Wietze Smit
Wietze Smit WijkNu
column

Zwart en Wit versus Scandinaviërs en Doresteders

1 juli 2020 om 07:21 Opinie Raadspraat

Wanneer je kijkt naar de gebeurtenissen van de afgelopen weken en je luistert naar de ontelbare discussies op de diverse media. Dan dringt zich bij mij de gedachte op: Blij dat ik in Wijk bij Duurstede woon. Want wat zijn wij toch een buitengewoon, bijna buitenaards pragmatisch soort mensen. Zelfs in de (echt) grote stad noemt de burgemeester (halsemaar snel mag ……) ons stadje. Dit is Wijk bij Duurstede niet, zei zij intens jaloers. Een waarheid als een koe, niet de zoveelste gekleurde politieke analyse uit haar mond, maar een feitelijkheid waar niemand omheen kan.

Een voorbeeld hoe er ook met het verleden kan worden omgegaan. De Vikingen hebben diverse malen toegeslagen in de handelsplaatsen langs de Rijn, grootste slachtoffer was Dorestad. Plundering, verwoesting, moord, verkrachting en slavernij. In Nederland maak je daar dan schoolplaten van voor het basisonderwijs (hoezo tere kinderzieltjes). In het voormalig Dorestad zetten we een enorm beeld neer van de daders bij de stadshaven en we bouwen hun oorlogstuig (schip) na, met grote inzet en nauwkeurigheid.

Wij zouden ook onze inspanningen kunnen richten op de voormalig Vikingen (die trots zijn op hun verleden) en ze een schuldcomplex bezorgen en voor hun inhumane gedrag laten betalen omdat Dorestad niet de grootste handelshaven van de wereld is gebleven. Of op zijn minst een deel van de gestolen schatten terugvragen om onze ambitieuze museumplannen realistischer te maken. Maar laten we vooral positief zijn over een gezamenlijke toekomst.

Na het verleden en een goed vertrouwen in de toekomst, naar het heden en de lokale politiek. De jaarrekening 2019 is 650.000 negatief. Ondanks de positieve berichten over 2017 en 2018, die ook al negatief waren maar door een greep in de spaarpotten gecamoufleerd werden, is de slechte financiële situatie nu niet langer te verbergen zoals door BurgerBelangen al was voorspeld. Het nieuws is echter toch nog te positief voorgesteld. Dankzij een flinke greep uit de spaarpot voor de woningbouw, die deels is overgeheveld naar 2019 is het ware verlies over 2019 helaas groter. Het wordt tijd dat de hedendaagse Vikingen in het college eens eerlijker worden over de resultaten en waaraan zoveel geld wordt uitgegeven alvorens opnieuw de lokale lasten te gaan verhogen.

BurgerBelangen zal blijven pleiten voor meer transparantie en passende maatregelen, waarvan u niet de rekening hoeft te betalen.

Verantwoording: Bovenstaande tekst is geladen met paralellen, paradoxen en voer voor slechte grappen, de lezer mag er van maken wat hij/zij zelf wil en ook wat ik nooit bedoeld heb. Hiervoor maak ik uitdrukkelijk mijn excuses NIET.

Wietze Smit, fractievoorzitter BurgerBelangen

advertentie
advertentie