2021
2021 H.C. RIJNIERSE

Is de politiek echt zo’n poppenkast?

Opinie Raadspraat

BurgerBelangen is de afgelopen jaren opnieuw opgestaan. Nieuwe mensen, frisse wind, maar wél die jarenlange kennis. Twee van de drie raadsleden die wij na de verkiezingen mogen leveren zijn nieuw in de politiek. De vraag die zij het meeste krijgen: “is de politiek echt zo een poppenkast?”. In deze raadspraat een greep uit de ‘poppenkast’ van afgelopen maand.

“Dat kán toch niet!!!” De groepsapp van onze fractie trilt via mijn telefoon over tafel. Als er iets is waar we in uitblinken dan is het aanslaan op achterkamertjespolitiek, zaken waar inwoners hard geraakt worden of (volgens ons) belachelijke besluiten. We zijn een partij boordevol mensen met een hoog rechtvaardigheidsgevoel.

Een stuk in de krant dat een wethouder wil praten met Bernd Damme over door de overheid betaalde opvang van Oekraïners in zijn pand. Daar is dan nog wel wat renovatie voor nodig, dat kost vast en zeker geld. Bernd Damme, die compagnon van Sywertje van Lienden, van die mondkapjesdeal, die man. Hoe kan je als wethouder verzinnen dat het een goed idee is daar een persmoment aan te besteden. Deze man wordt strafrechtelijk vervolgd. “Dat kan toch niet!!”. Gelukkig kon het niet. Er was ook al beslag gelegd op het pand. Het krantenartikel verdween van de radar en zo ook de uitspraken en het gesprek.

“Dat kan toch niet!” Als we van een moeder met drie kinderen zonder huis horen dat ze pas urgentie krijgt als er geschoten wordt. Dat kan toch niet! Waarom altijd pas als het te laat is?

“Dat kan toch niet!” het is ’s avonds laat als de groepsapp weer pingelt. Ondernemers op het industrieterrein willen al heel lang voorzien in (tijdelijke) woningen om de woningnood te drukken. Ze lopen vierkant vast in regels. Dat kán toch niet.

“Dat kan toch niet! Wat een poppenkast!” Wij zijn er allergisch voor. We beloven je, hartgrondig en met volle overgave: die poppenkast, daar slaan wij de komende vier jaar weer keihard op aan. Dat deden we de afgelopen maand al. We staan ervoor dat we elkaar, onze mensen en onze inwoners met eer en geweten goed behandelen. Als dat niet gebeurt, dan staan wij op. Dát laten wij niet gebeuren. Daar maken we misschien niet altijd vrienden mee, we werken vast mensen tegen ons in het harnas. Maar als “dat kán toch niet!” onze reactie is, dan kijken wij niet weg. Want dat is wanneer politiek een poppenkast wordt. Daar passen wij voor, in jullie belang.


Nynke Plaatsman-Visser, fractievoorzitter BurgerBelangen

advertentie
advertentie