt over het proces en de omgang met onze inwoners in het betreffende gebied. En om te vragen, hoe we Houten tot de orde roepen, want dit kan zo niet.

Amper bekomen van deze schok, hadden we als raad dinsdag 23 augustus een ‘stikstof’ avond met de agrariërs en andere geïnteresseerden uit onze directe omgeving. Een intensieve en emotionele avond. ‘Het pistool ligt op tafel’, zei een boer. Een ander sprak met tranen in haar ogen in de microfoon.

Het zal je maar gebeuren, een willekeurig kaartje uit Den Haag wordt zo over de agrarische sector uitgestort. Er is haast, het gaat slecht met de natuur, zo is de boodschap. Begrijpelijk brengt dat onrust met zich mee. Je ziet als agrariër je toekomst in rook opgaan. De haast geeft aan, hoe ver Den Haag van de samenleving afstaat. Dat vertrouwen moeten de Gemeenteraad, en wij als VVD-ers in het bijzonder, zien terug te winnen. Met elkaar aan tafel om de juiste dingen te doen, gebaseerd op de werkelijkheid in plaats van modellen. Gebruikmakend van de goede wil die de boeren tonen, van de innovatie, de kennis en de kunde die er bij agrariërs is. Daar is die dinsdag een aftrap voor gegeven. De Wijkse VVD zal er alles aan doen om dit moeilijke spel samen met de boeren uit te spelen. En wel zo, dat er alleen overwinnaars zijn. Met gezond boerenverstand, met realisme en respect en zonder rode kaarten.

Steven Verhaar, VVD

advertentie
advertentie